Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na bułgarskim szlaku jacky @ maryla od lat !
[Obrazek: 33dgjyb.jpg]

a taka fotka z FB profilu Imć Kmiecia w Łozeńcu ...
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz
i tym samym zakończyłem z jednej strony spacer po Grosspolda a razem z drugiej strony - małe wspominki pewnych wydarzeń z historii Siedmiogrodzia = Rumunii...
ciekawy kraj - zawsze mnie wciągała jego atmosfera - gdy tylko przekroczyłem granicę - niezależnie czy ze strony Bratankowa czy Zielonej Ukrainy...
na ten rok się czaję - chciałbym cuś i ciekawego jak i mniej znanego w necie ...
Siubu i Sigishora są albo już oklepane albo zaliczone ...
zawsze mnie ciągnęło do kameralnych miejsc...
czy moi czytelnicy mają coś do podpowiedzenia ?
Odpowiedz
A Brašov?W pobliżu piękny zamek Sinaia. Nie to co oklepany Bran.
Odpowiedz
Dżeku, bedzie Pan zadowolony, w Braszowie to jak na rynku w Krakowie, podobny klimat. Sinaia też fajna architektura w środku gór.

"małe wspominki pewnych wydarzeń z historii Siedmiogrodzia = Rumunii..."

Siedmiogród rumuński to jest ok 100 lat, a historia zabytków powiedzie nas raczej na Węgry, a i do Polski też (np Stefan Batory i jego krwawa, zamurowana w końcu żywcem, siostrzenica Elżbieta), a i Sasi, Wołosi, Rusini, czy w końcu Turcy.
Odpowiedz
(29.02.2016 22:43:08)dżek napisał(a): A Brašov?W pobliżu piękny zamek Sinaia. Nie to co oklepany Bran.

w Sinaia nocowałem na kempingu wracając pierwszy raz z BG...
sierpień 1995...
straszne wspomnienia ...
internet turystyczny a w ogóle net - jeszcze nie był na tapecie ...
wyjeżdżając z Sinaia przyuważyłem pierwsze wtedy pensjonaty...
fakt - teraz zamkowi się przyjrzę o ile będzie mi po drodze ...
Odpowiedz
[Obrazek: 2qbspat.jpg]

Szabla...
Latarnia morska ...
Czy ktoś tam był i udokumentował elektronicznie swój pobyt ?
Odpowiedz
(04.03.2016 23:41:59)jacky6 napisał(a): Szabla...
Latarnia morska ...
Czy ktoś tam był i udokumentował elektronicznie swój pobyt ?

Byłem obok w 2011 roku, bo do latarni nie dało się wejść. Chyba już można? Było tam fajnie zniszczone molo i trochę ruder, służących rybakom. Plaża 200m na północ od mola.
Odpowiedz
(05.03.2016 17:38:27)wkrak napisał(a): Byłem obok w 2011 roku, bo do latarni nie dało się wejść. Chyba już można? Było tam fajnie zniszczone molo i trochę ruder, służących rybakom. Plaża 200m na północ od mola.

W dobie elektronik, gps-ów - latarnie morskie jarzą się raczej z muzeum.
Naprawdę, nie masz żadnych fotek z okolicy ?
Może jednak ...
Odpowiedz
Jasne, że mam zdjęcia. Jakoś nigdy nie zamieszczałem na forach internetowych. Trzeba będzie poczytać, jak to się robi i poćwiczyć. Jak się odrobię z robotą, to za tydzień zacznę. A na jakim serwerze zamieszczasz zdjęcia? I żeby to było w miarę łatwe w obsłudze.
Odpowiedz
(06.03.2016 00:05:52)wkrak napisał(a): Jasne, że mam zdjęcia. Jakoś nigdy nie zamieszczałem na forach internetowych. Trzeba będzie poczytać, jak to się robi i poćwiczyć. Jak się odrobię z robotą, to za tydzień zacznę. A na jakim serwerze zamieszczasz zdjęcia? I żeby to było w miarę łatwe w obsłudze.

Polecam postimage.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości