(18.02.2016 09:49:35)mack napisał(a): Na początek proponuję zrezygnować z napastliwego tonu, będzie nam milej. Możliwe jest jedno przewalutowanie lecz większość z nas z różnych przyczyn z tego nie korzysta i stosuje rozwiązania konwencjonalne. Bankomaty należą do dwóch różnych małych banków bułgarskich i różnica jest czymś oczywistym, jak rozliczenie prowadzone przez mój bank krajowy.
Poproszę moda o przeniesienie kilku ostatnich postów do wątku o pieniądzach
Jeżeli czytasz słowa pisane przeze mnie na głos, to ty nadajesz intonację

Żaden z nas nie ma dowodów na to jak postępuje większość z nas, dlatego zamiast szkodliwych uogólnień wolę konkrety.
W kwestia różnych bankomatów - spróbuję inaczej bo najwyraźniej nie zrozumiałeś. Bankomaty nie rozliczają transakcji. Nie ma znaczenia fakt, że należą do rożnych banków. Rozlicza transakcje (twój) bank wystawca karty i nie ma uzasadnienia dla twierdzenia o "oczywistych różnicach" w kursach. Oczywisty jest raczej ten sam kurs. Mogą się pojawić różnice, jeśli banki obsługujące te bankomaty w innym czasie przekazują transakcje do rozliczenia i w tym czasie kursy się zmienią. Ale z tego nijak nie wynika, że konkretny bankomat ma lepsze kursy od innego. Jest jeszcze taki żelazny wilk jak prowizja bankomatu - nie spotkałem się z informacją o takowych bankomatach w Bułgarii (za to kilkanaście już lat temu tak mnie straszył pewien bankomat w Kolonii, ale rozliczenie pokazało że kłamał
), taki bankomat musi być oznaczony informacją o tej prowizji, dlatego pytałem czy coś miałeś na kwitku.