11.06.2020 18:35:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.06.2020 18:43:52 przez przekotcur.)
Na szczęście można przez Słowację wrócić! Zgodnie z najnowszą aktualizacją przepisów od dnia 10 czerwca 2020 r. do odwołania nie jest możliwy wjazd cudzoziemców z Polski na terytorium Republiki Słowackiej, ale za wyjątkiem wymienionych w 22 punktach kategorii osób. Punkt 13 Zasad wjazdu cudzoziemców na terytorium Republiki Słowackiej, zamieszczonych na gov.pl - Serwisie Rzeczypospolitej Polskiej brzmi: "Cudzoziemcy – obywatele państw członkowskich UE i członkowie ich rodzin powracający do państwa członkowskiego UE, którego są obywatelami. Fakt ten muszą oni odpowiednio udokumentować – okazać ważny dokument tożsamości lub paszport. Osoby te muszą przejechać przez terytorium RS bez zatrzymywania się w ciągu 8 godzin od wjazdu, w tym uwzględniono niezbędne tankowanie paliwa na stacjach benzynowych."
@Tosho: Może te bramownice mają taką opcję, ale z tego co wiem, nie są do wykorzystywane do mierzenia prędkości, a jedynie do szacowania intensywności ruchu na danym odcinku. Jechałem kiedyś z Burgas do Sozopolu z moim Bułgarskim znajomym i zadałem mu pytanie o te urządzenia, które tam wiszą. Powiedział, że tylko ruch mierzą i żeby się tym nie przejmować. Info raczej pewne, gość mocno związany z resortem siłowym, auto na czerwonych blachach, także ten...
BTW, wie ktoś co oznaczają w Bułgarii czerwone tablice rejestracyjne?
@Tosho: Może te bramownice mają taką opcję, ale z tego co wiem, nie są do wykorzystywane do mierzenia prędkości, a jedynie do szacowania intensywności ruchu na danym odcinku. Jechałem kiedyś z Burgas do Sozopolu z moim Bułgarskim znajomym i zadałem mu pytanie o te urządzenia, które tam wiszą. Powiedział, że tylko ruch mierzą i żeby się tym nie przejmować. Info raczej pewne, gość mocno związany z resortem siłowym, auto na czerwonych blachach, także ten...
BTW, wie ktoś co oznaczają w Bułgarii czerwone tablice rejestracyjne?