16.07.2018 17:10:39
Gdzie jeszcze kuraka można dostać z drewnianego żaru ? [emoji39][attachment=249]
Wysłane przy użyciu Tapatalka
|
Czernomorec / Черноморец
|
|
16.07.2018 17:10:39
Gdzie jeszcze kuraka można dostać z drewnianego żaru ? [emoji39][attachment=249]
17.07.2018 11:50:19
Ceny przyjazne [emoji23][attachment=253]
17.07.2018 21:50:21
Bistro jakich wiele na głównym deptaku, takie fastfudy to mi się podobają[attachment=254][attachment=255][attachment=256]
21.07.2018 17:12:06
Ostatni podwieczorek po plaży, frytki z prostego ziemniaka mniam [emoji39] oczywiście Morsko Oko[attachment=261]
Przebywając w Sozopolu warto sie wybrać parę kilometrów w stronę Burgas. Czernomorec to taka fajna odmiana. Jak ktoś mieszka blisko kempingu Zlata Rybka, to może przejść się plażą ok 5 km do jednej z trzech tutejszych plaż - najdłuższa i najszersza: Gradina, podobna do Złotej Rybki.
Pozostałe dwie są dość oddalone od niej i najblizej można dotrzeć od przystanku w mieście. Autobusy kursują w sezonie dość często. ![]() Plaża miejska, tak jak pisał(a) igi123 nie porywa, wrecz przeciwnie. Jest brudna, płytka, taka zatoczka zabetonowana, miejscami wyglada jak nawracająca rzeczka. Nie widać horyzontu morza, bo cymują tam łodzie. ![]() Lepsze atrakacje i widoki daje spacer tuż za tym porcikiem po prawej stronie wzdłuz morza: ![]() ![]() Piękne skałki i klify ![]() Nie sprawdziliśmy w Googlemap i naiwnie się myślało, że tymi skałami dojdzie sie do innej, piaszczystej plaży ![]() Wróciliśmy do miasta, a tam takie perełki: ![]() Auto, które można zobaczyć, że stało już wiele lat na mapach Google w tym samym miejscu ![]() Bociany w mieście, fajny widok. Po prawej stronie od gniazda jedliśmy w rodzinnej knajpce na uboczu. ![]() Polecam, za piwa, szopską, frytki i trzy rodzaje pysznego kurczaka w werjsji gillowanej opcji zapłaciliśmy okolo 30 lewów: https://www.google.pl/maps/@42.4410722,2...312!8i6656 Dotarliśmy do drugiej plaży. Plaża Południowa jest na uboczu, bardzo klimatyczna i świetne fale do zabawy. Byliśmy w pierwszej połowie czerwca, akurat dopiero wkopywali parasole plażowe. ![]() ![]() Tak, Bułgaria jest piękna i specyficzna. I odbiegając od tematu, tym razem zarezerwowaliśmy już hotel w Primorsku na przyszłoroczny czerwiec. Z ciekawością śledzę wszystkie wpisy o tej miejscowości i szczególne podziękowana dla myszabe, jej blog i wpisy przekonały mnie, żeby odkładać do świnki na tą część kraju
01.10.2018 09:10:12
Cieszę się, że jestem inspiracją do wybrania tego pięknego zakątka Bułgarii
Pozdrawiam
Bardzo fajna mieścina, jak znajdę trochę czasu to opiszę może, komentarz mam do 2 ostatnich zdjęć, plaża fajna piaszczysto-kamienna koło dawnego kempingu Gradina (już go nie ma), ale niestety w sezonie właśnie ta część należy do takich "ruskich apartamentowców" leżaki dla ludności nie posiadających paska na przegubie ręki w cenie zaporowej 40 leva za dzień, ewentualnie można się rozbić za ostatnim szeregiem parasoli dosłownie 2 metry szerokości, zmieści się może ze 20 osób. Na ostatnim zdjęciu w perspektywie widać klif i tam bliżej morza, można sobie wbić parasol, ale też niestety dużo miejsca nie ma. Na przedostatnim zdjęciu widzimy w oddali skałki i tam już łaskawcy pozwolili na plażowanie bez opłat, z tym że plaża jest już w większości kamienna ( to samo dno morza, z łachami piasku) ale w gratisie dostajemy panoramę Sozopola
i nawet w sezonie bardzo mało ludzi
31.01.2019 00:30:03
Czyli dobrze zrozumiałam, że ta środkowa plaża jest "zamknięta" w sezonie dla zwykłych turystów ze swoim ręcznkiem? Bo obu stronach rzeczywiście był b.wąski pas plaży żwirowej. Szkoda, bo bardzo mi sie podobał klimat i faktycznie wyżej plaży było duzo wypasionych apartamentowców jednego typu:
![]() A ten były Camping Gradina to też był na tej plaży? Bo jeden pojazd był ![]() ![]() Czy masz na myśli trzecią plażę, na którą się idzie ze Złotej Rybki z Sozopola? Bo będąc w Czernomorecu, zaczeliśmy zwiedzać od strony małego portu i już nie dotarliśmy do tej szerokiej, co się ciągną właśnie kempingi aż do zakola Nos Chervenka.
