Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dokumenty przydatne w Bułgarii i krajach tranzytowych
My w tym roku także wypełnialiśmy w Białej karty meldunkowe i to właśnie pierwszego dnia pobytu. Imię, nazwisko, data urodzenia seria i nr paszportu/dowodu. W miejsce adresu wpisaliśmy tylko: Poland....nic w tym dziwnego nie widziałam. Na dotychczasowe sześć bułgarskich hoteli w trzech kwity wypełnione, w trzech nie.
Odpowiedz
czyli nic ponadto, co zawiera paszport i też nic dziwnego w tym nie widzę. normalna procedura w hotelach.

aczkolwiek jedyne karty meldunkowe jakie w bg wypełniałem, to te, co dostałem na granicy i je wieki temu zlikwidowano. jak nocleg był w hotelu, pobyt rejestrował hotel, a jak nie, to biegało się za tym samemu. a że przekroczenie terminu 2 dni od wjazdu bez meldunku albo brak adresu zamieszkania i stempla biura meldunkowego czy policji (można było się zameldować na dowolnym komisariacie) na voucherze oznaczał karę płaconą przy wyjeździe, to pojawiło się od razu duże pole do nadużyć i koszenia łapówek. przerabiałem ten temat na własnej dupie o czym pisałem tutaj
Odpowiedz
hm Menada

karta turystyczna ma być wypełniana przy tobie, pesel to wpisz nr telefonu do Ugandy - nie ma takiego obowiązku
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
(27.08.2016 21:36:25)wolffer napisał(a): może nie dokładnie zgodnie z tematem, ale coś w tym duchu.
Firma, od której wynajmowałem studio w Bułgarii, zażyczyła sobie na koniec pobytu dane wszystkich użytkowników studia, w tym daty urodzenia, PESEL, numer dowodu osobistego.
Czy czegoś takiego od Was w tym roku też wymagano ??? Podobno to w celu jakiejś rejestracji

Ustawa o turystyce
art 116 zobowiazuje hotelarzy do prowadzenia meldunku  turystow i skladania  miesiecznych raportow o ilosci realizowanych noclegow wedlug zatwierdzonego przez ministerstwo wzoru.
Na tej podstawie oblicza sie podatek hoteli. Obowiazuje od 03.02.2015 г.i nie ma nic wspolnego z meldunkiem w policji i po granicach, ktory obowiazywal przed 20 laty. Obwiazali hotelarzy przepisami, bo ukrywali rzeczywiste przychody, a  straty dla budzetu sie okazaly w milionach leva.

Formularz zameldowania zawiera nastepujace kolumny:
1. Lp
2. Data zameldowania
3. Bulgarski identyfikator lub personalny numer obcokrajowca
4. Imiona wypisane jak paszporcie
5. Data urodzenia
6. Plec
7. Obywatelstwo
8. Nr dowodu tozsamosci
9. Panstwo, ktore go wydalo
10. Pietro
11. Nr pokoj
12. Data zajecia pokoju
13. Data opuszczenia
14. Ilosc noclegow
Najczesciej zadaja dowodu w dniu przyjazdu.
Odpowiedz
ewidentna zmiana w przepisach - jacek widocznie jesteś pierwszym z nas od którego to chcieli

natomiast nadal mnie zastanawia po ki diabeł im pesel, w żadnym kraju nigdy się z tym nie spotkałem, zastanawiające i dające do myślenia

sikornik plus dla ciebie
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
W Sozo też wypełniałem kartę meldunkową i w miejscu na bułgarski nr ewidencyjny wpisałem pesel choć chyba ilość cyfr jest inna.
Odpowiedz
no i widzicie, mnie to pierwszy raz w tym dziesięcioleciu to spotkało, więc się zapytałem.
Dzięki za podpowiedzi. W sumie nic w tym faktycznie dziwnego, tylko w człowieku obawy budzi zawsze dokładność tych danych, tak jak kserowanie dowodu, co u nas może być powodem wielu kłopotów.
Tutaj faktycznie, raz w życiu dostałem bilet na kolejkę w SB, w prywatnych busach ani razu nie widziałem biletu, tak jest jak bateniki mówi, więc pewnie nic dziwnego, że i rejestracja zaczyna być wymagana.
Ja nie mam nic przeciwko temu, a nawet za jestem, tylko moim zdaniem imię, nazwisko i numer paszportu/dowodu byłyby wystarczające.
Odpowiedz
Dziwi mnie to,że tak mało osób się z tym spotkało.Za prowadzenie hotelu płaci się 2 razy-na początku sezonu, w zależności od ilości wynajmowanych łóżek i na koniec sezonu od ilości turystów i noclegów.My musimy prowadzić rejestr, w którym wpisujemy dane turystów z wypełnionych przez nich kart.Na koniec lata trzeba przedstawić w gminie ów rejestr, tam wyliczają ile musimy zapłacić i zamikają sezon.W każdej chwili mogą przyjść ze skarbówki i sprawdzić czy osoby mieszkające u nas są zameldowane i wpisane w rejestrze.Nie ma tu żadnego spisku i nikt z naszych gości nie został przez to pokrzywdzony.Mało tego - w lipcu kierowca(zarejestrowana firma przewozowa),który czekał na moich turystów na lotnisku został zatrzymany przez służby celne jeszcze na parkingu i wypełniał przez pół godziny dwie deklaracje z informacją ile osób będzie przewoził,skąd są,na ile dni (od -do) i do kogo dokładnie (imię,nazwisko,adres i t.p.) .Wyjątkowo nie było u nas kontroli,a przeważnie sprawdzają podczas pobytu.
Kwatery Primorsko
Link umieszczony za zgodą Administracji Forum
Odpowiedz
Dokładnie jak Sikornik napisał ( wielkie dzięki) od dwóch lat w całej Europie gdzie jest obowiązek podatkowy od ruchu turystycznego takie dokumenty są wymagane, oczywiście po raz pierwszy można podać co się chce ale następnym razem trzeba za takie rzeczy zapłacić. Jeśli ma się szacunek do wynajmującego to dowód osobisty wystarczy. Testowałem to nie tylko w BG ale też w Dolomitach i ES.
Odpowiedz
(28.08.2016 06:56:57)peter napisał(a): karta turystyczna ma być wypełniana przy tobie, pesel to wpisz nr telefonu do Ugandy - nie ma takiego obowiązku
oczywiście, że nie ma. guzik zagranicznych turystów obchodzi postrzeganie świata z punktu biurokratycznego bułgarocentryzmu. są kraje gdzie nie ma żadnych ID i EGN, więc zwyczajnie kij im w oko. pesel jest numerem obowiązującym wyłącznie w polsce a nie w bułgarii czy innej burkinie faso. tylko paszport i dane w nim zawarte. i zero ksero. napatrzeć się i pomacać mogą sobie do woli. byle przy mnie. a jaką mam pewność, że wynajmujący nie opyli tych danych gdzieś na lewo? a tym bardziej w bułgarii znanej w świecie z numerów w stylu kradzieży danych z dokumentów, lewych kredytów i czyszczenia kart płatniczych.
Odpowiedz