Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po co jechać do Bułgarii.
(15.06.2016 12:40:41)dżek napisał(a):
(15.06.2016 12:24:04)peter napisał(a): no ventosa jak nie zrobisz relacji to ...
...ban?
Big Grin

A to się wkopałem Big Grin

(15.06.2016 12:44:19)Tosho napisał(a): Ventosa, połącz to z noclegiem tu http://www.starosel.com/
Fajnie wygląda, ale niestety nie pasuje w żadną stronę. Nie chcemy poświęcać dodatkowych dni a zwiedzić po drodze. "Do" jak się uda dojechać to prześpimy się w Widynie. Potem od rana jazda i zwiedzanie, aby popołudniu dotrzeć na miejsce. "Z" to znowu za wcześniej, mam nadzieję dojechać na noc do Budapesztu.
Ale dzięki za info, kto wie- może następnym razem.
Odpowiedz
Czy masz w planach doodwedzania Belogradczyk, Magurata lub Veneca?
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Raczej nie w tym roku
Odpowiedz
szkoda bo to w zasadzie masz po drodze!
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
Wiem, ale raczej czas nie pozwoli bo jednak z Widynia nad morze jest jeszcze z 8 godzin jazdy.
No i trzeba też coś zostawić na następny raz Smile
Odpowiedz
Postanowiłem zrobić dwojaką listę najciekawszych atrakcji Bułgarii.
Dla mnie co prawda największą atrakcją w Bułgarii był sam dojazd do niej przez Rumunię bo to jednak był trochę inny świat,przynajmniej ten przy granicy z Serbią.Niezapomniana obwodnica Bukaresztu,przereklamowany zamek Drakuli,ale za to inny mniej a ciekawsze zamek w Hunedoarze, piękne góry no i sama jazda przez Rumunie ,gdzie żaden pies nie schodzi z drogi samochodom.Malo popularne wybrzeże na te czasy  w okolicach Konstancji,ciekawa miejscowość rozrywkowa Mangalia i by nie zgadywać która budka na granicy Rumuńsko- -Bułgarskiej jest prawdziwa a na której stoją przebierańcy wybieraliśmy spokojna granice w Vama Vache.
Czyli dojazd to dla mnie atrakcja nr10,pozostałe wyglądają następująco:

1.Nesebyr.
2.Varna.-Skalny monastyr Aładża,[b]-Kaliakra
3.Wielkie Tyrnowo-[b]Jaskinia Devetashka,[b]Tracki grobowiec w kazanłyku[/b][/b]
4.Melnik.-Monastyr Rilski,[b]Musała,[b]Jaskinia Duchłata,[b]Czarny Wierch[/b][/b][/b][/b] [b]5.Płowdiw.-Twierdza Asenowa,[b]Perperikon[/b]
6.Pliska.Szumen-[b]Jeździec Madary,[b]Wielki Preslaw[/b][/b]
7.Gabrowo-[b]Przełęcz Szipska,[b]Wodospad Raiskoto Praskalo[/b][/b]
8 Rodopy.-[b]Kamienne grzyby,[b]Diabelski most
9[b].Sofia
.[/b][/b][/b][/b]

Trochę dokładniej:
http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/

Oczywiście to lista moja autorska i pewnie nie jedna osoba się z nie zgodzi ale jak znajdę coś ciekawego to pewnie dopisze.
Odpowiedz
Polecam również Vrace wraz z jej okolicach. Miejsce cudowne, pełne uroku. Kuchnia równie dobra. Klimat trochę inny niż nad samym morzem.
Odpowiedz
A ja dodam, że relacji nie będzie bo nic z tego co podałem wyżej nie udało się zwiedzić. Wystąpiły lekkie komplikacje i brakło czasu.
Odpowiedz
Mi się udało zwiedzić choć w małej części Vrace chociaż tego nie planowałem
Jednak trochę zostawiliśmy na przyszły rok
Odpowiedz
Czy to chodzi o Vratsa- rejon znany i lubiany głównie przez miłośników wspinaczek?

http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/
Odpowiedz