20.03.2024 14:06:28
(18.03.2024 20:08:20)jarecki69 napisał(a): Ja akurat posiadam kartę PKO BP i pytałem sie konsultanta czy moge nią płacić w Serbi lub Bułgarii bez dodatkowych kosztów to powiedzoano mi, że tak własnie jest. Moge również bez prowizji wypłacać gotówkę z bankomatów w tych krajach. na ile jest to prawdą to raczej nie będę sprawdzać ale płacić kartą jak najbardziej zamierzam tym bardziej, że już nie raz płaciłem w Chorwacji i tam mi tylko przeliczono kuny na zł i pobrano z konta równowartośc kun w złotówkach. Mysle, że tak samo będzie i tym razem na wakacjach w Bułgarii. Mimo wszystko jednak chce sie zaopatrzyć w Levy tu w Polsce. kupie sobie 100 Leva tak na wszelki wypadek.Konsultant cię chyba okłamał. Ewentualnie masz jakieś konto bankowości prywatnej (?)
W Koncie za Zero jest punkt w TOiP:
Przewalutowanie transakcji kartą VISA w walucie innej niż PLN rozliczonej na koncie głównym w PLN (w tym wypłaty z kont na terytorium innego niż Polska kraju EOG oraz płatności kartą na terytorium innego niż Polska kraju EOG) - 4%
Nawet funkcja wielowalutowa tu nie pomoże bo PKO BP nie prowadzi konta walutowego w BGN.
Podpowiem, że nie ma prowizji przy płatności BLIKiem zbliżeniowym za granicą (czyli telefonem z włączoną tą funkcją)