Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na bułgarskim szlaku jacky @ maryla od lat !
(25.05.2015 08:55:04)aekzal napisał(a): Pisz dalej, super się czyta. Smile

właściwie to są fragmenty z moich dzienników pokładowych rozrzucone po necie...

kiedyś zamieszczałem je na starym bulgaricusie, jak jeszcze kilka miesięcy temu sprawdzalem - niektóre zapiski jeszcze tam były...
...
odcinek dziesiąty...

Przed zaśnięciem podsumowuję dzień.
Byłoby nieźle, gdyby nie to, że w Racaciuni namierzył mnie radar z jadącego naprzeciw autka policyjnego.
Droga była szeroka, po dwa pasy w każda stronę, ale teren zabudowany, więc ograniczenie do sześćdziesiątki.
Już nadjeżdżając z naprzeciwka radarowiec zamigotał mi długimi.
Jechałem dalej niby nic, ale we wstecznym zobaczyłem, że zawrócił i goni mnie z włączonymi kogutami.
No cóż... zjazd na pobocze, dokumenty proszę, po chwili zaproszenie na seansik kina objazdowego - "Mr. Jacky, przekroczenie prędkości o 20 kilometrów na godzinę".
Picowanie, że niby to filmik pokazuje prędkość ambulansu, któremu siadłem na dupsku nic nie daje - dostaję mandacik kredytowy na 30 lei z dwutygodniowym terminem płatności i zleceniem opłaty w Eforie, gdzie jest – jak powiedziałem radarowcom - mój rzekomy punkt docelowy. (To w celu utargowania niższej kary.)
Po tym incydencie dopiero zauważyłem, że rumuńscy kierowcy zmienili ostatnio taktykę jazdy. Przejeżdżając przez obszar zabudowany ustawiają się w rządku i jadą kodeksowo, dopiero za wsią dają po garach...
Tego w poprzednich latach roku nie było! Skądinąd mi wiadomo, że rumuńska policja dostała ostatnimi czasy dużo dobrych autek z ruchomymi radarami. No cóż, zapłaciłem pierwszy od 7 lat mandat zagraniczny...
( zapłaciłem w drodze powrotnej u burmistrza w małym miasteczku przed Aradem - ale mi dołożyli opłatę karną za przekroczenie terminu ).
Mądry jacky po szkodzie...
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
odcinek drugi... - przez jacky6 - 17.05.2015 20:04:21
odcinek trzeci... - przez jacky6 - 18.05.2015 21:09:52
odcinek czwarty... - przez jacky6 - 19.05.2015 18:19:49
odcinek piąty... - przez jacky6 - 20.05.2015 20:02:40
odcinek siódmy.. - przez jacky6 - 22.05.2015 22:36:52
Czernomorec, Obzor czy Łozeniec by jacky & maryla ...... - przez jacky6 - 25.05.2015 20:34:25
Obzor by jacky & maryla ...... - przez jacky6 - 24.09.2015 22:33:40

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości