Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dokumenty przydatne w Bułgarii i krajach tranzytowych
Ale w tym dokumencie pytają o nr identyfikacji w Bg. Ja go nie mam!
Odpowiedz
ja zrozumiałem że nr obcokrajowca czyli nasz pesel
jeśli to o coś innego chodzi to bijemy pianęSmile
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Piotrek,tam chodziło o nr bułgarski...
Odpowiedz
dżek: czytaj ze zrozumieniem: "lub personalny numer obcokrajowca" czyli personal number, czyli PESEL, który posiadasz.
peter: to tylko i wyłącznie mój wniosek wysnuty z wypowiedzi dar.iva.
Odpowiedz
no i narobiłem Angel Big Grin
żeby nie było, w miejscu gdzie zamieszkuję cena jest identyczna niezależnie od ilości osób, a wystarczające zawsze były moje dane, więc stąd moje zdziwienie. Skarbówki jakiejkolwiek nikt tu nie oszukiwał, bo podatek w tym momencie jest taki sam (inna sprawa, gdzie ktoś płaci od osoby) i przypuszczam, że dlatego przez te kilka lat nikt w to nie wnikał. Formularze zgłoszeniowe tylko się zmieniały.
Tak więc w moim przypadku wypełnienie karty dla pozostałych osób nie ma dla skarbówki znaczenia i niczym nie umniejsza budżetu państwa i tyle.
Jak wspomniałem, zadziwiła mnie tylko ta szczegółowość
a jak już mówimy o danych i śmiejemy się z podrabiania kart, to powiem
TAK w Bułgarii przerobili mi już raz kartę, więc nie każdy jest uczciwy, stąd moja ostrożność
jak najbardziej uzasadniona
(jak mówiłem kiedyś bank na szczęście wykazał się refleksem, więc straty zerowe tym razem).

W temacie sikornik i bateniki w sumie już udzielili odpowiedzi, więc nie ma się o co spierać.
Ale w sprawie hoteli dodam, że ostatnimi czasy w roku często szlajam się z roboty po Polsce i często wystarczą dane jednej osoby + ilość pozostałych i tyle. Dlatego moje pytanie, bo co kraj, to obyczaj i przepis. Confused

a tak poza tym, to miłego dnia wszystkim
Odpowiedz
(28.08.2016 21:52:35)myszabe napisał(a): dżek: czytaj ze zrozumieniem: "lub personalny numer obcokrajowca" czyli personal number, czyli PESEL, który posiadasz.
peter: to tylko i wyłącznie mój wniosek wysnuty z wypowiedzi dar.iva.

Na moim dokumencie myszabe nie było słowa lub.
Dokument był drukowany co najmniej 10 lat temu.
Wolfer, rozkrecasz forum! Do czerwoności.
Odpowiedz
Dżek o jakim Ty dokumencie mówisz, bo ja mam na myśli zacytowaną przez sikornik ustawę o turystyce...
To już jest na prawdę bicie piany, ale forum się kręci. Oby tak dalej...
Odpowiedz
Beata,luz...
Ja piszę o tym dokumencie, który ja wypełniałem. W którym momencie pisałem cokolwiek o dokumencie sikornika?
Odpowiedz
Bardzo prawdopodobne, ze akurat w Bulgarii zaostrzone  wymagania meldunkowe  sa  podyktowane nie tylko  wzgledami finansowymi. Czasy sa takie ze, po zamachu w Burgas, z cala pewnoscia chodzi o  wieksza kontrole i zapewnienie bezpieczenstwa  turystow. Przy  coraz wiekszym naporze na  granice dla nikogo nie jest tajemnica, ze wraz uchodzcami przeszedl  na zachod niejeden sympatyzant terrorystow.  Nie sa problemem male rodzinne hotele jak u Dariny czy bilet za wynajecie roweru, oni placa inny podatek.  Problemem, sa  miejsca gdzie skupiska ludzi sa najwieksze, bo wiadomo, ze  w  tlumie  najlatwiej sie zgubic.

Przeciwko agresji turystow  skutecznie chroni  pracownikow hoteli  i wszystkie  sluzby publiczne  wlasciwy przepis kodeksu karnego  art. 325 o niepodporzadkowaniu sie przepisom i naruszaniu porzadku publicznego. Wyrok w postaci kary pienieznej jest natychmiastowy, a jak sie nie podoba to moze byc zamieniony nawet na areszt.  
Mysle, ze kazdy chce wypoczywac bezpiecznie, wiec kontrola  musi byc – Bulgaria jest zewnetrzna granica Unii i korytarzem  ze wschodu na zachod. Widocznie europejski system bezpieczenstwa  gromadzi  identyfikatory  personalne, a nie numery kolnierzykow.  
Jesli w czasie  waszego urlopu  niczego  niepokojacego  nie zauwazyliscie,  znaczy wszystko  dziala dyskretnie i dobrze, i tak wlasnie  powinno byc .
Odpowiedz
Jak już piana dobrze ubyta to dodam cukru Smile
W takich czasach żyjemy - co raz więcej slyszyme te slowa-terorisci, uchodcy...
Ta rzeciewistośc tego wymusila, niestety.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz