Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na bułgarskim szlaku jacky @ maryla od lat !
(17.05.2015 22:31:43)Wawo napisał(a): Codziennie jeden odcinek będzie okej! Smile Ale koniecznie wsparty zdjęciem lub dwoma!
A skoro już mowa o kaloriach, to dorzucę jeszcze informację, że zawsze zabieramy ze sobą solidny prowiant na drogę – to w razie kolejek na granicach, które niby odchodzą już w zapomnienie, ale wciąż jeszcze mogą europejskich globtroterów uwięzić na długie godziny. W trasie mogą czyhać też inne niespodzianki, na przykład znane mi osobiście urwanie się tłumika, które rozwala cały program przejazdu - dobrze jeśli tylko na kilka godzin. Co ciekawe, spasiony portfelik nie jest wcale idealną alternatywą, bowiem na trasie nie zawsze można znaleźć czynną knajpę.
Lubimy zwiedzać, oglądać i zaglądać, ale nie jesteśmy maniakami turystyki na wielką skalę. W Bułgarii szukamy raczej wypoczynku, takiej wakacyjnej pełni nieco leniwego szczęścia. Cieszą nas kąpiele w wodach mineralnych (wyłącznie cieplejszych) i morzu, spacery po urokliwych zaułkach wiosek i miasteczek, szperanie po sklepikach w poszukiwaniu oryginalnych pamiątek i wyszukiwanie nowych „hitów sezonu” we wszelkich dziedzinach. Cenimy też dobrą kuchnię tudzież towarzyskie kontakty z przemiłą miejscową ludnością.

Wyszukiwanie pamiątek dla siebie i rodziny to najczęściej "skorupiaki".

[Obrazek: 2hdtevo.jpg]

W ubiegłym roku sporo żeśmy sobie popolowali akurat w Primorsku. 

Trzeba było sporo podreptać ale opłaciło się.
No i najważniejsze - owe skorupiaki weszły bardzo mocno do użytkowania w naszej kuchni, ja osobiście nie mogę zasmakować żadnej zupy jeśli nie będzie nalana do skorupiaka.
W zimowej zaś porze bardzo często czynimy swoje zapiekanki wykorzystując naczyńka kojarzone zazwyczaj z daniem gjuwecze.
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
odcinek drugi... - przez jacky6 - 17.05.2015 20:04:21
odcinek trzeci... - przez jacky6 - 18.05.2015 21:09:52
odcinek czwarty... - przez jacky6 - 19.05.2015 18:19:49
odcinek piąty... - przez jacky6 - 20.05.2015 20:02:40
odcinek siódmy.. - przez jacky6 - 22.05.2015 22:36:52
Obzor by jacky & maryla ...... - przez jacky6 - 24.09.2015 22:33:40

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości