Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 3.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ubezpieczenia turystyczne
(05.10.2020 13:24:20)grzechodg napisał(a): Praktycznie wszyscy jesteśmy po wakacjach. Czy ktoś z nas miał tą nieprzyjemność i korzystał z ubezpieczenia.
Jak tak to jakie macie doświadczenia ? Większość postów jest kto, gdzie i za ile zakupił.
Czasami warto zweryfikować danego ubezpieczyciela, podzielić się doświadczeniami, bo jak wiadomo najprościej jest zakupić polisę...

Trochę archeologia, ale po kilkunastu latach włóczenia się po Europie w końcu padło i na mnie. 
Tym razem wypadek z ułamanym zębem (stała jedynka u dziecka). Polisa w PKO (Moje Podróże 24), zawierająca assistance +KL na 300k, do tego stomatolog w tego typu zdarzeniach. 
W przypadku wybitego, czy złamanego zęba liczy się bardzo czas, jeśli dentysta zareaguje natychmiast - to ząb jest do uratowania (więc tak czy inaczej lekarz na cito, bo bez RTG nic nie wiadomo).
Zdarzenie około godziny 18, do większego miasta (w którym mieliśmy nocleg) około 30 km. Więc od razu kierunek na miasto i w trakcie jazdy telefon do centrum alarmowego assistance z wyjaśnieniem co, jak i gdzie. Niestety, po dojechaniu do miasta - konsultant rozłożył ręce stwierdzając, że albo nikt nie odbiera telefonów, albo najwcześniejsza wizyta za 5 dni Smile , albo żebyśmy próbowali w szpitalu na SOR. 
Następnego dnia z samego rana: kolejny telefon z assistance, zgodnie z planem od rana ruszają telefoniczne poszukiwania terminu przez konsultantów, przy czym dostajemy zielone światło na refundację w przypadku, gdybyśmy sobie sami ogarnęli temat. 
Po rzuceniu okiem na mapę i wyszukiwarkę, okazało się, że w promieniu 1 km od naszego noclegu jest chyba z 10 gabinetów Smile Po dotarciu do pierwszego (przed 10:00 rano) i sprawdzeniu opinii w googlu, zostajemy przyjęci od ręki. Po 40 minutach jest już po diagnozie i odbudowie. No i dowiadujemy się, że generalnie we wszystkich innych gabinetach procedura i czas będzie wyglądał podobnie. 

Żeby nie było, konsultantowi z Polski udało się ogarnąć rejestrację, bo dwa dni później hiszpańska rejestratorka zadzwoniła do mnie pytając, czy potwierdzamy umówioną wizytę Big Grin 
Ale morał z tej historii taki, że nie ma co polegać w 100% na Assistance/Concierge. Tylko w nagłych sytuacjach samemu szukać pomocy.
Odpowiedz
Wyznaję zasadę: Lepiej mieć i nie korzystać niż nie mieć a potrzebować pomocy.
W tym roku jest nas troje, ubezpieczenie na 15 dni w drodze to kwota 187,00 zł wykupione w Uniqa. Cena świadczeń zdrowotnych to 250 tys. zł na osobę.
W pierwszym dniu musiałem skorzystać z porady lekarza. Mam zaczopowane lew ucho. Problem zgłoszony do polskiego centrum nadzoru ubezpieczeniowego. Po około 2 godzinach, lekarz zameldował sie w moim hotelowym pokoju. Udzialił porady, wypisał receptę a przy okazji popolitykowaliśmy sobie o Euro w Bułgarii i ewentualnie w Polsce. Pytał o kurs Euro w stosunku do Złotówki. Lekarz znal trochę angielski ale lepiej nam sie rozmawiało po rosyjsku. Obecność dużej liczby ukraińców i rosjan zmusza do nauki tego języka. Recepta na 4 leki w tym 2 antybiotyki to koszt 56 Euro.
1976 NRD, 1988 ZSRR, 1990 CS, 2001-2007 CRO, 2008 AZ, 2008-2010 BG, 2011 BG/IL, 2012 EG/BG, 2013 MA/TN, 2014-2015 EG/TR, 2016 IT/GR, 2017 H/BG, 2018 GR/BG, 2019 M/BG, 2020 P/BG, 2021 MK/AL/CRO, 2022 BG, 2023 TR/AL, 2024 GR/TR/AL, 2025 ZEA/TR/BG, 2026 E/P/BG/TR, 2027 E/GR/AL.
Nawiguję z Google Maps a po Polsce z Yanosikiem.
Odpowiedz
Czy do ubezpieczenia w PKO macie jakiś aktywny kod?
Odpowiedz
Złożyłem wnioski o karty EKUZ. Z kartą jest 30% zniżki.
Odpowiedz
Teraz karty EKUZ wydają na 3 lata. W końcu nie trzeba chodzić co roku po nową
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I've watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...

Odpowiedz
Ja polecam kartę kredytową z PKO Banku ( PKO Mastercard Platinum) koszt chyba 300 zł na rok - trzeba doczytać bo jak wyda się na płatności jakąś kwotę (chyba 36000zł rocznie). Z tą kartą mamy ubezpieczenie dla wszystkich członków rodziny podróżujących z nami. Ubezpieczenie jest na milion złotych. Są tam również jakieś dodatkowe benefity 
ale o nich można poczytać tutaj
Mają również inną kartę gdzie wymagania "darmowości" karty są dużo wyższe chyba 132000 zł wydatków na rok ale dają ubezpieczenie, saloniki i korzyści i zniżki przy zakupach. ( Karta PKO Visa Infinite).
Nie jest to żadna reklama banku ani karty - piszę tylko z czego ja korzystam a raczej co ja posiadam chodzi mi o kartę tą tańszą oczywiście Smile (PKO Mastercard Platinum) - ale muszę napisać, że nie musiałem jeszcze nigdy za granicą korzystać z ich usług czyli specjalistów medyków. Natomiast wiem od znajomych, że korzystali i byli zadowoleni.
Odpowiedz
PKO Mastercard Platinum   - tam są różne progi odpłatności: 
0 - pełnopłatna 300 zł (czyli wychodzi tyle ile zwykłe ubezpieczenie dla rodziny na tydzień, a jeśli uwzględnisz ubezpieczenie wkładu w wynajmowanym aucie, to już jesteś do przodu). 
1 - jest ona za darmo jeśli wydamy nią 60k w ciągu roku, 
2 - kosztuje połowę (czyli 150zł) jeśli wydasz nią 30k w ciągu  roku.
Odpowiedz
Co do "korzystania z usług" - to generalnie nie bardzo ma znaczenie gdzie kupujemy polisę (czy PKO, Alians, Compensa, Warta, Generali..itd.., chyba PZU i AXA mają swoją obsługę). 

I tak obsługę szkody zazwyczaj realizuje Mondial.
Odpowiedz
Kartę EKUZ w 2022 nam wydali już na 3 lata. Objęła nam poprzedni rok
Odpowiedz
Ja wyrabiałem pierwszy raz. Zawsze się zabierałem za późno. Zawsze dałem zarabiać firmom ubezpieczeniowym.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości