Może ktoś wie a może ktoś nie wie, ale prawie wszyscy bułgarzy na jesieni robią kapustę kiszoną na swój tradycyjny sposób. Jest to tak rozpowszechnione , ze prawie nie ma rodziny która by miała warunki ku temu i tego nie robiła.
Kapuste robi sie tylko z jednego "szczepu kapusty" preznaczony wyłącznie do kisienia bo nie jest jest on tak twardy jak inne i sół szybczej wchodzi do niego. Kapuste kiszoną używa sie przez całą zimę głównie do robienia "syriczków" goląbków , oraz do gotowaina. Ta kapusta jest obecna na kilka różnych sposobów na stole świątecznym.
Kapustę kizoną robi się nie co inaczej niż w Polsce i ma zupełnie inny smak a świeżość jej soku pije sie jako najlepszy sposób na kaca.
Oto mój prepis :
Trzeba wybrać średnio duże główki kapusty , na 10 kapust ja władam jedną czerwoną aby sok nabrał koloru.
Zdjemuje się kilka liści z góry i po środku nożem każdą kapuste robi się krzyż głebokości ok 5-10cm aby sól łatiej weszła do środka.
Kapusty wkłada się do pojemnika zazwyczaj plastikowego. do środka też wkłada się 1 cała kukurydze, korzeń chrzanu ok 100-00 gram, można włożyc też ` główkę burka obranego i pokrojonego oraz 1- pigwy poskrojone. Jk wszytko jest ułożone wlew sie o środka wody , a następnie sie wylewa aby zierzyć ile wody wchodzi do środka .
Następnie do tej wylanej już wody daje siesól . Mój przepis jest taki : na 100kg kapusty 4 kg soli. Na 25kg kapsty przypada 1 kg soli.
Najlepiej żeby była to sól morska , a jeszcze lepiej z Burgas
Sól sie roztwarza w już zmierzonej wodzie i się wlewa do środka, tak aby przykryła wszytkie kapusty . Na wierz się wkłada tradycyjnie obręcz z gałęzi winogron a na nim gładzie się kamien rzeczny duży i gładki tak aby przy poocy obręcza nacisnąć wszytkie kapusty aby nie wypływały. Można oczywiście nacisnąć je czymś innym ważne żeby były przyciśnięte .
Najlepiej żeby ieć pojemnik z kranikiem nadole bo codziennie przez 10 dni trzeba wylewać z dołu pół wlanej wody i wlewać ją z góry. To ważne aby sól dotarła wszedzie i żeby sok nabrał powietrza.
Póżniej przelewanie można robić rzadziej co 3-4 dni a po miesiącu można wogóle tego nie robić
Poniżej zamieszczam wideo z pewnym dziadkiem który pokazuje jak on robi. Ma troche inny przepis niż mój bo na 10 litrów wody daje 400 gram soli, no i kroi kapustę na ćwiartki bo ma mały pojemnik. Za zwyczaj kładzie sie całe główki tyłko z krzyżem po środku. Ja mierze na wagę kapusty, nie na litry wody i zawsze mi wychodzi super .