Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wakacje 2020 a pandemia koronawirusa (COVID-19)
Wawo, od końca:

1. Serbia chyba najbardziej "pewna" - nie spotkałem innej informacji niż "wszystko po staremu"

2. Czechy - dolicz problem z przekroczeniem granicy na terenie woj. śląskiego - tam chyba tylko z glejtem "covid-free". Reszta - chyba się zgadza.

3. Słowacja - faktycznie galimatias z tranzytem, ale wydaje mi się, że czy 8 czy 48h - to dla nas bez znaczenia, zresztą polecam obejrzenie materiału z Tygodnika Podhalańskiego - Słowacy sami
chyba do końca nie wiedzą, jutro się może coś wyklaruje (ponoć te dodatkowe "wstręty" były generalnie obliczone na długi weekend, żeby im się ruch przygraniczny masowo nie zwalił na głowę)

4. Rumunia - jeszcze raz powtórzę: nie mam potwierdzonych informacji, ale ze stron linkowanych przeze mnie wynika, że tranzyt (na pewnych specyficznych warunkach) jest aktualnie możliwy, kwarantanna dla Polaków dotyczy wjazdów docelowych. A - jak mówiłem - mnie to wystarcza, ja mogę się poddać restrykcjom tranzytowym - i tak generalnie nie nocuję w RO, jak się nie da "moją" trasą, to żadna (sensowna) "wyznaczona przez policję/pograniczników" trasa tranzytowa mi nie przeszkadza - więc dla mnie Rumunia jest "wystarczająco przejezdna"

5. Węgry - a tu odwrotnie, z tego co piszesz wynikałoby, że "wystarczy dostać pozwolenie" - ale obawiam się, że to nie takie proste. Czytałem, jak wygląda tranzyt ciężarowy - i to nie nastraja optymistycznie do "zbędnego" tranzytu turystycznego (vide https://40ton.net/wirusowy-tranzyt-przez...z-paliwem/). Podejrzewam, że bez naprawdę "mocnego powodu" takiego zezwolenia się nie dostanie. Dopóki Węgry nie otworzą dla Polski tranzytu turystycznego choćby na kształt Rumunii (albo Słowacji) - dopóty IMHO jedyny możliwy na dziś wariant to ten, co podawał igi123 - przez Czechy (i to nie ze Śląska) / Austrię / Słowenię / Chorwację / Serbię. Wariant baaaardzo mocno kombinowany...

Dlatego ja czekam w zasadzie tylko na Węgry - i liczę bardzo, że do 1.07 u nas się poprawi, a "bratanki" zlitują się nad tranzytem turystycznym.
Wracając do tematu Smile
https://podroze.onet.pl/aktualnosci/otwa...pa/2nqmj86
Pozdrawiam i szerokości Kris
Węgry to dość kluczowe państwo tranzytowe, myślę że do końca miesiąca powinno być OK, potem zawsze można jechać przez Serbię jakby się Rumunia na nas obraziła[emoji6]
Saszka999
Myślę że temat wyborów jest na tyle ważny, pewnie nie tylko dla mnie, że to tylko pozornie OT. Poza tym wątek dotyczy wakacji podczas pandemii, a że ktoś wtedy wymyśla prezydenckie wybory, no cóż...

Wysłane przy użyciu Tapatalka
igi123,

1. Nie sądzę, żeby "nagle" Rumunia obraziła się bardziej, niż teraz - jeśli już, to prędzej dopiszą nas do zielonej listy - a wtedy "hulaj dusza, ograniczeń nie ma" Wink 

2. Węgry - jak napisałem, poczekajmy do wtorku - a potem (ewentualnie) jeszcze do 1.07... Trzymam kciuki za "polski sukces tranzytowy", bo Twój wariant alternatywny "via HR" jest jednak "strasznie hardkorowy"... Big Grin

3. "Off-top - wybory" - jak ktoś z kierownictwa uzna, że to zasługuje na osobny wątek - to proszę przenieść. Temat (dla mnie) ważny, a skoro wywołany w tym wątku - to uzupełniłem, bo nas to też interesuje - i IMHO maksymalnie neutralnie.  A reszta jest (powinna być) milczeniem - bo bardzo bym nie chciał "polskiej wojenki politycznej" na tym forum Angry
" i o to chodzi i o to chodzi"[emoji16]

https://youtu.be/Z8J_yzppjI8

Wysłane przy użyciu Tapatalka
Nie wiem, czemu nie widzę mojego posta dotyczącego info z forum węgierskiego - więc wklejam ponownie, gdyby był jednak "dubel", to proszę o usunięcie...

Jako, że wg mnie na dziś to właśnie Węgry są kluczową niewiadomą - a przypomniałem sobie o forum węgierskim (na którym kiedyś szukałem info odnośnie przejazdu przez ten kraj)...

Za https://forum.wegierskie.com/ - wątek https://forum.wegierskie.com/Przez-S%C5%...g?page=157:

1. Słowacja:
Pudelek napisał(a):Słowacka strona rządowa:
http://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=koronavirus

Niby pisze, że Osoby prichádzajúce na územie Slovenska z Poľska po dlhšom čase ako 48 hodín sa musia preukázať negatívnym testom na COVID-19
ale z całości tekstu nie ma pewności, czy to jednak nie dotyczy tylko obywateli SK. Z drugiej strony:

Aj keď Poľsko od 13. júna otvára hranice, Slovensko naďalej obmedzuje voľný pohyb s Poľskom len na 48 hodín

Czyli na chłopski rozum wyniki za tego tekstu, że wjechać na Słowację można, pod warunkiem, że na 48 godzin.

