Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Książki o Bułgarii w języku polskim
Witajcie,

pomyślałem, że warto zebrać w jednym miejscu trochę informacji na ten temat Smile

Reportaże:

1. W. Szabłowski - Tańczące niedźwiedzie, Agora 2014
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/222757/ta...edzwiedzie,

2. R. D. Kaplan - Bałkańskie upiory. Czarne 1993
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/53935/bal...z-historie

3. J. E. Herold - Bułgaria, roztrwoniony dar Boga
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/30870/bul...y-dar-boga

4. M. Todorova, Bałkany wyobrażone, Czarne 2014

Opracowania:

1. T. Czekalski - Bułgaria - historia XX w
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/115512/bulgaria

2. T.Wasilewski - Historia Bułgarii

3. J. Ledwoch - Bułgaria 1945- 1955 (praca o armii bułgarskiej)

4. K. Majewski - Kultura rzymska w Bułgarii

5. H. Waruszczak - Bułgaria, PWN 1971

6. I. Dymitrow - Zarys dziejów Bułgarii, 1986

7. Iwan Undżiew - Piórem i szablą, Książka i Wiedza 1966

8. B. Kostecki - Ludowa Republika Bułgarii, Warszawa 1981

9. A. Zawilski - Bułgaria trzynastu wieków, NK 1979

10. M. Biernacka - Lubańska - Śladami Rzymian po Bułgarii, Ossolineum.

11. N. Christozow - Śladem zaginionych bez wieści, Wydawnictwo Literackie 1979

12. E .Solak - Nowobułgarska Biblia i jej język'

13. E. Znamierowska - Rakk - Federacja Słowian Południowych w polityce Bułgarii po II wojnie światowej.

14. B Tryfan - Sprawy kobiet wiejskich w wybranych krajach (w tym Bułgaria)

15. Z. Klejn - Bułgaria, szkice z dziejów najnowszych, Pułtusk 2005

16. H. Wakarelski, Etnografia Bułgarii, Wrocław 1965

17. D. Tenev - Dzieje sztuki w Bułgarii, PWN 1989

18. S. Krzepkowski - Bałkany - Bułgaria - Polska. Studium z historii powszechnej XIX i XX wieku, Kielce 1998

19. W. Szolginiowa - Bułgaria w piśmiennictwie polskim : 1944-1963, Biblioteka Narodowa 1965

20. M. Walczak - Mikołajczakowa - Piśmiennictwo katolickie w Bułgarii, UAM

21. J. Mleczko - Bułgarskie pieśni łazarskie, Katowice 2007

22. S. Waklinow - Kultura starobułgarska, PIW 1984

23. J.Rubacha - Bułgaria na przełomie XIX i XX wieku, UMW Olsztyn 2012

24. A. Koselski - Bułgaria 1944-1948, 1983

25. A. Nowosad - Władza i media w Bułgarii, 2008

26. pr.zb. - Od Wisły do Maricy 681 - 1981, 1300 lat państwa bułgarskiego, 1981

27. A. Zawilski - O wolność Bułgarii, MON 1978

28. B. Troński, Słońce nad starą Płaniną, MON 1979

Literatury pięknej się nie podejmuję Wink

Pozdrawiam,

Neu
Odpowiedz
ładnie, świetna robota Smile
Odpowiedz
to jeszcze dodam i ja od siebie:
Jarosław Rubacha - Bułarski sen o Bizancjum (Warszawa 2004),
Jarosław Rubacha, Andrzej Malinowski, Antoni Giza - Historia Bułgarii 1870-1915 (3 tomy, współautorzy, Warszawa 2006, 2007, 2009) Smile
Podróżować to żyć
H.Ch. Andersen
Odpowiedz
Tam gdzie urodził się Orfeusz. Albena - Grabowska- Grzyb.
Odpowiedz
Mariola Walczak Mikołajczakowa, Powiedz mi swoje imię
Książka była zakwalifikowana do Literackiej Nagrody Europy Środkowej Angelus 2012!
Kupić można tu.
[Obrazek: 482129_387424514654588_524244316_n.jpg?o...ac75222132]
[Obrazek: ea11577e5a3a7d43481d83f620b9d129.png]
ПИЕНЕТО ВОДИ ДО
ЦИЦИ БЕЗ СУТИЕН
Odpowiedz
moi drodzy ja polecam serię Bułgaria znana i nieznana, właśnie zakupiłem " Rodopy, Magiczne Góry"

w linku znajdziecie całą serię

http://www.empik.com/szukaj/produkt?q=bu...=basicForm

Tracka księżniczka Rodopa i jej ukochany, przybrali imiona Bogów: Hery i Zeusa. Ta wielka zuchwałość, musiała być ukarana...
Ona - została zamieniona w piękny łańcuch górski, nazwany od jej imienia Rodopy.
On - stał się pasmem Hemus.
Na wieki, rozdzieliła ich płynąca między nimi rzeka Hebros.

Rodopy posiadają niezwykłą moc, która powoduje, że każdy kto był tu raz, chce wrócić, odkrywać na nowo ich piękno. My poddajemy się temu czarowi, ilekroć jesteśmy w pobliżu.
Wiele tu jeszcze nie wydeptanych, kuszących ścieżek.
We wsiach i miasteczkach, obok chrześcijańskich cerkwi jest wiele meczetów, również tych starych, zabytkowych. Swoich wyznawców, na przemian, nawołują do modlitwy kościelne dzwony i głos muezina.
W czasie wędrówek, poznajemy legendy, ciągle żywe, przekazywane od wieków z ust do ust, ubarwiane przez kolejnych opowiadających…
Turysta doświadcza tu uczucia przenoszenia się w czasie w obszarze historycznym i kulturowym.
Wędrując śladami Traków, dotrzemy do skalnych grobów, miejsc kultu, usytuowanych zwykle na wzniesieniach, z których roztacza się fantastyczny widok na Rodopy.
Ze świata Traków, rzymską drogą, która przetrwała 2000 lat, dojdziemy do czasów średniowiecza, do twierdz, klasztorów, w których można liczyć na nocleg i niepowtarzalną atmosferę…

Tak się zaczyna ta pozycja, którą uważam za obowiązkową dla miłośników Bułgarii. Autorami są podróżnicy, tajemniczy Skarlet i Albert.
Jak dla mnie książka magiczna o Rodopach - znajdziemy opisy miejscowości, najciekawsze zabytki, opisy terenu, jaskinie itd., wszystko z dodatkiem opowieści ludowych. Nie wiedziałem, że bułgarski odpowiednik topienia marzanny ( można tak to określić ? ) to święto Kukeri

Jedyny minus to... zdjęcia czarno-białe, książka wydana jakby na papierze xero.
Poniżej link do recenzji, ja po lekturze nie jestem obiektywny Smile
Miłej lektury

recenzja Rodopy
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Trzeba podbić wątek.Smile

Pzdr
Marek
Odpowiedz
Peter, o stronie edycyjnej trudno mi cokolwiek powiedzieć, bo mam wersję e-book. A co do reszty – mocno mieszane uczucia. Elementy mitologiczne i magiczne napisane wysoką nutą, z wartością poznawczą już znacznie gorzej. Kultura Pomaków praktycznie pominięta, aż prosi się o szczegóły.
treść posta zmodyfikowano po interwencji autorów publikacji " Rodopy, Magiczne Góry" admin

Reasumując: książkę trzeba mieć, choćby właśnie dla jej fragmentów złożonych z mitów i legend ale… ale gdybyśmy wydali teksty Mastiki (szczególnie legendy zapisane na Jego blogu), wartość  takiej publikacji byłaby znacznie większa.

PS. Zamówiłem drugą książkę z tego cyklu, opisującą drogę  Ruse na wschód. Tak się składa, że dotąd jedynymi tekstami traktującymi o części miejsc na tej drodze (choćby doliny suchych rzek) w języku polskim były moje opowiadanka, wspierane przez twórczość Marka od Buddyego.treść posta zmodyfikowano po interwencji autorów publikacji " Rodopy, Magiczne Góry" admin
Odpowiedz
(06.12.2015 17:43:29)kocur napisał(a): (...)
treść posta zmodyfikowano po interwencji autorów publikacji " Rodopy, Magiczne Góry" admin

(...)

PS. Zamówiłem drugą książkę z tego cyklu, opisującą drogę Ruse na wschód. Tak się składa, że dotąd jedynymi tekstami traktującymi o części miejsc na tej drodze (choćby doliny suchych rzek) w języku polskim były moje opowiadanka, wspierane przez twórczość Marka od Buddyego. treść posta zmodyfikowano po interwencji autorów publikacji " Rodopy, Magiczne Góry" admin
A to ciekawe spostrzeżenia, nie spodziewałem się

Cytat:Reasumując: książkę trzeba mieć, choćby właśnie dla jej fragmentów złożonych z mitów i legend ale… ale gdybyśmy wydali teksty Mastiki (szczególnie legendy zapisane na Jego blogu), wartość takiej publikacji byłaby znacznie większa.

marzenia przyszłości... Smile
Odpowiedz
kocur ja sobie nie przypominam na bulgaricusie takich opisów, choć w książce i tak jest krótki zarys miejscowości, miejsc, czy zabytków - bardziej moim zdaniem wskazuje co odwiedzić w zwięzłej formie, bo gdyby to był prawdziwy przewodnik z 300 stronami tekstu to mnie by zanudził, dla mnie lepsza pozycja niż jak Pascal, no ale co kto lubi

ty masz Rodopy w małym palcu, ale dla większość z nas to może być początek poznawania i tak to należy traktować
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości