05.04.2017 14:57:52
(05.04.2017 14:49:00)orlinezze napisał(a): No wiesz troche dbalem o niego focilem w descz w snieg ale staralem sie szybko to robic nie zostawiac go za dlugo pod kroplami. I jak mowilem pracowal sobie normalnie. Jakisz czas temu go sprzedalem i kupujacy chyba nadali nim foci.
Dzięki Orllin za radę! Ten Nikon D7200 nawet mi się podoba,chociaż skłaniałem się ku Pentax K3!
Znalazłem w opiniach !
Rozdzielczość
Osiągi matrycy D7200 w tej kategorii są na bardzo wysokim poziomie. Maksymalny rezultat wyniósł ok. 84 lpmm, co oznacza, że testowany Nikon wyprzedza w tej kategorii konkurencyjne lustrzanki o matrycach APS-C z 24 milionami komórek światłoczułych, np. Pentaksa K-3, czy Sony A77 II. Wykresy funkcji MTF nie zdradzają oznak wyostrzania RAW-ów, a wartości odpowiedzi w częstotliwości Nyquista są typowe dla aparatów z usuniętym filtrem antyaliasingowym. Warto dodać, że z tego powodu D7200 jest niestety obarczony ryzykiem powstania efektu mory.
Zakres i dynamika tonalna
Z najwyższą jakością obrazu mamy do czynienia dla trzech najniższych czułości, dla których aparat rejestruje ponad 200 przejść tonalnych. Dla ISO 100 liczba tonów sięga 423, co daje 8.7-bitowy zapis danych. To bardzo dobry wynik gwarantujący wizualnie gładkie przejścia tonalne, bez widocznej posteryzacji.
Dla wysokiej jakości obrazu przy czułości ISO 100 D7200 notuje wynik na poziomie 9.4 EV. Jest to zdecydowanie bardzo dobry rezultat, którym testowany Nikon przewyższa osiągi swoich konkurentów (np. 7D Mark II, K-3 oraz A77 II) Dla pozostałych kryteriów jakości obrazu do wyników testowanej lustrzanki nie można mieć zastrzeżeń. Dla SNR=1 przy ISO 100 osiąga 13.8 EV, wykorzystując tym samym niemal całkowicie 14-bitowy zapis danych.
Całkiem nie złe te dane !
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))