(08.07.2020 14:16:59)Saszka999 napisał(a): Maciek,
1. nie panikuj
2. jedź przez Rumunię, jak cywilizowany człowiek
3. Rumunia dodała Polskę do bezpiecznych krajów - więc już nie tylko tranzyt, można nocować itp.
4. Słowacja nawet przy zamknięciu umożliwiała tranzyt powrotny - 8 godzin łącznie z tankowaniem - wrócisz tak czy siak
Stay cool
Ad.1 Ja panikuję!? Ja?! Gdzie?! Jak?! Ło matko?! I co teraz mam począć, laboga!?

Ad.2 A co jest lepsze: diesel czy NoPb?

Ad.3 Bardziej chodzi mi o to, że Rumunia zniknęła z listy bezpiecznych krajów SK - ciekawe, czy nie zrobią tego samego Węgrzy i Bułgarzy. Bo jak zrobią i tak samo postąpią z SRB, to zostaje tylko samolot
Przy czym trochę nam się pokomplikowały sprawy "domowe" i wolelibyśmy niczego na 100% nie bookować i nie opłacać przed wyjazdem, bo w ostatniej chwili może nam wyjść tak, że nigdzie nie pojedziemy
A w takiej sytuacji samochód jest rozwiązaniem dla nas najlepszym (choć w tej chwili droższym, niż samolot - np. bilet LOT W-wa - Burgas to ok. 250PLN/os. w obie strony).Ad.4 Tak, to widziałem. Przy czym znowu - ich "wytyczne" nie są jednoznaczne, bo tranzyt niby TAK, ale w innym miejscu piszą, że jak byłeś w kraju spoza listy bezpiecznych, to kwarantanna do czasu negatywnego testu. Wjeżdżając do SK z HU można się co prawda nie przyznać, że jedzie się z RO albo RS, ale jak cię wezmą na wykrywacz kłamstw, to co wtedy?
I'm cool - I could use a blanket

Pozdrawiam,
Maciej