Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nawigacja, mapy na których jeździmy.
Zawsze TomTom z aktualnymi mapami.
Kiedyś One_XL z mapami centralnej i wschodniej Europy, od 5 lat Go 750T z mapami całej Europy i fotoradarami
W Turcji też dawał radę, choć ostrzegał że "wszystkiego nie wie"

W pracy jeździłem z AutoMapą (tylko po Polsce). Nieźle sobie radziła, ale po kilku zawieszeniach w środku obcego miasta wolę zabierać swojego prywatnego TomToma, nawet bez uchwytu - leży gdzieś w kącie i tylko gada.

BTW chyba jeszcze do końca czerwca jest promocja na dożywotnie aktualizacje map w TomTomie w cenie urządzenia.
Odpowiedz
My jedziemy z AutoMapą a w zapasie na śmartfonie będzie MapFactor i Here. Wolimy się zabezpieczyć, już raz nam navi zrobiła psikusa 2 lata temu i się zwiesiła na 2 godziny.
Odpowiedz
Ja dwa razy z automapą. Raz przez Serbie, a drugi raz przez Rumunie i jeszcze mnie nie zawiodła, choć gdy jechałem w 2012 roku to jeszcze nie było na mapie autostrady z Jambol do Burgas no i Hołek zgłupiał i krzyczał że jadę szczerym polem. Jadąc do Francji też wziąłem Automapę i była bezbłędna.
A na wszelki wypadek miałem zainstalowaną też na telefonie
Odpowiedz
(17.06.2015 08:33:33)dżek napisał(a): Mam pytanie natury technicznej. Chodzi mi o kwestię montażu GPS a także rejestratora wideo. Czy są jakieś przepisy odnośnie montażu na przedniej szybie ww. urządzeń w krajach tranzytowych do Bułgarii?

Czyli najlepiej na bocznej szybce (trójkątna) albo lewy dolny róg. A kwestia wideorejestratora tak samo.
Odpowiedz
Dżek na bocznej szybce mogą powiedzieć, że ogranicza widoczność z lusterka wstecznego, (bocznego). Ja bym został przy lewym dolnym rogu szyby. I tylko na Słowacji. Nigdzie indziej nikt się nigdy nie czepił mimo kontroli. Przynajmniej dotychczas.
Odpowiedz
Boczna szybka - ta między słupkami nie musi być widoczna z tego co pamiętam to przepis mówi o polu widzenia przedniej szyby. Ja zawsze zapinam na boczną u mnie dość duża - tylko do białej gorączki doprowadza mnie kabel plątający się w koło kierownicy. Muszę dłuższy kupić.
Gdzieś znowu wyczytałem, że pole widzenia kierowcy nie może być zasłonięte w obrębie 180 stopni - ktoś chyba z choinki się urwał w takim razie nie powinno się montować na szybie lusterka wstecznego - ogranicza pole widzenia, nie powinno się włączać wycieraczek - ograniczają pole widzenia kierowcy i w końcu nie można mieć z boku pasażera bo ona dopiero zasłania pole widzenia a w szczególności jak jest dobrze zbudowany. Myślę, że jak nikt laptopa 15,6 cala nie postawi na przedniej szybie tylko przyklej na boczną szybkę lub na lewym dole przedniej to nikt się nie przyczepi nawet Słowak, przecież winiety też ograniczają widoczność Smile.
Odpowiedz
Witam

Juz od paru lat używam tylko garmina i nawet w Turcji nie było problemów.
Garmin oferuje dożywotnia aktualizacje map wiec 3-5 razy w roku trzeba go podpiąć pod kompa a reszta juz sama się robi.

Pozdrawiam
Odpowiedz
co do nawigacji, to cieszę się, że jeszcze wystarczy mi wgranie map przed wyjazdem w puste szare komórki uzwojeń mózgowych, jeszcze tych pustych miejsc niestety pełno  Big Grin , a ponadto trasa raz przejechana osobiście zostaje mi na dłużej.
Faktem jednak jest to, że ze zdobyczy techniki jak najbardziej należy korzystać i nawigacje przydają mi się w większych miastach lub na pewno przy szukaniu konkretnego adresu, punktu.
Z tego co czytam, to z powodu aktualizacji chociażby warto pomyśleć o Garmin.

Xerth, mam pytanko, czy poza aktualizacjami jest ona w miarę dokładna i przyjazna w obsłudze ?

a może jeszcze poza czerwcową promocją Tom Tom jest coś takiego wiecznie aktualizowanego ?
Odpowiedz
(18.06.2015 09:09:04)wolffer napisał(a): a może jeszcze poza czerwcową promocją Tom Tom jest coś takiego wiecznie aktualizowanego ?

Ta promocja dotyczyła starszych (i tańszych) modeli.
Wszystkie nowe modele (Go 40,50,60, Go 400,500,600, Go 5000,6000, Go 510,5100, ale też Start 40,50,60) mają dożywotnią aktualizację map, z natury - nie w promocji.
Niektóre mają też dożywotni Traffic czy fotoradary.
Jest też TomTom na Androida czy iOS, 
Odpowiedz
dzięki Slavekk, trochę moje lenistwo wychodzi, w sumie nic nie ma za darmo. Poczytam sobie trochę jeszcze ten temat + własne uwagi i pewnie coś mnie oświeci. Mam nadzieję, że w ciągu kilku dni.
Odpowiedz