Liczba postów: 497
Liczba wątków: 2
Reputacja:
59
Dwa dni temu (18 lipca) z bankomatu przy poczcie wypłacałem gotówkę. Dziś dzwonią z banku, że ktoś czyści mi konto, wykonując kilka następujących po sobie wypłat z bankomatu w okolicach Sofii.
Przestrzegam, przed tym bankomatem osoby, które są w tej chwili w Sv. Vlas.
Reputacja:
59
W lodówce zmiany. Trzeba spróbować innych wyskokowych napoi.
[attachment=118]
Liczba postów: 1,898
Liczba wątków: 0
Reputacja:
104
22.07.2017 20:22:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.07.2017 20:23:06 przez Tosho.)
Jeśli rakija to Burgas63 Barrel
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Liczba postów: 4,339
Liczba wątków: 0
Reputacja:
103
Savoy[emoji7]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Reputacja:
59
28.07.2017 06:57:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.07.2017 06:59:42 przez wojak999.)
Po 12 dniach pobytu, odwiedzania znanych i mniej znanych restauracji w Sveti Vlas, czas na powrót do domu. Wyjechałem w środę (26 lipca) o godz. 6.00. Cel do osiągnięcia Satu Mare, gdzie miałem zaplanowany nocleg. Google map wyznaczył trasę o długości 960 km i czasie przejazdu 13,5 godziny. Postanowiłem pojechać trasą ze Słonecznego Brzegu przez Tankowo, Medovo, Prosenik, Karmchie do Szumen i dalej do Ruse.
Moje odczucia dotyczące tej trasy:
- pierwsze kilometry po wjeździe w Sł. Brzegu - pozytywne,
- od 10 do 35 km licząc od Słonecznego Brzegu - tragedia, dziury, wyrwy i garby,
- po 35 km, nie jest tragicznie, dużo miejscowości, ruch poranny bardzo mały, dużo autobusów.
Nie pojechałbym tą trasą w nocy i autem o niskim prześwicie (moja ocena).
Od Szumen do Ruse ruch mały, kontroli policyjnej żadnej.
W Ruse na drodze E85 (ostatnia prosta do granicy) zatrzymuje się na tankowanie na stacji Lukoil, PB95-w cenie 1,81 BGN/ litr.
Na granicy melduje się o 10.20. Kilka aut, wyjazd z BG z kontrolą dokumentów, winiety i opłatą za most zajmuje 12 minut.
Most prawie pusty. Za mostem po stronie RO tworzy się korek. Czas oczekiwania na odprawę 55 minut. Kontrola dokumentów, sprawdzenie bagażnika i dalej jazda.
Droga do obwodnicy Bukaresztu bez problemów. Na obwodnicy tworzy się korek przy skrzyżowaniu z DN6, korek na 4 km, czas przejazdu wydłuża się o 25 minut.
Autostrada do Pitesti bez problemów za wyjątkiem konwojów wojskowych, które trochę zwalniają przejazd.
Przed Ramnicu trochę drobnych robót drogowych, które nie maja wpływu na szybkość jazdy.
Na 199 km (licząc od Bukaresztu) drogi E81, roboty drogowe (wymiana asfaltu na odcinku 199 - 204 km). Korek na 5 km, czas przejazdu wydłuża się o 45 minut.
Na 211 km tej samej drogi znowu roboty drogowe (wahadło), tym razem korek ma długość 3 km a czas przejazdu wydłuża się tylko o 20 minut.
Na 247 km zatrzymuję się na obiad. Słynny "Popas 247 km" dział i ma się dobrze. Czas postoju redukuję do 45 minut.
Wjazd na autostradę A1 bez problemów. Odcinek Sybin - Sebes mija bardzo szybko.
Gorzej wygląda droga przed Alba. Wjazd na rondo korkuje się na odcinku 4 km, czas stania 20 minut.
Dalej jest już tylko coraz lepiej. Do Turdy (autostrady A3) jazda powolna, bo duży ruch, ale bez korków. Przejazd autostradą bezproblemowy. Gilau prawie puste, ruch coraz mniejszy. Za Gilau odbijam w drogę nr 1J by dotrzeć do E81.
Zimbor, Zalau i dalej do Satu Mare. Wieczorna jazda jest coraz wolniejsza. Po drodze mijam kilka TIR-ów, ruch bardzo mały.
W hotelu Tranzit w Satu Mare, melduję się o 22.50.
Liczba postów: 434
Liczba wątków: 1
Reputacja:
18
Dzięki za opis. Za kilka dni wybieram się po 2 latach własnie do SV, porady się przydadzą.
Ale i mam kilka pytań. Testowałeś miejsca na plaży? Gdzie było najmniej ludzi?
Nie mogę zlokalizować tego marketu Aldo? Wyświetla się na guglach ale już z lokalizacją w SV. To ten?
Kolejna kwestia, gdzie można w miarę tanio zjeść (nie liczac tego co sam opisałeś). Z dziećmi to wiadomo pizza i frytki, bo inaczej palcem nie tkną...
Niejako przy okazji bo będę jechał niemal kopią drogi, gdzie już w Rumuni (jadąc z Polski) można bezpiecznie zatankować (od Carei do Kluż Napoka). Tak samo w Bułgarii już po wjeździe do Ruse?
2016 Bg /2018 Bg /2019 Bg / 2021 Niemcy-Liechtenstein-Austria-Szwajcaria-Francja-Andora-Hiszpania 2022 Bg 2023 Srb-Macedonia-Grecja-Bułgaria 2024 Srb-Czarnogóra/2025 Niemcy-Francja-Hiszpania-Gibraltar/2026 Kreta
Reputacja:
59
Ponieważ mieszkałem w Hotelu Sorrento Sol Mare to najbliżej miałem do plaży przy Grand Hotelu. Jak rano obserwowałem tłumy idących ulicą ludzi w kierunku morza to myślałem, że wszystko jest zajęte. Obawy były przedwczesne, miejsca starczy dla wszystkich. 1/3 plaży zajęta jest przez wynajmowane łóżka i parasole ale pozostała część to duży obszar. Miejsca na plaży było dużo i o każdej porze dnia można było coś znaleźć. Na plaży w tym rejonie jest duża rotacja ludzi. Dużo osób z małymi dziećmi przychodzi na 1 lub 2 godziny i około 11.00 schodzi z plaży.
W SV jest market Merkury, Aldo jest w SB.
Tanie jedzenie jest zawsze jak najdalej od linii brzegowej. Pizza i frytki są w wielu restauracjach w SV. Zawsze można w ramach spaceru zajrzeć do mijanej restauracji i rzucić okiem na ceny. Ja zawsze sprawdzam ceny porównując Szopską sałatkę. Trzeba tylko porównać wagę, bo występują w przedziale 350g, 400 i 450 gram.
W Rumunii tankuj na dużych stacjach, obserwuj tylko ceny bo są duże różnice na stacjach. W BG wybieraj stacje Lukoil, mają najniższe ceny. W Ruse ceny są najniższe, na wybrzeżu są najwyższe. W Ruse stacje są duże i po drodze jest ich wiele. Po wyjeździe z miasta stacji jest mało. Odległości są duże więc nie jedź na rezerwie.