Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na bułgarskim szlaku jacky @ maryla od lat !
(10.07.2015 13:36:12)nunatak2 napisał(a): Widoki z plaży o niebo lepsze niż sąsiedzi z apartamentu vis a vis Wink

Uśmiałam się szczerze z tej elektryki - duchy normalnie Wink

generalnie to nadal na całym Bałkanie dokładając Turcję mają latem spore kłopoty z elektryką - szczególnie na wybrzeżu - cóż skoro muszą pracować elektrożerne klimatyzatory ...

w sumie w Albanii byliśmy 6 nocy - po dwie w każdej z miejscowości ...

przyszła pora frunąć do BG...

14 lipca 2007
Dziś jedziemy do Bułgarii. Startujemy o 06:20, temperatura wynosi zaledwie 16 stopni. Jedziemy - no, powiedzmy - autostradą, rzuca się w oczy spora ilość ludzi oczekujących na poboczach. Domyślam się, że czekają na kolegów dowożących ich do pracy.
Przed Tiraną namierzają mnie „suszarką”, więc posłusznie zjeżdżam i... tylko słyszę "ciao"! Zgadza się, prędkości nie przekroczyłem.
W Tiranie oznakowanie fatalne, z trudem łapiemy właściwy kierunek na Elbasan. Jakoś oswajam się z mocno sfatygowaną nawierzchnią, a tu niespodziewanie zaczyna robić się krajobraz górski, same serpentyny, więc coraz częściej wrzucam jedynkę. Od Librazhd droga robi się znakomita, nowy dywanik asfaltowy wiedzie nas do granicy macedońskiej. Zaczynam zazdrościć Albańczykom takich dróg...
Na granicy Albańczycy naciągają mnie na 10 euro opłaty tranzytowej za samochód. Zabierają przy tym dobrze chroniony dokument celny za autko i oczywiście nie wpisują go do paszportu.
Macedonię przemykamy prawie niespostrzeżenie. Granica macedońsko-bułgarska wita nas opieszałą pracą pograniczników po obydwu stronach.
Choć kolejka niewielka, ledwo kilka autek, to i tak tracimy co najmniej 20 minut, a każda minuta dłuży się w nieskończoność.
Na pożegnanie podajemy Macedończykom paszporty, a Bułgarom już dowodziki osobiste. U Bułgarów, rzecz jasna, też opłaty: 2 euro za sanitarne mycie kółek i 5 euro za tygodniową winietkę.
Ale już nic więcej.

to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
odcinek drugi... - przez jacky6 - 17.05.2015 20:04:21
odcinek trzeci... - przez jacky6 - 18.05.2015 21:09:52
odcinek czwarty... - przez jacky6 - 19.05.2015 18:19:49
odcinek piąty... - przez jacky6 - 20.05.2015 20:02:40
odcinek siódmy.. - przez jacky6 - 22.05.2015 22:36:52
Czernomorec, Obzor czy Łozeniec by jacky & maryla ...... - przez jacky6 - 11.07.2015 18:09:45
Obzor by jacky & maryla ...... - przez jacky6 - 24.09.2015 22:33:40

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości