Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Euro w Bułgarii
Nie wiem jak Włochy i Hiszpania gdyż tam nie byłem ale myślę, że tak jak w każdym kraju... coś będzie drożej a coś taniej. Co do Bułgarii to według mnie do ej pory było taniej... zobaczymy w tym roku ale myślę, że faktyczny wpływ euro na zmianę cen nastąpi jak LEV już nie będzie w obiegu i nie będzie cen w 2 walutach (+- dodatkowo 2 lata).
Odpowiedz
cześć,
ktoś był ostatnio, ma rodzinę w BG? jakieś wnioski można wyciągnąć po 2 miesiącach z euro? taniej? drożej?
ciekawe czy bilans zysków i strat wyjdzie na plus. Myślę, tu także o geopolityce turystycznej. Teoretycznie euro powinno być marchewką dla turystów z zachodniej europy a kijem dla środkowo wschodnich (polacy, czesi, węgrzy).
Odpowiedz
Jestem caly czas tu na miejscu. Mam wrażenia że nie 2 miesiący, a już 20 lat jest euro Smile
Wszystko gra. Lekko poszly ceny uslug, spożywka sie trzyma. Ogulnie jest lepiej, ba nawet ostatnio czytalem raport że wyprzedzame...POLSKI i CZECH Smile
cytuje :
"Krótko po przystąpieniu Bułgarii do strefy euro nasz kraj nie jest już najbiedniejszym w Unii Europejskiej. Tak wynika z najnowszych danych zawartych w raporcie UVS „Global Wealth Report 2025”. Według najnowszych informacji Bułgaria awansowała o dwie pozycje w rankingu, zajmując 27. miejsce. Za nami plasują się Czechy, Rumunia, Polska i Turcja".

https://money.bg/macro/balgariya-veche-n...d-nas.html
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
OSTATNY DZWONEK!!!

Wymiana w UE poza Bułgarią:
Data: Banknoty lewów można wymieniać bezpłatnie w bankach centralnych krajów strefy euro (np. w Bundesbanku w Niemczech) do 2 marca 2026 r.
Ograniczenia: Przy wymianie w bankach centralnych poza Bułgarią może obowiązywać limit, np. do 2000 lewów na osobę dziennie.
Prywatne kantory: Poza wyznaczonym okresem lub poza bankami centralnymi wymiana lewów w kantorach wymiany walut w UE może wiązać się z wysokimi opłatami i mniej korzystnym kursem wymiany.
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
(25.02.2026 00:49:06)bateniki napisał(a): Jestem caly czas tu na miejscu. Mam wrażenia że nie 2 miesiący, a już 20 lat jest euro Smile
Wszystko gra. Lekko poszly ceny uslug, spożywka sie trzyma. Ogulnie jest lepiej, ba nawet ostatnio czytalem raport że wyprzedzame...POLSKI i CZECH Smile
cytuje :
"Krótko po przystąpieniu Bułgarii do strefy euro nasz kraj nie jest już najbiedniejszym w Unii Europejskiej. Tak wynika z najnowszych danych zawartych w raporcie UVS „Global Wealth Report 2025”. Według najnowszych informacji Bułgaria awansowała o dwie pozycje w rankingu, zajmując 27. miejsce. Za nami plasują się Czechy, Rumunia, Polska i Turcja".

https://money.bg/macro/balgariya-veche-n...d-nas.html

No przy takim wzroście zadłużenia i deficytu jaki jest w Polsce to akurat nic dziwnego Wink ... a będzie jeszcze "lepiej" Wink ... ale to zupełnie inny temat.
Odpowiedz
Mam wrażenie, że jest drożej, przynajmniej gastro, we wrześniu dało się zjeść 2-daniowy obiad na plaży za 15 Lewów, teraz to samo ale w Euro. Czyli ceny takie Polskie (ale nie nadmorskie Polskie Smile
Zresztą jak w google maps się ogląda skany menu, to też widać różnice względem stanu obecnego.
Odpowiedz
Jeśli wcześniej cena była 15 lv a teraz jest 15 euro to ewidentnie "wałek" Smile ... już widzę miny turystów w sezonie jak będą rachunki do płacenia Wink
Odpowiedz
Jeśli ktoś pisze o obiedzie na plaży teraz, czyli w pierwszych dniach kwietnisto faktycznie wałek... Ten wpis to wałek.
?
Odpowiedz
Jest taka opcja gdyż jak rozmawiałem z Bułgarami to generalnie ceny zbytnio nie zmieniły się... ale i tak podejrzewam, że będą wałki na rachunkach... zresztą w Polsce też nad Bałtykiem ostro kroją na rachunkach Wink
Odpowiedz
(06.04.2026 20:54:28)McZapkie napisał(a): Mam wrażenie, że jest drożej, przynajmniej gastro, we wrześniu dało się zjeść 2-daniowy obiad na plaży za 15 Lewów, teraz to samo ale w Euro. Czyli ceny takie Polskie (ale nie nadmorskie Polskie Smile
Zresztą jak w google maps się ogląda skany menu, to też widać różnice względem stanu obecnego.

2 - daniowy obiad to chyba w menu obiadowym był. 

Myślę, że takie przełożenie 15 BGN na 15 € w tym samym miejscu, rok do roku,  jest niemożliwe , chyba żeby była zmowa cenowa. W końcu restauratorzy też kalkulują i gdyby tak było to byłby możliwy masowy odpływ turystów do np. Albanii gdzie cały czas jest taniej (choś już nie tak tanio jak np. 10 lat temu.
Odpowiedz