Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pasje i zainteresowania (oprócz BG ofc)
(24.10.2015 01:04:23)sproket napisał(a): jezusmaryjan... arka... drop G na zwykłej menzurze? toż to brzmi jak układ pokarmowy w ostatniej fazie pracy Big Grin co wy tam do tych wioseł pakujecie? kable energetyczne na 15kV? Big Grin ty to jeszcze pół  biedy, bo zapakujesz sobie od 5ki 135 albo lepiej, ale junior to chyba to G dropuje na 74 najmarniej Tongue na cieńszej to można przecież pranie wieszać Big Grin

Sproket! Nom musiałem się ze sznurkami nakombinować! Parę setów przerobiłem aż wreszcie trafiłem na DR flaty 125-tki stalki! Dały radę po miesięcznym dociąganiu-układaniu się! Ale fakt zastanawiałem się nad 145-stami ot Roto... tyle,że mój ponad 40 letni T-40 -stka mogła tego nie zdzierżyć. Musiał bym wtedy w nim most silnie rozwiercać a szkoda mi było, bo nie byłem pewny czy w tym dropie zostanę?! -Zostałem! Mój syneczek to oczywiście we wiosłach ma zastosowany grubasy od D'Addario z USA! Wszystko całkiem nie najgorzej naprężone! Ważne,że sound suty masuje! :-)
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
arka: a to akurat normalne, że przy każdej gitarze z osobna trzeba parę kompletów strun przerobić, żeby dobrze było pod palcem. bo nawet jak w jednej coś się sprawdzi, to w drugiej już niekoniecznie Tongue i faktycznie szkoda starego porządnego basu na takie eksperymenty z rozwiercaniem. z basowych gratów w kącie yamaha rbx 374 stoi, którą wyciągam czasem, jak jakiś bassline trzeba ułożyć, albo żeby sobie po prostu pograć a w kanciapie kurzy się head peavey mark bass VI. niech stoi. może się jeszcze kiedyś przyda. może kiedyś dokupię do niego dedykowane 2x15". w domu i tak go raczej nie odpalę, bo sąsiadom żyrandol przecież spadnie Tongue

mastika, u ciebie z lotkami jak sytuacja wygląda? też przez tydzień dobierałeś zanim trafiłeś na te właściwe, co dobrze się w ręku trzymało i prawidłowo latały? Big Grin bo domyślam się, że przy tego typu zabawie jest jakiś standard, ale znając życie to i pewnie milion od niego wyjątków Tongue
Odpowiedz
Kiedy łykałem bakcyla miałem okazję rzucać różnymi lotkami, standardowe lotki barowe to 17 - 18 gramów, nieźle wyważone, ale z plastikowymi piórkami, generalnie pasują jak chcesz się bawić. Cięższe mi nie leżą, kupiłem sobie osiemnastki ale z w miarę płaskim barellem (ta część, w którą wkręca się grot), potem kupiłem z takim karbowanym firmy Unicorn, i to był strzał w dziesiątkę. Nawet jak się dłoń poci, to w miarę stabilnie da się kontrolować wyrzut. Mówiąc krótko, miałem farta i szybko znalazłem mój ideał Smile Choć jak mówisz, jest pierdyliard niuansów Smile Groty dłuższe, krótsze, piórka slim, szersze, węższe, shafty (ta część w którą montuje się piórko) też są przeróżne Smile

o takimi rzucam
[Obrazek: 3396.png]
Odpowiedz
czyli dobrze myślałem Big Grin
Odpowiedz
peter: mówisz - masz Big Grin

drop tuning: strojenie ostatniej struny o jeden ton w dół w stosunku do stroju standard (DAD zamiast EAD), co powoduje że pomiędzy nią a poprzednią jest kwinta a jeszcze poprzednią oktawa, co z kolei spowoduje taki rozkład dźwięków na gryfie, że na 3 ostatnich strunach będziesz mógł grać riffy np. za pomocą futryny przesuwając po niej gitarę Tongue

menzura: aktywna długość struny od jednego podparcia do drugiego. im niższy strój, tym dłuższa menzura potrzebna, więc przy krótkiej menzurze i niskim strojeniu struny będą wisieć jak sznurek do wieszania prania a  instrument będzie fałszować jak kościelny organista Wink  ot zwykła fizyka i długość fali się kłania.

stado cyferek to grubości struny podawane w tysięcznych cala. 135 będzie oznaczać strunę o przekroju 135/1000 cala, czyli jakieś 3 milimetry z hakiem

stalki: struny ze stalową owijką. mogą być jeszcze z niklową i chromową. ma wpływ na brzmienie. stalowe ostre. chromowe miękkie i ciepłe. nikiel gdzieś pośrodku.

flaty: struny ze zeszlifowaną owijką po jej nawinięciu na rdzeń

jak coś przeoczyłem, to arka uzupełni Cool
Odpowiedz
Photo 
[Obrazek: 11193232_1438029196511238_39507046576063...42aaaa4ac1]
Odpowiedz
To i pora na mnie :

[Obrazek: 12192001_1212155498801068_17993497336012...e=56B9198E]
Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy.

https://www.facebook.com/bulgaric
Odpowiedz
Kistof

Ja mam poliota,pobiedę i molnię  Smile

[Obrazek: 2huxbh0vq3cv_t.jpg]
Odpowiedz
Wrzucaj foto koniecznieee !!!!
Między tym, co słuszne, a tym, co błędne, rozciąga się wielka przestrzeń. Tam się spotkamy.

https://www.facebook.com/bulgaric
Odpowiedz
poprawiłem Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości