Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kulinarne podboje
(21.05.2015 16:54:48)peter1974 napisał(a): podczas pierwszego pobytu w Obzorze, moją pierwszą potrawą bułgarską była kavarna - wersja z zapiekanym jajkiem na wierzchu, codziennie w naszej porze obiadowej miałem swój stolik a Pani kelnerka tylko mrugała okiem na znak, że zaraz poda kavarnę i zagorkę -  ten smak prześladuje mnie do dziś, śni mi się po nocach -  po 2 latach znowu pojawiłem się w Obzorze, w tej samej restauracji z niecierpliwością w głosie zamówiłem kavarnę i... dostałem pomyje, nie odszukałem już tego smaku, przepadł

nie zmienia to faktu, że klimat, zapach, smak kuchni bułgarskiej jest - jak dla mnie -  idealny, kiedy trzeba delikatne przekąski, kiedy indziej porządna porcja mięsa z tłuszczem, warzywa pieczone, lutenica, czuszki, owoce morza podawane bez specjalnej tej otoczki piżą fasą itd itd,  no i ten zapach kuchni, roznoszący się po ulicach już od 17 stej....

Peter nie kavarne tylko kawarme.
Właśnie taką pyszną jadłem w Rawdzie restauracja Byczwata.
[Obrazek: DSCF5573.jpg]
Przepyszna i myślę że w tym roku będzie taka sama.
Odpowiedz
się zapędziłem,
ta ze zdjęcia jest interesująca
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
peter1974 to o czym piszesz to specyfika sezonu. Mnie też przytrafiło się podobnie. Chodzi o to, że w jednym sezonie jedna restauracja może być rewelacyjna, a w kolejnym sezonie jedzenie w tej restauracji to kiszka. Wynika to z tego, że sezonowo zmienia się obsługa zarówno kelnerska jak i szef kuchni. Oczywiście nie wszędzie i nie zawsze, ale często tak jest. Także najpierw proponuję kontrolne danie w ulubionej restauracji, żeby sprawdzić jak jest, a potem, jak wszystko ok, to idziemy na całość. Moje ulubione dania w Bułgarii to musaka, kawarma, pilieszka, grilowane warzywa, caca, makrelka, safridki, faszerowane papryczki, a z ciężkich dań - sacz, gjuwecz. Aż ślinka cieknie. A w tym roku chyba nici z wyjazdu. No cóż, czekamy do następnego. A może jeszcze coś się zmieni..
Odpowiedz
(21.05.2015 19:59:04)aekzal napisał(a):
(21.05.2015 16:54:48)peter1974 napisał(a): podczas pierwszego pobytu w Obzorze, moją pierwszą potrawą bułgarską była kavarna - wersja z zapiekanym jajkiem na wierzchu, codziennie w naszej porze obiadowej miałem swój stolik a Pani kelnerka tylko mrugała okiem na znak, że zaraz poda kavarnę i zagorkę -  ten smak prześladuje mnie do dziś, śni mi się po nocach -  po 2 latach znowu pojawiłem się w Obzorze, w tej samej restauracji z niecierpliwością w głosie zamówiłem kavarnę i... dostałem pomyje, nie odszukałem już tego smaku, przepadł

nie zmienia to faktu, że klimat, zapach, smak kuchni bułgarskiej jest - jak dla mnie -  idealny, kiedy trzeba delikatne przekąski, kiedy indziej porządna porcja mięsa z tłuszczem, warzywa pieczone, lutenica, czuszki, owoce morza podawane bez specjalnej tej otoczki piżą fasą itd itd,  no i ten zapach kuchni, roznoszący się po ulicach już od 17 stej....

Peter nie kavarne tylko kawarme.
Właśnie taką pyszną jadłem w Rawdzie restauracja Byczwata.
[Obrazek: DSCF5573.jpg]
Przepyszna i myślę że w tym roku będzie taka sama.

