23.08.2018 17:00:14
(23.08.2018 12:25:20)Slavekk napisał(a): Ekhemm, porównywanie kursów Revolta z AK niewiele mówi, bo Revolut wymienia walutę po dobrym kursie, ale bieżącym, natomiast AK wymienia po kursie w momencie zakupu waluty, a nie w momencie zakupu np. obiadu za tą walutę.
Efekt jest taki, że w styczniu kupowałem EUR po 4,14 i USD po 3,32 a będę wydawał EUR we wrześniu...Nie spodziewam się, przy najlepszym kursie wymiany Revoluta, by we wrześniu wyszło mi taniej przy jego pomocy...
No ale jedno chyba nie wyklucza drugiego?
Ja na początku sierpnia kupiłem euro po 4,252 i przelałem do Aliora, dziś w A. kantorze stoi po 4,30.
Kartę miałem ze sobą na wakacjach jako awaryjną, na szczęście nie była potrzebna ale przyda się na wyjazd wrześniowy.
Pewnie gdybyś kupił w styczniu przez Revoluta miałbyś jeszcze taniej niż te 4,14 czy 3,32. To są groszowe różnice, ale tak na prawdę właśnie dlatego to robimy.
O tym, że można też kupić euro/usd przez Revoluta i tam go trzymać nie wspominam, bo nie zawsze to się opłaca (np. limit wypłat 200e) albo ze względu na różne obawy, bo nie jest to bank.