2. Węgry:
Sztasek napisał(a):Na granicy słowacko-węgierskiej zniesiono kontrole, na Węgry ze Słowacji bezproblemowo mogą wjeżdżać obywatele Austrii, Czech, Niemiec, Słowacji i Chorwacji. Wjeżdżając autem na polskich numerach rejestracyjnych na terytorium Węgier, można liczyć na to, że gdzieś po drodze mogą skontrolować i poprosić o wymagane dokumenty gdyż jeszcze ważnymi są przepisy według których obywateli Polski obowiązuje zakaz wjazdu na Węgry w celach turystycznych.
Na stronach węgierskiego parlamentu jest informacja, że we wtorek 16 czerwca Parlament zagłosuje nad projektami ustaw dotyczących zakończenia sytuacji kryzysowej (COVID-19). Po zatwierdzeniu ustaw można spodziewać się zmian dotyczączch warunków wjazdu na Węgry.

Tak więc - czekamy na wyniki głosowań węgierskiego parlamentu we wtorek... Cool

igi123, pominąłeś najważniejsze z tego linku: "Jedźmy!" Big Grin
(14.06.2020 23:06:47)Saszka999 napisał(a): igi123, z tej samego portalu, nieco więcej info o głosowaniu za granicą: https://oko.press/jak-glosowac-za-granic...osobiscie/

1. W powyższym artykule, ta sama operacja - czyli "tylko druga tura korespondencyjnie" - jest już opisana jako "do 29 czerwca" - pytanie, która wersja jest prawidłowa (chyba, że nie można się na drugą turę zarejestrować przed pierwszą - wtedy faktycznie, tylko ten jeden dzień. Ale to by było słabe dla tych, którzy np. opóźnią wyjazd do niedzieli, żeby rano zagłosować a potem wyruszyć w podróż...). Dodatkowo, są jeszcze dwie daty: "do 9 lipca można się zarejestrować tylko na drugą turę wyborów, jeśli głos oddaje się osobiście" oraz "do 10 lipca można w swoim urzędzie gminy lub konsulacie pobrać zaświadczenie, które daje prawo do osobistego oddania głosu w II turze w każdym obwodzie wyborczym za granicą" - to istotne dla tych, którzy akurat 12.07 będą przypadkiem w Sofii...

2. Nie jest do końca jasne, jaki wariant będzie w Bułgarii - "oko" nie wymienia Bułgarii w żadnej z kategorii (ale też są one opisane jako "między innymi") - ale zakładam, że skoro jest utworzony obwód wyborczy - to osobiście w Bułgarii będzie można. Szkopuł w tym, że jeśli osobiście, to tylko w Sofii (oficjalny dokument o utworzonych obwodach wyborczych za granicą http://isip.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDeta...0200001014) - czyli na 12.07 trzeba sobie zaplanować wycieczkę do Sofii Smile Gdyby ktoś reflektował - na stronie https://www.gov.pl/web/bulgaria/komunikat1 oficjalne info (jest też jakaś procedura rejestracji elektronicznej)

3. Ostatnia sprawa - kiedy przyjdzie pakiet wyborczy. Jak przed wyjazdem - spoko. Ale nie wiadomo (chyba?) kiedy (do kiedy) będą wysłane pakiety - a nie wszyscy wyjadą 10 wieczorem (a jeżeli przyjdzie 11 rano?)... I jeżeli pakiet przyjdzie po wyjeździe - dupa zimna...  Sad

Sorry za kontynuację off-topa, ale to chyba istotna kwestia... Angel

c.d. off-topa
Ktoś przy zdrowych zmyslach na wakacje sobie będzie zapszątal głową z takich bzdur?
Chyba że w Polsce jest kara za nie glosowanie?
"In vino veritas, in aqua sanitas"
bateniki napisał(a):Ktoś przy zdrowych zmyslach na wakacje sobie będzie zapszątal głową z takich bzdur?
Chyba że w Polsce jest kara za nie glosowanie?

Well... Formalnej kary za "niegłosowanie" nie ma - ale "ostracyzm towarzyski" oraz "plucie sobie w brodę" (jeżeli wygra "nie ten") - tu kary mogą być srogie... Big Grin
Bateniki, obowiązku nie ma, ale dla wielu z nas nie są to bzdury

i ludzie, jak mówisz "o zdrowych zmysłach" to wiedzą, że głosować warto

Dobra, część z nas wie, że wojenki już kiedyś były i dlatego na forum nie ma mowy o jakiejkolwiek polityce i dobrze.
Temat wyborów, to co innego zupełnie.
Mam nadzieję, że temat pt "Wybory na wyjeździe" zostanie stworzony (jak widać taka jest potrzeba), a wszystkie posty wychodzące poza dane techniczne zostaną wyrzucone (chociaż mam nadzieję, że nikt ich nie zapoda).

MODERATORZY, co Wy na to
Cóż ja jako gorszy sort Śląski, którego nie chcą Słowacy a tym bardziej Czesi będę musiał wybrać samolot.