https://www.google.com/maps/@42.4397982,...312!8i6656
Zdjęcia google są bodajże z 2012 roku, teraaz to wygląda trochę inaczej. Po lewej stronie zdjęcia tam gdzie kończy się piasek a zaczynają skałki jest trochę darmowego miejsca do wbicia parasola, ale niewiele, to samo patrząc z tego miejsca za drugim falochronem właśnie jest ta plaża tych apartamentowców z knajpą i tam jest miejsce też dosłownie na kilka parasoli na końcu samej plaży, ale tak przy tych drzewkach co je widać na zdjęciu. Tzn na końcu plaży patrząc jak wychodziłabyś z morza w tym miejscu. Na Twoim ostatnim zdjęciu jest właśnie widoczna plaża gdzie można spoko wbić parasol(znaczy raczej obłożyć kamieniami) i ona była bezpłatna, ale tam jest już tylko kilkunastometrowa łacha piasku, a reszta to otoczaki (kamienie), ale jest to ta właśnie mało uczęszczana plaża gdzie widać panoramę Sozopola, dno morza to taka płyta kamienna + wodorosty z zatoczkami piaskowymi, jak ktoś lubi nurkować z rurką to tam właśnie coś się dzieje w zeszłym roku spotkałem przy brzegu oryginalnego i prawdziwego węża ale jakiś taki 50 cm. był wychylił łebek na pół minutki i se popłynął Acha pomyliłem się ten zdewastowany kemping na googlu, a raczej resztki co po nim zostały to się nazywał "czernomorec" a nie Gradina, kurcze nie wiem dlaczego.Ze Złotej Rybki w stronę Czernomorca ciągnie się właśnie plaża gradina i na końcu jest już nowczesny kemping Gradina I jest to zdecydowanie najdłuższa i najfajniejsza plaża, kończy się przed Nosem Czerwienka patrząc od strony SozopolaTo jest właśnie ta plaża co tam nie dotarliście ![]() errata kemping "Gradina" znajduje się tutaj https://www.google.com/maps/@42.4172422,...000!8i5000
31.01.2019 18:27:39
Dziękuję za sprostowanie, czyli dobrze myślalam z tą Gradiną
![]() Do tej knajpki i nawet ciut dalej doszliśmy, ale właśnie od strony Złotej Rybki i faktycznie fajna długa plaża. Jak ktoś jest zakwaterowany w Sozopolu/Czernomorecu, to koniecznie trzeba się tam wybrać i porównać tą plażę z bardziej komercyjnymi, w zatoczkach. ![]() ![]() Ale np. jadąc komunikacja miejską, nie łatwo tam odrazu trafić z centrum, bo autobus omija ten kamping i trzeba minąć klify i tereny wojskowe, próbując iść linią brzegową. Nam się nie udało. Znajoma dotarła na piechotę, ale właśnie ze Złotej Rybki do końca Gradiny i mówiła, że skałki do nurkowania były, ale i dodatkowo niemiły zapach glonów, na końcu, przy pomoście, który widać tutaj: http://beaches.bg/en/destination/sozopol...chervenka/ Fajna w sumie też do ściągnięcia aplikacja z plażami z różnych części Bułgarii. |
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|