Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po co jechać do Bułgarii.
(04.04.2016 19:09:49)Bulgarius napisał(a): Tosho kolega chce wjechać od strony Grecji.
Więc ja polecam: Sofia, Rylski Monastyr, Płowdiw, Stara Zagora, Wielkie Tarnowo, Warna. A sorry wymieniłem 6 ale trudno coś będziesz musiał odrzucić. Wokół każdego z tych miejsc jest wiele rzeczy do zwiedzenia i zobaczenia.

Panowie , wiem o co pytam, miedzy Bg a Grecją jest min 4 przejścia graniczne i od tego uzależniam swą podpowiedź.
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
Tosho ja też pytałem co, gdzie i jak. A kolega odpowiedział, że od strony Grecji wjedzie i tyle. Więc Ci napisałem, że od strony Grecji i nie drążę tematu - dlatego taka odpowiedź. Gdyby się Dux określił to odpowiedź mogła by być inna.
Odpowiedz
Dlatego też pytałem , w domniemaniu, autora wątku .
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
Jeżdżę do Bg bo uwielbiam ten kraj, a co mogę polecić to właściwie wszystko począwszy od zabytków, łażenie po górach, leżenie na plaży i przede wszystkim jedzenie. Co do cen jak wszędzie jest troszkę drożej jak parę lat temu ale i tak najtaniej w europie.
Moje podróże po Bg to przede wszystkim plaża do południa potem zawsze gdzieś zaglądałem.
Tak jak poprzednicy podam Ci - poczytaj. Naprawde to forum jest skarbnica wiedzy o Bg tylko trzeba poczytać. Sam dopiero niedawno dorosłem do tematu gór w Bułgarii, tylko na takie eskapady trzeba mieć sporo urlopu.
Dzięki kolegom z forum mam pewien zarys na taką podróż i zapewne zostanie zrealizowana niestety dopiero w 2017roku.
Więc jeszcze raz polecam zagłębić się w forum, a sam zobaczysz ile jest ciekawych miejsc do odwiedzenia.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Tosho jak zwykle zna każdą ścieżkę przez granice.Ja dokładnie jeszcze nie wiem jakim przejściem będziemy wjeżdżać.Natomiast Sozopol i Varne znam, ale resztę propozycji sobie zapisałem i teraz będę szukał opisów na forum.Propozycja by przeglądać całe forum i czytać każdy wątek może ciekawa i atrakcyjna, ale dla emerytów jak czas mają.
Gdyby ktoś jeszcze coś chciał dopisać to zachęcam.Taki wątek może się w przyszłości przydać nie jednej osobie, a ja wasze propozycje prześledzę i sprawdzę czy nam odpowiadają bo jak wiadomo każdy lubi co innego.Jednak każdemu z góry dziękuje za pomoc.

http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/
Odpowiedz
1. Melnik i okolice
2. Monastyr Rilski
3. Bansko i wyprawa w góry. Potem odpoczynek w ciepłym basenie w Dobriniszte
4. Saparewa Bania i wjazd w góry Rila. Samochodem do wyciągu a potem wyciągiem do Siedmiu Jezior
To moje ulubione miejsca.
Odpowiedz
To co zamierzam zobaczyć w tym roku, a pasuje świetnie do tego wątku:
1. Twierdza Baba Wida (Widyń) - jedyny średniowieczny całkowicie zachowany zamek w BG
2. Sofia, a w niej na szybko: Pałac Prezydencki i Cerkiew św. Jerzego, Cerkiew św. Zofii, Sobór Św. Aleksandra Newskiego. Jak starczy czasu to jeszcze Parlament (Narodno Sabranie)
3. Teatr antyczny (z II w n.e.) w Płowdiw
4. Jamboł a w nim meczet Eski Dżamija, drugi wielkościowo w BG.

Wracając do Polski, bo wygodniej- leży po drugiej stronie autostrady, można wstąpić do wsi
5. Staroseł aby obejrzeć zespół budowli trackich, największy z zachowanych w Bułgarii.
Odpowiedz
no ventosa jak nie zrobisz relacji to ...
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
(15.06.2016 12:24:04)peter napisał(a): no ventosa jak nie zrobisz relacji to ...

...ban?

Big Grin
Odpowiedz
Ventosa, połącz to z noclegiem tu http://www.starosel.com/
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz