Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lustrzanka
A może coś takiego ? Telefon napewno masz , w razie potrzeby o możliwości wyjmujesz konkretnego sprzętu Smile

[Obrazek: 12189754_10153203255528339_8286069120969...e=56CC3E15]
Odpowiedz
Slavekk zamiast podkreślać błędy w moim myśleniu i wyborze, zaproponuj jakieś wyjścia awaryjne - tak jak wspomniałem budżet ok 1.5 tyś, nie lustrzanka i nie bezlusterkowiec
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Ale Slavekk też ma rację.
Jeszcze 2 lata temu dał bym się pokroić za lustrzankę, bo wtedy tylko one się liczyły.
Teraz mam trochę inne zdanie, ale to tylko moje zdanie.
Bardzo dobre matryce firmy potrafią zamknąć w naprawdę małych obudowach. A i słoiki nie koniecznie przypominają obiektywy.
Znam jedną dziewczynę, która robi o niebo lepsze i ciekawsze zdjęcia zwykłą komórką niż ja  aparatem. Ciekawe zdjęcie to częściej efekt daru a nie sprzętu, który mimo zwyżki kursu Euro wcale nie drożeje.
Peter, wcale się nie spiesz z wyborem. Czytaj opinie, pytaj, dotykaj, oglądaj. Postaraj się zrobić trochę zdjęć, zobacz odwzorowanie kolorów. Sprawdź, czy dobrze leży, czy nie masz za dużej ręki?
Pozdrawiam, Hary.
Odpowiedz
Taki dowcip mi się przypomniał Smile

Fotograf jest gościnnie na kolacji u znajomego. Oglądają jego fotki, gospodyni zachwycona
- ależ przepiękne zdjęcia, musi mieć pan bardzo drogi aparat.
FAcet nie skomentował. Po zjedzonej kolacji, zbiera się do domu. W drzwiach całuje szarmancko panią domu w dłoń, żegnając się słowami
- kolacja była wyśmienita, wręcz wspaniała, musi mieć pani bardzo drogie garnki...
Odpowiedz
peter, jak tak się będziesz zastanawiał po przeczytaniu wszystkiego powyższego, że jeden z drugim ma w sumie rację, bo a to wielkość nie ta, a to matryca nie ta, a to obiektyw nie ten itd, itp, to ci i 5 kafli na ten aparat nie starczy, żeby wszystkie powyższe warunki spełniał. w world press photo i tak nie startujesz, więc jak pasuje ci x30, to po prostu bierz x30, bo się do świąt będziesz zastanawiał, czy aby dobrze wybrałeś. wielkanocnych Wink
Odpowiedz
Cytat:Publikowanie zdjęć, szczególnie tych sytuacyjnych wymaga zgody osoby uwiecznionej na zdjęciu. Prywatnie chętnie Ci je pokażę, ale zgody na publikację na bank nie dostanę. A nie chcę stracić kolegów, więc nawet ich nie pytam.
Widoczki są bezpieczne. Po prostu.
Nie naginajmy czasoprzestrzeni.
Znajomi nie boją się twojego aparatu więc im rybka czy lustrzanka czy kompakt.
A zdjęć tambylców z wojaży nikt nie publikuje (zwłaszcza takich "uchwyconych spod pachy, które lustrzanką by nie wyszły") chociaż nie mogą zaprotestować.
[/quote]

""chociaż nie mogą zaprotestować"".

Slavekk ! Radził bym Twoich bzdetów nikomu tutaj nie czytać! A zwłaszcza brać sobie takie rady do serca! Skoro nie masz jak zwykle bladego pojęcia to najpierw się dowiedz dobrze,a potem się tutaj wymądrzaj! .... -/palm face!/  

/ Ze 3 lata temu mój kolega znany fotograf, miał sprawę w sądzie za nieautoryzowaną publikację zdjęć! Obecnie teraz jak robi komuś zdjęcia do publicznego projektu to prosi na piśmie o zgodę! Ma przy sobie zawsze taki kajecik! /
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
Peter! Ja ostatnio takim robię :-)))))))))))))

[Obrazek: 20090224_d2gallery_3607.jpg]
Арка беееее .... зашто ми не вдигаш ?! :-)))))
Odpowiedz
arka: prawa autorskie i co publiczne a co nie w fotografii to jest lepszy temat. na swoim przykładzie podam. gram koncert, ktoś tam cyka fotki, bo wlazł na krzywy ryj (czyt. akredytację) i je potem publikuje. w momencie, kiedy ja te foty znajdę i będę chciał opublikować u siebie zdjęcie swojej facjaty zrobionej bez mojej zgody na tymże koncercie podając źródło, autora i inne bzdety, generalnie copyrighta odsyłając do źródła, to wtedy ja jestem ten zły, bo przecież prawa autorskie, bo nie szanuję czyjejś pracy i w ogóle jestem ostatnia menda i złodziej, bo publikuję, czyli ukradłem i nie zapłaciłem, o! Angry czujesz waść ten klimat? Big Grin
Odpowiedz
panowie easy, każdy ma swoje opinie i rozum, każdemu co innego pasuje
aparat ma być dla mnie a nie ja dla aparatu, stosuję taką metodę wszędzie, do każdych dóbr materialnych, auto u mnie jeździ i mnie słuchać ma, moi sąsiedzi traktują auta jak członka rodziny, każdy ma jakiś fetysz hehe

w temacie - fotograf ze mnie jak z d...y trąba, ot chcę mieć dobrą jakość i czasem wyłączyć automat i pobawić się ustawieniami, ja dokonałem wyboru natomiast Slavekk negując zasadność wyboru powinien podać swoje typy

pa: wątek jest o lustrzance, nie chciałem zakładać nowego natomiast ale od razu zastrzegłem że ten typ odpada,
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
samochodowego porównania używając. opinie to mogą dotyczyć eksploatacji, natomiast jazdy próbnej ci nie zastąpią Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości