(28.02.2017 13:52:48)ventosa napisał(a): Przewalutowanie w Nestbanku oznacza, że wpłaca się złotówki a przelicza na euro?
Bo kiedyś już był ten temat poruszany (wtedy to był jeszcze Smartbank) i z tego co pamiętam to nie dało się przelać euro np. z kantoru internetowego.
Dokładnie opis brzmi:
0 EUR/USD/GBP (bank pobiera 3% prowizji za przewalutowanie transakcji w walucie innej niż waluta rachunku)
Czyli przy płatnościach lub wypłacie z bankomatu masz wybór - czy płacisz w walucie lokalnej czy w walucie umowy.
Jeśli masz konto w EUR to wybierasz EUR i z konta schodzi EUR bez żadnej prowizji tylko po kursie.
Sprawdzone w styczniu w Czechach - żadnej prowizji 3% nie pobrało.
(01.03.2017 00:04:45)tata napisał(a): Ja mam kartę walutowa euro w nestbank i prosto z leva przewalutowuje na euro. Nic nie idzie przez dolara. W każdym razie na końcu i tak jest korzystniej niż gdybym np wymienił euro zakupione w kantorze w PL na levy w kantorze w BG po kursie np. 1.90. Są to oczywiście sprawy groszowe. Dodatkowo mam konto na cinkciarz.pl i z poziomu telefonu kupuję euro po niskim kursie i od razu przelewam na kartę w nestbank. Cała operacja trwa do 24h. Tylko strzezcie się karty vpay bo np w Serbii nie jest honorowana! Tylko zwykła Visa.
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
O właśnie i tata potwierdza.