Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ważne daty
Do pewnego czasu myślałem, że to był błąd. Ale jak zacząłem przeglądać, czytać, słuchać POWSTAŃCÓW, i ONI nie mają takich wątpliwości. Więc ja też nie. NIE MAM PRAWA.
Odpowiedz
Po pierwsze nie wiedzieli, że wielka trójka już i tak nas sprzedała, więc walczyli za wolną PL, niesocjalistyczną. Po drugiej stronie Wisły już stał okupant, który wkroczył 17 września i wymordował ludzi w Katyniu. Pomyślcie tylko co by było gdyby powstanie się udało a wcześniejszych ustaleń by nie było. Bylibyśmy pewnie teraz, 71 lat później, krajem rozwiniętym a nie na dorobku.
Po drugie pewnie i tak by to powstanie wybuchło, bo Niemcy chcieli wziąć wszystkich mężczyzn do budowy umocnień, a na to mało kto chciał się zgodzić.
Jedyne co powinni zmienić, to zadbać o ludność cywilną. Wtedy może nie zginęłoby 150 czy 200 tys. osób.
No i niestety gen. Kazimierz Sosnkowski był przeciwny powstaniu, tyle że on był na emigracji a to powstańcy żyli i zmagali się z okupantem. Dlatego tak jak napisał mierzey, to był ich wybór i nie mamy prawa tego negować.
Odpowiedz
Odnosząc się do tego co napisał Ventosa, to gdybyśmy zostali pod rozbiorami to może by nie było Wojen. A od ponad 200 lat przynajmniej pod dwoma rozbiorcami mielibyśmy bardzo rozwiniętą gospodarkę. Wiem, że wiele osób się z tym nie zgodzi, ale bardzo często zastanawiam się jakby wyglądało nasze życie w Austrii czy Prusach no ewentualnie w Rosji. Chociaż nie wiadomo czy niedługo nie będzie nam dane sprawdzić i posmakować jak jest pod Rosyjskim panowaniem. Oby nie.
Odpowiedz
Zakładając, że ci zaborcy traktowali by nas jak swoich a nie jak kolonie Smile
Odpowiedz
(02.08.2015 22:18:22)ventosa napisał(a): Zakładając, że ci zaborcy traktowali by nas jak swoich a nie jak kolonie Smile

Tego nigdy się nie dowiemy. Chociaż NRD to zawsze gorsze Niemcy, z nami mogło być tak samo. Chociaż Krym ponoć ma się dobrze - więc Władimir dba o swoje ziemie Smile
Odpowiedz
25 lat temu o godz. 5.15 moja pierwsza córka przyszła na swiat!
Odpowiedz
Dżek to życzenia dla córki złóż. A tak zapytam pamiętasz ten dzień czy też connecting people Smile. A na zdjęciu Dżek tak młodo wyglądasz, a tu córka taki rocznik. Dobrze się trzymasz - zakonserwowany Smile. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego i udanego świętowania.
Odpowiedz
(03.08.2015 06:11:10)Bulgaricus napisał(a): Dżek to życzenia dla córki złóż. A tak zapytam pamiętasz ten dzień czy też connecting people Smile. A na zdjęciu Dżek tak młodo wyglądasz, a tu córka taki rocznik. Dobrze się trzymasz - zakonserwowany Smile. Jeszcze raz wszystkiego najlepszego i udanego świętowania.

No, dzięki! Za życzenia i komplimenta!
Odpowiedz
Rocznica wycięstwa w Bitwie Warszawskiej
Nie był to cud. To było zwycięstwo WOJSKA POLSKIEGO nad hołotą nazywającą się armią czerwoną.
Odpowiedz
IDziś są imieniny mojej najmłodszej córki. Marysi. To dopiero cud. Długie blind wlosy
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości