Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 3.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Biała / Бяла
(31.01.2016 17:37:49)maciej.kanski napisał(a): Fajnie napisałeś, obszernie. Jakie były ceny pokoi w obu pensjonatach? Ilekroć szedłem Czernomorką nigdy nikt nie pływał w żadnym z basenów, tłumaczyłem sobie lipcem. Sofia uznaje sierpień. Sacz obfity, mam porównanie z Rajem w Obzorze, gdzie był smaczny lecz skromniejszy. Starata Czeszma ma renomę. Miło poczytać Twoje relacje. W starym Bulgaricusie kilka razy również wspominałem Białą, nie sądziłem jednak, że rodzina zgodzi się na dluższy pobyt.  Mack.

W zasadzie zawsze chodziłem w upale nie tylko do Czajki ale do Obzoru. Ale co kto lubi. Dla pań i dzieci może być to wątpliwą atrakcją. Pełna zgoda.

Do Obzoru pojechaliśmy z Białej tylko raz podczas pierwszego pobytu i tak jak napisałeś - ogrom bud, straganów z pamiątkami, kebabów itp. Zrobiliśmy mały rekonesans i uciekaliśmy z powrotem do "naszej" Białej. Pojechaliśmy do Obzoru w zasadzie do marketu na zakupy ponieważ w Białej takowego brak lecz ceny w Sparmie były niewiele niższe od cen w zwykłych spożywczych sklepach w Białej.
Kilka fotek z Obzoru:

[Obrazek: 0995.jpg]
[Obrazek: 0994.jpg]
[Obrazek: 0996.jpg]
[Obrazek: 1000.jpg]
[Obrazek: 0999.jpg]

Jeśli chodzi o zakwaterowanie w Białej to obie wizyty w tym samym obiekcie - Byala Home Apartments. Hotel postawiony przez Norwegów, administrowany przez Bułgarów.Oczywiście moim subiektywnym zdaniem najlepszy stosunek jakości do ceny. Nie oferują wyżywienia ale po to się jedzie do Bułgarii żeby powłóczyć się po knajpkach, mechanach i najeść się dobrej kuchni za rozsądne pieniądze. Na śniadanie kupowaliśmy sobie bułeczki czy chleb w sklepie po drugiej stronie ulicy, do tego biały "sirene", czuszki konserwowe na wagę obok na bazarku wspaniałe pomidory i czegoż więcej trzeba? Smile Obiadek we wspomnianej Steratej Czeszmie czy w barze Vodenitsata czy innej knapce przy Czernomorskiej. Podwieczorek czy kolacja to głównie owoce - arbuzy, brzoskwinie, winogrona to raczej w sierpniu bo w lipcu dopiero się zaczynały. A wieczorem zimne piwko lub któreś z serii Savoy - najlepsza whisky Smile na dachu apartamentowca:
[Obrazek: 0257.jpg]
[Obrazek: 0252.jpg]
[Obrazek: 0263.jpg]
[Obrazek: 0264.jpg]
[Obrazek: 0259_0.jpg]

Jak wspomniałem w pierwszym poście w tym roku na razie wyjazd pod znakiem zapytania bo mi się ekipa wykruszyła i bus został sprzedany, choć mam rezerwację w zasadzie... do dzisiaj Smile Termin 10-21. 07.2016 z możliwością przesunięcia o tydzień później. Po dwóch pobytach oraz załatwieniu pobytu 4 rodzinom w 2014 i 2 rodzinom w 2015 mam specjalne ceny z 15% upustem ważnym do końca lutego. Zdjęcia obiektu i pokojów dostępne na Booking.com.
Braliśmy zawsze na dwie rodziny apartament z 2 sypialniami (każda z łazienką), klimatyzacją, obszernym salonem z rozkładaną sofą narożną, z aneksem kuchennym wyposażonym we wszystko (codziennie nowa tabletka do zmywarki dostarczona do pokoju Smile ) Do tego z salonu i każdej sypialni wyjścia na przestronne balkony. Winda na taras na dach i parking podziemny. Pobyt w tym apartamencie dozwolony dla 6-ciu osób czyli dwie zaprzyjaźnione rodziny - jak nasze Smile
Cena w tym roku to ok 960 lv za 11 nocy/apartament to jest 480lv na rodzinę ! Mam zarezerwowane dwa takie apartamenty ale na razie mamy ekipę na jeden no i nie mamy jak jechać bo ja mogę moim autem lecz znajomy nie czuje się na siłach bez zmiennika. Busem w dwie rodziny było lepiej i taniej bo koszty paliwa dzieliło się na dwie rodziny Smile
Ktoś chętny na wyjazd info na priv., może w cztery rodziny udałoby się znaleźć jakiś mały autobus żeby nas zawiózł.
Odpowiedz
W miejscu przejścia widziałeś delfinki?? Ją tam znalazł 2 lewą . Do dziś noszę w portwelu.8-9 lat???
Odpowiedz
Dzięki za szeroki barwny opis. Cena bardzo miła, porównując komfort. Będę w tym czasie, w Białej trudno pominąć człowieka. Może się zorientuję i podejdę na trzy słowa. Będę w Walmarze. Mack
Odpowiedz
Czyli szczęście Tobie dopisuje i niechże zawsze w podróżach. Mack.
Odpowiedz
Makej a możesz napisać jaką trasę ma ta ciuchcia. Czy kursuje tylko po Czarnomorskiej czy jeździ gdzieś dalej ?
I jeszcze jedno pytanko, które dzikie plaże oprócz Karadere polecasz w pobliżu Białej i jak z dojazdem do nich?
My też nie lubimy siedzieć na jednej plaży dlatego chcemy trochę pojeździć po okolicy.
Miejscówka, którą zapodałeś fajna szkoda że nie ma własnego basenu. Jednak korzystanie z sąsiedniego może być szczególnie w sierpniu kłopotliwe.
Odpowiedz
Makej.
Czy mógłbyś porównać Bałczik z Białą? Mogłoby to być interesujące.
Mack
Odpowiedz
(31.01.2016 21:33:20)biil napisał(a): Makej a możesz napisać jaką trasę ma ta ciuchcia. Czy kursuje tylko po Czarnomorskiej czy jeździ gdzieś dalej ?
I jeszcze jedno pytanko, które dzikie plaże oprócz Karadere polecasz w pobliżu Białej i jak z dojazdem do nich?
My też nie lubimy siedzieć na jednej plaży dlatego chcemy trochę pojeździć po okolicy.
Miejscówka, którą zapodałeś fajna szkoda że nie ma własnego basenu. Jednak korzystanie z sąsiedniego może być szczególnie w sierpniu kłopotliwe.

Z tego co wiem to kursuje z plaży do centrum i z powrotem ale przy większej ilości chętnych i dogadaniu się z kierowcą co do ceny to wozi do portu rybackiego np. do Czajki Smile
Jeśli chodzi o dzikie plaże to w pobliżu Białej byliśmy tylko na Kara Dere ale to wystarczy - plaża ciągnie się daleko, miejsca do opalania można przebierać (uwaga! po drodze golasy), można jeszcze udać się na Bielite Skaly ale tam klify a w wodzie kamienie.
Odpowiedz
(31.01.2016 18:14:08)maciej.kanski napisał(a): Kara Dere sławna, napisz  dlaczego, skoro na głównej plaży  w Białej ludzie nie leżą na sąsiadach jak to bywa z bezkompromisowymi i bezstresowymi Czechami w Obzorze przy niebiesko zadaszonym hotelu w Obzorze, z sentymentem wspomnianym dzisiaj przez Teresę.
Poniżej trochę o Karadere
http://bulgaricus.pl/forum/showthread.php?tid=532
Jeżeli chodzi o dojazd do plaży, to można od strony Białej, ale widziałem że ludziska przyjeżdżali też od strony północnej, tam gdzie jest dzikie kempingowisko.
Odpowiedz
A za takie projekty i wykonanie wieszać na każdej latarni
[Obrazek: 4277466_lampy.JPG]
Odpowiedz
Kilka razy na głównej plaży czyli obok Białych Skał ludzi było mniej niż zobaczyłem na filmie o Kara Dere, zamieszczonym przez myszabe. Ale że jest mała to wyobrazić sobie łatwo wypełnioną.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości