26.01.2025 22:09:52
Przejścia granicznego Rudozem-Xanthi nie będzie, bo od 2025 r. Bułgaria weszła do strefy Schengen. Ale sama droga to fajnie, żeby jednak została wreszcie otwarta. Tymczasem, wg. doniesień datowanych na 01.01.2025 (https://fakti.bg/en/bulgaria/938655-dori...a-zatvoren):
Od jakiegoś czasu przyglądam się temu ^^^ epickiemu projektowi. Pierwotnie z myślą powrotu z Thasos, na którym finalnie byłem i wróciłem przejściem Kato Newrokopi (GR) / Koprivlen (BG). Teraz bardziej z ciekawości. Niedaleko jest alternatywa w postaci przejścia granicznego (teraz to określenie może jest już nie na miejscu) Thermes (GR) / Zlatograd (BG), ale okolica i góry wyglądają tam tak ładnie, że chętnie przejechałbym się tą nową drogą, przy jakiejś kolejnej okazji. Po głowie chodzi mi projekt, na chwilę obecną nawet nie jest w fazie planowania, żeby za parę lat z płd. wybrzeża Bułgarii wjechać do Turcji, zobaczyć tam może jakieś plaże, zwiedzić Edirne, potem wypoczynek na Samotrace i powrót przez Bułgarię i Rumunię (mniej więcej coś takiego).
Cytat:Although the route from Dimario to the border is asphalted, finishing work is still ahead on installing guardrails and road markings. The Regional Governor of Smolyan, Zahari Sirakov, explained that the traffic restriction is aimed at preventing accidents, since the road is a construction site.
The building and infrastructure of the "Rudozem-Xanthi" border checkpoint were completed at the end of 2021, but the opening of the checkpoint is postponed due to a delay in the construction of the road on the Greek side.
###
Chociaż droga z Dimario do granicy jest asfaltowana, nadal trwają prace wykończeniowe nad montażem barier ochronnych i oznakowaniem dróg. Gubernator obwodu Smolan, Zahari Sirakov, wyjaśnił, że ograniczenie ruchu ma na celu zapobieganie wypadkom, ponieważ droga jest placem budowy. Budowa i infrastruktura przejścia granicznego „Rudozem-Xanthi” zostały ukończone pod koniec 2021 r., ale otwarcie przejścia zostało przełożone z powodu opóźnienia w budowie drogi po stronie greckiej.
Od jakiegoś czasu przyglądam się temu ^^^ epickiemu projektowi. Pierwotnie z myślą powrotu z Thasos, na którym finalnie byłem i wróciłem przejściem Kato Newrokopi (GR) / Koprivlen (BG). Teraz bardziej z ciekawości. Niedaleko jest alternatywa w postaci przejścia granicznego (teraz to określenie może jest już nie na miejscu) Thermes (GR) / Zlatograd (BG), ale okolica i góry wyglądają tam tak ładnie, że chętnie przejechałbym się tą nową drogą, przy jakiejś kolejnej okazji. Po głowie chodzi mi projekt, na chwilę obecną nawet nie jest w fazie planowania, żeby za parę lat z płd. wybrzeża Bułgarii wjechać do Turcji, zobaczyć tam może jakieś plaże, zwiedzić Edirne, potem wypoczynek na Samotrace i powrót przez Bułgarię i Rumunię (mniej więcej coś takiego).