Kawarma- Kavarma  (nie wymadrzam sie ) ,
Odpowiedz
brakuje tylko prof. Miodka Big Grin

Marszer - tu się zgadzam z Tobą, ja w tamtym roku skuszony opiniami z forum na pierwsze doznania kulinarne w Sinemorcu udałem się do Horizonta
google street

i... wieczorem spożywaliśmy rakiję w celach leczniczych - zacznę od tego, że zamówienie pomylone, czekaliśmy godzinę, ryby z tłuszczu który pamiętał chyba zeszły sezon - ktoś wspominał, że też spożywał tamże i to nie były pozytywne doznania, na szczęście inne adresy kulinarne w Sinemorcu wypadły bosko
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Podajcie proszę kilka dań bez mięsa. Oczywiście poza szopską Smile
Odpowiedz
W między czasie wycieczka do Neseberu. Mój mąż zamówił wówczas kalmara faszerowanego kaszkawalem. Smaczny,ale bomba kaloryczna niesamowita,a my cace i midi.. Następne potrawy to Primorsko. W dalszym ciągu midi,ale to pochodziło z hodowli,która jest widoczna z trasy stateczkiem na Masliny nos. W Primorsku jest też wspaniałą cukiernia (za Aquaparkiem). Wspaniałe torty i eklerki.Tego odkrycia dokonaliśmy w czasie urodzin mojego męża. Bułgarzy mówili,że ta cukiernia jest najlepsza na całym wybrzeżu. Turystów ciężko tam zastac,bo jest na uboczu.
Odpowiedz
(26.05.2015 10:54:16)teresa napisał(a): W między czasie wycieczka do Neseberu. Mój mąż zamówił wówczas kalmara faszerowanego kaszkawalem. Smaczny,ale bomba kaloryczna niesamowita,a my cace i midi.. Następne potrawy to Primorsko.   W dalszym ciągu midi,ale to pochodziło z hodowli,która  jest  widoczna z trasy stateczkiem na Masliny nos. W Primorsku jest też wspaniałą cukiernia (za Aquaparkiem). Wspaniałe torty i eklerki.Tego odkrycia dokonaliśmy w czasie urodzin mojego męża. Bułgarzy mówili,że ta cukiernia jest najlepsza na całym wybrzeżu. Turystów ciężko tam zastac,bo jest na uboczu.

zawsze staram sie jeść tam gdzie jedzą bułgarzy. Smile
Odpowiedz
My tam jeździmy często. Ciasta robione codziennie. Super

Tu zdradzam kolejne odkrycie. Należy się udać do wsi Wesele. Pojechać na Jasną Polanę i dalej na Burgas. Tam we wsi Wesele jest mleczarnia Mandra. Sery na wagę. Masełko też. Tam zaopatruje się większość knajp z tego regionu. Wszystko świeżutkie. Obok pan ,który handluje pomidorkami i papryką i garmazerka ,która zaopatruje większość restauracji,a tam wszystko świeżutkie zaraz po przygotowaniu. Można zjeść na miejscu.
Odpowiedz
(26.05.2015 20:33:55)teresa napisał(a): My tam jeździmy często. Ciasta robione codziennie. Super

Tu zdradzam kolejne odkrycie. Należy się udać do wsi Wesele. Pojechać na Jasną Polanę i dalej na Burgas. Tam we wsi Wesele jest mleczarnia Mandra. Sery na wagę. Masełko też. Tam zaopatruje się większość knajp z tego regionu. Wszystko świeżutkie. Obok pan ,który handluje pomidorkami i papryką i garmazerka ,która zaopatruje większość restauracji,a tam wszystko świeżutkie zaraz po przygotowaniu. Można zjeść na miejscu.

Dobrze ,że o tym piszesz teresa,bo ta Mandra godna polecenia.Sery są dobrze dojrzałe.Tylko wieś nazywa się dokładnie Weselie   Smile

(26.05.2015 10:54:16)teresa napisał(a): W między czasie wycieczka do Neseberu. Mój mąż zamówił wówczas kalmara faszerowanego kaszkawalem. Smaczny,ale bomba kaloryczna niesamowita,a my cace i midi.. Następne potrawy to Primorsko.   W dalszym ciągu midi,ale to pochodziło z hodowli,która  jest  widoczna z trasy stateczkiem na Masliny nos. W Primorsku jest też wspaniałą cukiernia (za Aquaparkiem). Wspaniałe torty i eklerki.Tego odkrycia dokonaliśmy w czasie urodzin mojego męża. Bułgarzy mówili,że ta cukiernia jest najlepsza na całym wybrzeżu. Turystów ciężko tam zastac,bo jest na uboczu.

Pewnie chodzi o cukiernie na samym końcu ul.Ropotamo.Bardzo dobry wybór-Ci Bułgarzy mówili prawdę  Smile .Turystów faktycznie mało,bo nawet jak ja polecam każdy mówi "Ooo,za daleko...."
Kwatery Primorsko
Link umieszczony za zgodą Administracji Forum
Odpowiedz