Zgadza się Beatko. Orlinie, jeżeli chodzi o te 5 lat, to wydaje mi się, że w sumie nie to jest żadna różnica. Pamiętam moją pierwszą podróż do Słowacji w 2002 r. Tak na kilka dni jeżdżę tam w sumie średnio co 2 lata i widziałem (w sumie z zewnątrz, ale zawsze) szybkie zmiany jakie nastąpiły. Wydaje mi się, żę na lepsze, przynajmniej jeśli chodi o ekonomię. Wcześniej uważano, iż są za nami, teraz nieliczni tak raczej twierdzą.
|
Praca, podatki, warunki życia, adresy
|
|
23.12.2016 01:28:35
Bułgaria to "unikalna dyrżava"
tu nawet na panstwowym etacie sie zarabia inne pieniądze niż w umowie o pracy
"In vino veritas, in aqua sanitas"
23.12.2016 14:35:31
No to, w traktacie akcesyjnym mieliście pewnie zapisane...
08.02.2017 20:40:18
Informacja na temat ile osob ile zarabia netto w Bulgarii
08.02.2017 21:09:45
No, raczej słabo. W UE Bułgaria zajmuje chyba ostatnie miejsce pod względem zarobków i chyba się na razie nic pod tym względem nie zmieni. Bezrobocie wysokie a praca jest towarem a działają prawa rynku czyli popyt jest mały więc cena/płaca jest ustalana na niską...
14.02.2017 20:34:58
Rzeczywiście słabo.
Mediana zarobków poniżej 600 lewa. U nas 2x więcej, hmm... czy ta tabelka obejmuje wszystkich pracujących i wszystkie ich dochody?
26.02.2017 23:21:01
Popularny serwis lotniczy opublikował ranking zarobków w krajach Unii Europejskiej. Bułgaria na ostatnim 28 miejscu.
"Najmniej pośród wszystkich krajów członkowskich zarabiają mieszkańcy Bułgarii. Ich pensja (382 EUR = 1648 PLN) jest ponad 8 razy mniejsza od obywateli kraju z miejsca pierwszego!" http://www.fly4free.pl/myslisz-o-emigrac...aleria4773
15.04.2017 16:20:02
Hi.
Nie wiem czy tu powinienem zapytać ale nie znalazłem innego miejsca. 10-11 lat temu moi św. pamięci gospodarze otrzymywali chleb za jakieś kartki, Mijały kolejne urlopy a ja nie miałem śmiałości zapytać. Czy ktoś wie czy była to jakaś forma zapomogi dla rodziny, czy też forma reglamentacji na tamte czasy, choć to drugie to chyba mało prawdopodobne.
15.04.2017 20:57:14
Pewne wydzierżawili ziemi komuś i on placi kuponami.
można za nimi dostać-chleb, olej, pasza i inne. ......Czynsz (łac Arrendare, arendare - wynajem) jest rodzajem transakcji pomiędzy wynajmującym (leasingodawcy) i ziemskim (najemcy). Przez ten kraj jest przekazywane do czasowego posiadania i używania pod pewnymi warunkami i za opłatą dzierżawy. opłata dzierżawy niekoniecznie jest pieniężnej, z reguły wypłacane po roku gospodarczym. Minimalny okres najmu wynosi pięć lat. O ile nie określono minimalny okres uznaje się, że termin realizacji zamówienia jest minimalna dla lokalnych zwyczajów biznesowych (zazwyczaj roczny). opłata dzierżawy nie może być zmieniona przed wygaśnięciem umowy.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Praca w Bułgarii | Anton77 | 2 | 4,387 |
01.08.2016 21:56:22 Ostatni post: peter |
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości