09.11.2017 14:07:31
Zapora i jezioro. Przejęzyczyłem się z kanionem. Chociaż obiekt Kanion Matka jest wzniesiony ręką człowieka.
|
Skopje/Скопје
|
|
09.11.2017 14:07:31
Zapora i jezioro. Przejęzyczyłem się z kanionem. Chociaż obiekt Kanion Matka jest wzniesiony ręką człowieka.
Dużym uniedogodnieniem w czasie wędrówki są małe robaczki zwisające z pajęczyn - larwy przed wykluciem. Zwisają na niciach pajęczyn, dosłownie setkami. Po kilku minutach marszu jestem cały w robactwie. Idę już sam gdyż Agata zbyt wrażliwa na przestrzeń pozostaje w oczekiwaniu na mnie na ławeczce.
Larrrrrrrrrwy: ![]() Droga prowadzi coraz wyżej i wyżej, miejscami pojawiają się barierki: ![]() Z dołu dobiegają odgłosy tych którzy skorzystali ze środków komunikacji wodnej. Rozpoznaję i polski język...o ku.wa...jak tu pięknie: ![]() ![]() ![]() Idę dalej... ![]() ...i dalej... ![]() ...i dalej... ![]() ...i dochodzę do tego miejsca. Skały runęły w dół i uszkodziły barierkę. Pólka skalna ma ok. 50 cm szerokości. Można próbować przejść ale czy warto? Ja rezygnuję (...a co ja nie przejdę...???). Wolę dojść z powrotem w jednym kawałku: ![]() Tu już droga powrotna: ![]() O, ku.wa...jak tu pięknie: ![]() C.D.N.
10.11.2017 20:45:50
I racja ze tu jest pieknie[emoji3]
Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka
12.11.2017 17:52:29
Jest pięknie. Każdy kto będzie w Skopje to kanion jest na liście must be.
13.11.2017 00:18:08
Wszystkie zdjęcia fantastyczne, te mi się bardzo podobają: nr 5, 12, 13,14, 16, 18. Zazdroszcze Wam takiej wyprawy
15.11.2017 08:53:06
Nie marnujemy dalszej części dnia. Po południu mamy zamiar wjechać na Górę Wodno. Największą atrakcją wzniesienia o wysokości 1066 m n.p.m. jest metalowy krzyż wzniesiony w 2002 roku. Podobno najwyższy tego typu obiekt na świecie. Dojeżdżamy samochodem pod stację kolejki gondolowej, którą wjeżdżamy na szczyt. Bilety na kolejkę tanie jak barszcz - ok. 10 zł w dwie strony.
Zdjęcia chyba będą (chwilowy mam nadzieję problem z uploadem na serwer).
W drodze na Górę Wodno zatrzymujemy się i taki oto widok na Skopje:
![]() Zdjęcia robione z kolejki gondolowej. Na górę można też wejść. Szlak poprowadzony jest nawet od kanionu Matka ale my nie skorzystaliśmy: ![]() ![]() Na szczycie powstaje kolejna budowla. Jak dobrze pamiętam też ma mieć przeznaczenie religijne: ![]() ![]() ![]() ![]() No i krzyż milenijny w całej okazałości. Trochę stali zużyto, jakby nie było: ![]() C.D.N.
15.11.2017 17:23:40
W nocy ładnie jest podświetlany , masz zdjęcie ?
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|