Liczba postów: 4,877
Liczba wątków: 5
Reputacja:
72
Bardzo proszę o przepis na czorbę. Jest tego dużo w sieci i kilka znalazłem, ale może coś zmodyfikuję. Nie wrzucajcie proszę przepisów z internetu tylko te swoje własne. Ja nie przepadam za mięsem więc może być bez mięsna.
Liczba postów: 3,791
Liczba wątków: 0
Reputacja:
72
Bob czorba po monastyrsku:50dkg fasoli,1/2peczka selera naciowego,2 marchewki1 cebula,2 pomidory,2 papryki czerwone,1-5 papryczek ostrych,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka suszonej mięty,1/2 łyżeczki oregano,1/2 pęczka natki pietruszki , sól do smaku. Sposób wykonania :Fasolę moczymy przez noc. Marchewki i seler kroimy w plastry, paprykę w słupki cebulę siekamy na drobno. Fasolę płuczemy, zalewamy wodą,dodajemy marchew, seler,cebulę i gotujemy, aż fasola zmięknie. Pomidory należy sparzyć i obrac ze skóry. Posiekać i wrzucić do zupy razem z papryką, miętą i ostra papryką. Posolić i gotować ok. 20 minut. Pietruszkę drobno posiekać i posypać na talerzach. Zupę można zakaszac ostrymi paprykami. Smacznego...
Reputacja:
72
Zakupy zrobione, fasola się moczy. Zobaczymy co jutro z tego wyjdzie.
Reputacja:
72
18.10.2015 21:27:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.10.2015 21:45:43 przez Bulgarius.)
A więc mój przepis na czorbę jest następujący:
500 gram fasoli chociaż następnym razem dam 1kg bo lubię fasolę
1/2 pora
1 pietruszka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1-2 papryki chili
1 cebula
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
3 marchewki
5 listków mięty
150 gram kapusty kwaszonej
3 kostki bulionowe (ja dałem warzywne)
3 duże łyżki oleju (ja dałem taki z ziołami i ostrą papryką - zalewa z serków w oleju)
2 litry wody
2 puszki pomidorów w zalewie oraz 2 świeże pomidorki
przyprawy do smaku: sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, oregano, papryki w proszku w tym troszkę ostrej, czosnek suszony.
Przygotowanie:
1) Fasolę moczymy na noc. Później gotujemy na pół miękko
2) kostki bulionowe zalewamy około 2 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia
3) Paprykę czyścimy z pestek i kroimy w kostkę
4) Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroimy w talarki
5) kapustę kwaszoną delikatnie myjemy i kroimy
6) cebulę i czosnek drobno kroimy
7) pomidory kroimy w kostkę
Wszystkie powyższe składniki wrzucamy do gotującego się bulionu. Dorzucamy pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodajemy liście mięty oraz przyprawiamy, dodajemy olej.
Ja gotowałem dość długo około 1,5 godziny, tak aby zredukować troszkę bulionu i zagęścić w naturalny sposób potrawę. Warzywa i fasola mimo tak długiego gotowania nie rozgotowały się.
Na koniec do miseczki na potrawę daję odrobinę śmietany a do ozdoby listki mięty i papryczkę chili.
Jak wyczytałem gdzieś w internecie czorba najlepiej smakuje następnego dnia jak wszystkie jej składniki przegryzą się ze sobą.
Następnym razem zaryzykuję i dodam troszkę pieczarek i troszkę ziemniaków - myślę, że też będzie dobre.
Jako przekąskę do czorby można delikatnie przypiec bułeczkę lub chlebek i taki chrupiący zajadać z potrawą.
Życzę wszystkim smacznego
Liczba postów: 1,617
Liczba wątków: 0
Reputacja:
116
Tak dla wyjaśnienia "czorba" tzn ciepła zupa słowo przyjęte z tureckiego . Jest shkembe czorba (flaki) ribena czorba( zupa rybna) bob czorba( fasolowa) agneszka czorba ( z jagnięcia ) i td