11.05.2020 12:40:07
Nie ma się chyba co oszukiwać, że w tym roku są możliwe wakacje w Bułgarii. Jeżeli w Niemczech wyjazdy są wstrzymane do 14 czerwca, w innych krajach podobnie, nie wiadomo kiedy i na jakich zasadach będą możliwe loty lub tranzyt drogowy - to hotele, gastronomia itd. nie zatrudnią pracowników w ciemno (ostatnio sporo tam było Ukraińców) i nie ruszą na pełna skalę. A jak nie ruszą na pełna skalę to nie ruszą w ogóle, chyba że dla miejscowych. Ja mam wykupione wczasy w hotelu gdzie pewne rzeczy miałem gwarantowane i za nie zdecydowałem się zapłacić. Jeżeli miałoby się okazać iż hotel będzie miał obłożenie 30% i zamiast restauracji będzie katering w pokojach, ograniczenia w przemieszczaniu się itd. to nie pojadę.
Nie mówię o kwaterach prywatnych bo tam kwestią może być tylko dojazd, ale jak obostrzenia na granicy pozostaną, choćby złagodzone, to nie wiem czy będzie wielu chętnych na wyprawę, która może się zakończyć przerwaniem gdzieś na granicy rumuńskiej, bo np. termometr wskaże u jednego z uczestników podwyższoną temperaturę.
Nie mówię o kwaterach prywatnych bo tam kwestią może być tylko dojazd, ale jak obostrzenia na granicy pozostaną, choćby złagodzone, to nie wiem czy będzie wielu chętnych na wyprawę, która może się zakończyć przerwaniem gdzieś na granicy rumuńskiej, bo np. termometr wskaże u jednego z uczestników podwyższoną temperaturę.