Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Byala by makej
Poproszę więcej. Plaża i okolice. Pozdrawiam fajne fotki i relacja.
Sacz wygląda znakomicie, większe kawałki mięsa, pewnie był bardzo smaczny.
Odpowiedz
Cytat:O widze w tle plac zabaw dla dzieci......super nie beda sie nudzily.

Jest fajny plac zabaw gdzie dzieci mogą się pobawić podczas naszego biesiadowania, jest park, jest źródełko a w weekendy muzyka... Dla mnie najlepsza miejscówka w Białej.
Odpowiedz
Ciąg dalszy podróży kulinarnych...

Nr 3 :
Vodenicata - ul. Czarnomorka (po prawej stronie idąc ku morzu) charakterystyczna studnia na środku podwórka, wieczorami tłoczno, trudno znaleźć miejsce, którego jest popołudniu dość dużo, kelnerów także dużo więc nie czeka się zbyt długo. W tym roku tu nie jedliśmy ale w 2013 byliśmy zadowoleni.

Nr 4 :
Rybna Restauracja Difanakis - ul.Zdravko Bombov ( niedaleko Walmaru )
Jeśli na rybę to tylko tu ! Ktoś powie "a Czajka w porcie rybackim ?". Napisałem w którymś poście że będzie to subiektywna relacja a do Czajki mam uprzedzenie co nie znaczy, że odradzam to miejsce...
Wróćmy do Difanakisa. Miła rodzinna atmosfera, właściciel "obwieszony" złotem robi za kelnera, barmana, a Panie uwijają się w otwartej kuchni. Wstąpiliśmy w tym roku tylko na małe rybki - caca i piwo bo byliśmy po obiedzie ale warto. Gość ma świeże dostawy z kutra, który łowi specjalnie dla Niego. W miarę siedzenia a było to ok 19-tej miejsca stopniowo się zapełniły do ostatniego. Nawet obcokrajowcy - Skandynawowie chwalili to miejsce i czekali aż dopijemy piwo i zwolnimy miejsce.
Tak wygląda to przed sezonem:

https://www.google.pl/maps/@42.8801468,2...56!6m1!1e1

A tak z 16 lipca 2016:

[Obrazek: IMG_20160716_202551.jpg]
Odpowiedz
Kolejne "nasze" restauracje:

Nr 5 :

Korabl - ul.Gospodin Malushev  na rozwidleniu dróg. Dojście z centrum od Poczty tak jak do Staratej Czeszmy, mijamy Czeszmę po lewej i dalej pod górę i zasadzie wejdziemy na Korabl. Jedzenie dobre, zwłaszcza Kawarma ceny niższe jak na Czernomorce, w okolicach godziny 15-tej jeszcze pusto ale później się zapełnia podobnie jak u Difanakisa.

Nr 6 : /to już nie Biała ale najbliższa okolica/

Restaurant Gorica - ZOO Garden - po lewej stronie za Goricą jadąc od Białej w kierunku Warny, pięknie położona restauracja w lesie z mini zoo - atrakcja zwłaszcza dla dzieci.
W tym roku próbowaliśmy dania z grilla i oczywiście szopską, duży wybór dań

I wisienka na torcie...
Dla mnie number one poza Białą :

Pri Pancho - Gorica - trzeba zjechać z drogi Warna - Biała i wjechać do miejscowości, knajpa na pierwszym rozwidleniu, z zewnątrz niepozornie wygląda ale bardzo dużo miejsca na ogrodzie /można przejść bokiem, można przez restaurację/ Jedzenie rewelacja, nie polecam tylko sacza, najsłabszy jaki jadłem - mało papryki, bakłażanów, za to dużo kukurydzy, groszku,marchewki, miałem wrażenie jakby był zrobiony na bazie mrożonki z Hortexu :
Ceny niewygórowane:

[Obrazek: IMG_20160717_170159.jpg]

[Obrazek: IMG_20160717_170403.jpg]

[Obrazek: IMG_20160717_170409.jpg]

[Obrazek: IMG_20160717_170516.jpg]

Kilka fotek z ogrodu :

[Obrazek: IMG_7572.jpg]

[Obrazek: IMG_7578.jpg]

i z zewnątrz :

[Obrazek: IMG_7579.jpg]
Odpowiedz
Co do sacza w pri panho zgadzam się w 100%, cieniutki. Duży ale średnio smaczny. Już dużo lepszy jest w starata czeszma. Dzisiaj za Twoją namową spróbujemy się wbić do difanakisa. Mieliśmy jechać do czajki ale tutaj bliżej na spacerek, no i stoi wysoko w Twoim rankingu.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Ja jestem teraz w Białej, do soboty. Polecana restauracja sprawdzona, Kavarma pycha. Jakie ryby warte są spróbowania, żeby były "mięsiste"?
Odpowiedz
Nam najbardziej smakowały takie:

[Obrazek: Schowek01.jpg]

Cipura czyli po naszemu dorada. My kupowaliśmy w sklepie rybnym naprzeciw Banku, a raz w Kauflandzie w Warnie i sami smażyliśmy. W sklepie rybnym w Białej po ok 17lv/kg, w Kauflandzie 12,49lv/kg w promocji oskrobane i bez wnętrzności ale z głowami Smile
Pycha, dużo mięska, mało ości, podobne do naszego okonia
Tak wyglądały z szopską własnej roboty :

[Obrazek: IMG_7439.jpg]
Odpowiedz
Cipurę próbowałem w Kosharacie, była bardzo dobra. Muszę odwiedzić tą knajpkę z Twojego 1 miejsca rybnych, DifanakisSmile
Co warto zjeść w Pri panczo, nie znamy wogóle Bułgarskiej kuchni, narazie ogólnie próbowaliśmy kebabcze i ich pochodne, kavarmę, sacze i cipurę. Piszesz że mają dobrą rybną zupę, co jeszcze polecasz spróbować?
ps. gdzie jest poczta w Białej, żeby można było kartki wysłać?
Odpowiedz
W Pri Pancho najlepsza Kawarma, zupa rybna, wątróbka drobiowa (pileszka drobczeta) z pieczarkami i żółtym serem i jagnięcina jak ktoś lubi ale co wziąć z jagnięciny to niech kto inny się wypowie bo ja się nie znam...
Poczta jest naprzeciwko wieży z zegarem z lewej strony hotelu Byala Home...
Odpowiedz
U difanakisa nie było miejsc więc wyladowalismy w vodenicata. Klimat fajny, wczoraj nawet były tańce. Obsługa średnia kelner zapomniał przynieść wszystkich pozycji zamówionych ale po zwroceniu uwagi zaraz wszystko doniósł. Co do żarcia, mule pane dobre, kalmary w czosnku z koperkiem też, sałatka grecka ogromna. Dzieci jak zwykle pizza i tutaj rozczarowanie, mrożonka z supermarketu. Widzieliśmy jak Menager poszedł na 2 stronę ulicy i zaraz przyniósł kilka kartonikow... Rachunek zdecydowanie najwyższy ze wszystkich do tej pory.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości