Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na bułgarskim szlaku jacky @ maryla od lat !

[Obrazek: nb29o1.jpg]

przekraczam przez bramę i wchodzę w krąg...  nie... w trojkąt ulic...
mimo wszystko domostwa nie przypominają znanych mi starych wiejskich domów w Polsce...

[Obrazek: c29af.jpg]

przeszukuję kolejne stronki w sieci by uzyskać wytłumaczenie co widziały i fotografowały wtedy moje gały i aparat...

bo choć gdzieś tam w wykopaliskach próbowano znajdować ślady Słowian, to nie da się ukryć, że jednak widać ślady domującej przed lasty społeczności niemieckiej...
a skąd to owi "najeźdźcy się tam wzięli ?
na kartach historii naniesione jest trzystopnione osadnictwo niemieckie...
pierwsza fala osadników przybyła do Siedmiogrodu już w XI wieku, druga w XII wieku a główna dopiero w XIII wieku...
a ponieważ ta trzecia była najbardziej wpływowa i skladała się głownie z mieszkańcow Saksonii, więc zakorzeniło się w świadomości  iż to wszyscy byli Sasowie...

[Obrazek: 10gxu2t.jpg]

patrząc na owe domostwa mam ciągle wrażenie jakbym je widział już gdzieś - kiedyś...
a jakże - są jeszcze takie podobne - przynajmniej mi się tak zdaje - wioski w Słowacji - gdzieś niedaleko Liptowskiej Mary...

[Obrazek: dvslzm.jpg]

no i tak w jednej wiosce i w całym Siedmiogrodzie ( Siebenburg ) stali ( mieszkali ) Sasi, Madziarzy i Rumuni...
aczkolwiek Sasi przyjechali ze swoją kulturą i mocno ją kultywowali, to jednak wobec rozmaitych wydarzeń politycznych, szczególnie w okolicach I i II wojny światowej wobec rozgrywek między Rumunami a Madziarami pozostali neutralni...

to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
odcinek drugi... - przez jacky6 - 17.05.2015 20:04:21
odcinek trzeci... - przez jacky6 - 18.05.2015 21:09:52
odcinek czwarty... - przez jacky6 - 19.05.2015 18:19:49
odcinek piąty... - przez jacky6 - 20.05.2015 20:02:40
odcinek siódmy.. - przez jacky6 - 22.05.2015 22:36:52
Obzor by jacky & maryla ...... - przez jacky6 - 24.09.2015 22:33:40
RE: Czernomorec, Obzor czy Łozeniec by jacky & maryla ...... - przez jacky6 - 17.02.2016 12:52:21

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości