25.03.2018 22:20:10
Cytat:Ten odcinek dokładnie "M30: Tornyosnemeti (SK) – Miskolc-East o długości 56.7km" ma być oddany do ruchu w sierpniu 2021r.No to jestem zaskoczony. Węgrzy potrafili w mega krótkim czasie wybudować autostradę M6. Fakt jechali na pełny zegar świątek piątek.
Cytat:M35: Debrecen-Airport – Berettyoujfalu (M4) 20.2km - mają oddać do końca tego roku,Rumuni generalnie mają kolosalne problemy z kasą. Poślizgi i poślizgi. O budowie autostrad rumuńskich można przeczytać na stronie http://www.130km.ro. To zbiór wszelkich artykułów. Ciekawa strona, optymistycznie nastawiony odwiedzam ją od lat. W 2011 roku mieliśmy przejechać autostradą od granicy do granicy.
natomiast do granicy z RO:
M4: Berettyoujfalu – HU/RO border (Nagykereki) 26.5km na początku 2020r.
Rumunii po swojej stronie na razie cisza choć mogli by przynajmniej zamarkować łącznik od granicy do DN 19.
Już od 2004r mieli przetarg na odcinek swojej A3 od Bors do Suplacu de Barcau o długości 60.1km, ale go anulowali 5 lat temu.
Niby wisi z datą 2020 r na SSC, ale nawet jakby odkurzyli teraz paiery to w 2 lata cięzko się "wyrobić" z realizacją...
Teraz realizują A1 / A3 i A10 w środkowej części kraju, a potem z tego to czytałem mają zamiar brać się za trudny technicznie odcinek Sibiu-Pitesti.
Odcinek A3 budowany przez Amerykanów był dosyć zaawansowany, są nawet fotki w necie. Ale cóż poobrażali się na siebie i budowa została przerwana. A i tak autostrada kończyłaby się w górach - bez kolejnych odcinków - bez sensu. Poza tym, jeżeli ktoś następny wejdzie na teren budowy to nie wiadomo, czy powstałe, nieukończone obiekty inżynieryjne są jeszcze przydatne do wykorzystania, czy do rozbiórki. A poza tym może być problem z dokumentację, tak jak z mostem na A3 koło Kluża na nowym odcinku w kierunku Węgier. Autostrada gotowa, most nie. Nie dawno wydarli dokumentację i budują.
Ale wracając do odcinka M4 do granicy HU/RO, to jeżeli Węgrzy coś zamierzają budować, to widocznie Rumuni też mają jakieś plany.
Cytat:Trudno oszacować, kiedy w ogóle by się wzieli za Via Carpatia, ważne będzie aby przygotować papiery pod finansowanie z Unii.No właśnie z lektury powyższej strony nie jest to takie pewne.
Cytat:Tu zupełnie nic się nie dzieje na odcinku Widiń - Botevgrad, a obwodnica Montany to taki drobiazg.Wydawało mi się, że dwujezdniowy odcinek koło Montany jest znacznie dłuższy, ale głowy nie dam, choć jechałem tamtędy we wrześniu. Ale mimo wszystko w Bułgarii się coś dzieje, tak jak pisał Nikolay.