17.02.2017 23:41:14
To normalna procedura. Brałem apartamenty od Brytyjczyków pewnie z 10 razy, dla siebie i dla znajomych i nigdy nie miałem żadnych problemów. Pierwszy raz też miałem opory, ale potem poszło gładko. Wpłaca się zaliczkę, z reguły 30%. Potem, jeszcze przed przyjazdem wpłaca się całość. Klucze przychodzą pocztą, albo na miejscu ktoś czeka. Depozyt to dodatkowa opłata a konto jakichś zniszczeń czy innych uszkodzeń. Z reguły wynosi 50 brytyjskich futrzaków. Miesiąc po powrocie kasa wraca na konto. Z reguły. Wystarczy elementarna uczciwość. Jak coś popsujesz napraw to. Brak zaradności Brytyjczyków w podstawowych naprawach w apartamencie jest szokująca. Nie domykające się drzwi balkonowe naprawiłem śrubokrętem gwiazdkowym w 5 minut, bo właściciel nie mógł się doprosić Bułgara o płatną naprawę przez 2 sezony.
W ogóle Brytyjczycy bardzo poważnie podchodzą do tematu wynajmu własnych apartamentów. Spędzają w BG sporo czasu, to to kosztuje sporo taniej niż w GB. Wynajem pozwala pokryć koszta stałe, ale to jednak ich mieszkania i chcą je zastać w dobrym stanie. Rok temu, dla kolegi wynajmowałem apartament we Vlasie od Nowozelandczyka. Było super. Próbowałem wynajmować od Rosjan i Ukraińców na Airbnb. Nigdy się nie udało. Rosjanie odpowiadają po tygodniu, Ukraińcy podnoszą cenę po próbie rezerwacji. Szkoda czasu. Zostaję przy "moich" angolach. Są pewni. Nie przesadzają z cenami, a że kurs funta jest wyjątkowo atrakcyjny .....
W ogóle Brytyjczycy bardzo poważnie podchodzą do tematu wynajmu własnych apartamentów. Spędzają w BG sporo czasu, to to kosztuje sporo taniej niż w GB. Wynajem pozwala pokryć koszta stałe, ale to jednak ich mieszkania i chcą je zastać w dobrym stanie. Rok temu, dla kolegi wynajmowałem apartament we Vlasie od Nowozelandczyka. Było super. Próbowałem wynajmować od Rosjan i Ukraińców na Airbnb. Nigdy się nie udało. Rosjanie odpowiadają po tygodniu, Ukraińcy podnoszą cenę po próbie rezerwacji. Szkoda czasu. Zostaję przy "moich" angolach. Są pewni. Nie przesadzają z cenami, a że kurs funta jest wyjątkowo atrakcyjny .....
Pozdrawiam, Hary.