Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ważne daty
(17.07.2015 07:48:33)Bulgaricus napisał(a): Nikt nie pamiętał, że dwa dni temu była 605 rocznica Bitwy pod Grunwaldem gdzie Król Jagiełło skopał dupkę Wielkiemu Mistrzowi Zakonu Krzyżackiego Urlichowi von Jungingenowi i jego kumplom facetom w płaszczach z krzyżem na plecach.

Jak to nikt? Wink
Ruskie pamiętały:
http://wyborcza.pl/1,75477,18378077,towa...grali.html

W środę właśnie, w dzień rocznicowy, oglądałem na TVP Historia dość obszerny dokument traktujący o Bitwie pod Grunwaldem.
Oprócz analizy przyczyn i przebiegu samej bitwy, autorzy przedstawili jak na przestrzeni wieków manipulowano faktami i wykorzystywano to wydarzenie w bieżącej propagandzie. Litwini, Rosjanie, Czesi, Niemcy no i my, Polacy na czele, począwszy od Długosza przez Sienkiewicza na Gomułce skończywszy.

Pzdr
Marek
Odpowiedz
Wiem, że według Putina to Rosjanie wygrali bitwę pod Grunwaldem, słyszałem w telewizji Smile. Jutro będą inscenizację bitwy na polach Grunwaldzkich - fajna sprawa chciałbym tam pojechać na taką inscenizację. Może kiedyś Smile
Odpowiedz
(17.07.2015 15:17:01)Bulgaricus napisał(a): Wiem, że według Putina to Rosjanie wygrali bitwę pod Grunwaldem, słyszałem w telewizji Smile. Jutro będą inscenizację bitwy na polach Grunwaldzkich - fajna sprawa chciałbym tam pojechać na taką inscenizację. Może kiedyś Smile

jeszcze ze 2 lata i usłyszysz, że tak w zasadzie via Bizancjum, to oni są starożytnymi Rzymianami w linii prostej Wink
Odpowiedz
(18.07.2015 01:16:56)sproket napisał(a):
(17.07.2015 15:17:01)Bulgaricus napisał(a): Wiem, że według Putina to Rosjanie wygrali bitwę pod Grunwaldem, słyszałem w telewizji Smile. Jutro będą inscenizację bitwy na polach Grunwaldzkich - fajna sprawa chciałbym tam pojechać na taką inscenizację. Może kiedyś Smile

jeszcze ze 2 lata i usłyszysz, że tak w zasadzie via Bizancjum, to oni są starożytnymi Rzymianami w linii prostej Wink

Prawda! Mają na tym swoim punkcie strasznie pojechane .
Raz w transibie musiałem się nasłuchać jak to w Krakowie/lub pod/ za czasów Pierwszej Wojny Światowej jak to My Polacy zgotowaliśmy Im "Ruski Katyń" .... 60 000 chłopa-krasno armiejców to My rzekomo zariezali skrycie! 
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
(25.07.2015 12:03:50)arka napisał(a):
(18.07.2015 01:16:56)sproket napisał(a):

Prawda! Mają na tym swoim punkcie strasznie pojechane .
Raz w transibie musiałem się nasłuchać jak to w Krakowie/lub pod/ za czasów Pierwszej Wojny Światowej jak to My Polacy zgotowaliśmy Im "Ruski Katyń" .... 60 000 chłopa-krasno armiejców to My rzekomo zariezali skrycie! 

ну, конечно! po czym zjedli Wink
Odpowiedz
Gloria Victis.

Odpowiedz
Pamiętamy!
Odpowiedz
Zastanawiam się cały czas, czy było konieczne. Czy warto było. Ogromne straty w ludziach. Nie mnie osądzać ale szkoda tych mordowanych tysięcy bezbronnych cywilów.
Odpowiedz
(01.08.2015 08:25:05)Bulgaricus napisał(a): Zastanawiam się cały czas, czy było konieczne. Czy warto było. Ogromne straty w ludziach. Nie mnie osądzać ale szkoda tych mordowanych tysięcy bezbronnych cywilów.

No prawie 50% populacji poszło do piachu! Przyjmując skalę proporcji to z ziem polskich zniknęło trwale najwięcej populacji w czasie II W.Ś. niż u innych nacji. 
No teraz to już historia. Ale myślę,że był to błąd,że do tego doszło.W statystyce to  przegraliśmy sromotnie. 
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
najbardziej na tym skorzystał Josef, trójka już w Teheranie zdecydowała jaki będzie układ po wojnie

ciekawe co by zrobiło AK, gdyby wiedziało, że Churchill nas sprzedał ( co zresztą sam przyznał jak już nie był premierem i uważał to za największy błąd w polityce wschodniej ), a Josef braterską pomoc rozumie po swojemu - nie wiem Bulgaricus, też się zastanawiam
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości