Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na bułgarskim szlaku jacky @ maryla od lat !

sobie kontynuuję...

[Obrazek: 1z2p275.jpg]

nie spieszę się ale też mam świadomość, że gdzieś tam maryla czeka ...
potem mi się zwierzyła, że mocno się bała i w końcu zamknęła się w autku...
niepotrzebnie...
a ja nadal delektuję się pięknem zrestaurowanych domostw transsylwańskich Sasów...

[Obrazek: 20qge2c.jpg]

bo są naprawdę imponujące ...
na pewno na zewnątrz...
niestety - oddrzwieja były zasadniczo zamknięte a ja krępowałbym się wpraszania na siłę...

[Obrazek: 4t2fl5.jpg]

wreszcie jakieś żywe dusze na ulicy...

a ja teraz znalazłem w sieci
ciekawą relację Stefana, austriackiego wolontariusza ...
który "programowo" negatywnie nastawiony do służby w armii już nie c.k. postanowił odbębnić swój obowiązek w ramach tzw. służby cywilnej a tym samym zrealizował swój wyjazd do Grosspold...
i tutaj czekała go nie tylko ciężka praca ale przede wszystkim nadzwyczaj ciężkie warunki egzystencji człowieka przyzwyczajonego do podstawowych luksusów cywilizacji...
PS - Austriackia służba cywilna jest alternatywą dla mieszkańców kraju uchylających się od sześciu miesięcy służby wojskowej (dla sprawnych mężczyzn od 18 do 35 lat). Uchylający się może zdecydować się na przystąpienie do "służby cywilnej" na okres  dziewięciu miesięcy prac społecznych w obrębie Austrii lub służyć przez 12-miesięczny czas za granicą. (Od 1998 roku kobiety mogą przyłączyć się do służby wojskowej, dobrowolnie, ale nie są do tego zobowiązane ustawowo.)

[Obrazek: se6opk.jpg]

a w Gross Apolda czekały go ..

...
po wyeliminowaniu pracy w Gwatemali...

To było bardzo trudne przeżycie - przybycie do przejście do Rumunii przez 19 letniego Stefana. Przybył do miasta bez ulic oznaczonych nazwami i numerów domów.
Nie mówił ani słowa po rumuńsku a pośrednik - kobieta - do której miał się zgłosić nie mieszkała w tym samym mieście.
Przybył sam w środku zimy, do domu, wsi,  nawet nie wiedząc jak ogrzać się prawidłowo.

W końcu sąsiad nauczył Stefana jak posiekać drzewo na opał i na rozpałkę do pieca żelaznego w kuchni i przestarzałego pieca kaflowego w pokoju.
Ale jak dziecko przeżył w ciągu dwóch tygodni zimne prysznice w środku zimy, zanim został zapoznany z systemem ogrzewania.
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
odcinek drugi... - przez jacky6 - 17.05.2015 20:04:21
odcinek trzeci... - przez jacky6 - 18.05.2015 21:09:52
odcinek czwarty... - przez jacky6 - 19.05.2015 18:19:49
odcinek piąty... - przez jacky6 - 20.05.2015 20:02:40
odcinek siódmy.. - przez jacky6 - 22.05.2015 22:36:52
Obzor by jacky & maryla ...... - przez jacky6 - 24.09.2015 22:33:40
RE: Czernomorec, Obzor czy Łozeniec by jacky & maryla ...... - przez jacky6 - 21.02.2016 20:04:10

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości