Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kavarma
Tez dzisiaj zrobiłam znowu, palce lizac, mniam! Super przepis!!! Z hiszpanskim winem bo przywieziony w lecie Mezzek mi sie skonczylo ? ale tez dobre
Odpowiedz
(24.02.2016 10:33:24)aekzal napisał(a): Orlin mam takie naczynia, zakupiłem podczas pobytu w 2009, rodzice natomiast mają jeszcze z czasów zamierzchłych koniec lat 70 i początek 80.
Tylko za talerzem przemawia zmywarka, naczynia gliniane trzeba myć ręcznie, a jak zapieczesz w piekarniku (lepiej nie ryzykować w mikrofali) to sam brzeg ciężki do wyszorowania.

Natomiast twoja propozycja zakupu po 1-2 leva jest bardzo kusząca i nie wiem czy przypadkiem jak będę samochodem to nie skorzystam. Zawsze miałbym dla większej ilości gości, teraz posiadam tylko cztery.

W mniejszych wygląda efektowniej.

W takim razie trzeba zmienić nazwę wątku na "warywa i mięso na talerzu/ зеленчуци и месо на чиния" Smile Kavarma jest w naczynku, zrób w nich a smak będzie troszke inny , no i wygląd dania i klimat który wprowada jest inny. Tym bardziej , że masz te naczynka . Nazdrowie Smile
Odpowiedz
No cóż w Bułgari raz dostałem kawarme pileszku na talerzu, wyobraź sobie jakie było moje zdziwienie.
Oczywiście orlin nie ma co dyskutować najlepiej smakuje z naczynia do tego przeznaczonego.
Tylko czasami robię tak jak przedstawiłem na zdjęciu.
Jeżeli dla gości to w naczynkach glinianych, zapiekam cztery na raz w piekarniku.
Natomiast ze względu na wygodę dla siebie i mojej rodzinki talerz i mikrofala.
Odpowiedz
Dzisiaj przyszykowana kawarma do zapieczenia na jutro w piekarniku oczywiście w miseczkach niestety nie glinianych ale miseczkach.
z kurczakiem
[Obrazek: WP_20160304_002.jpg],
z prosiaczkiem
[Obrazek: WP_20160304_003.jpg],
dwie razem
[Obrazek: WP_20160304_001.jpg].
Część z nas jutro popróbuje, niestety albo dobrze jutro będzie mieszana, dowiozę w jednym garnku.
Powiem tylko że jak dla mnie jest pyszna. Tongue
Odpowiedz
Yummy!
Odpowiedz
do tego bagietka z masłem czosnkowym.. wrrr

nie to żebym się domagał hehe
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
To który robi masło czosnkowe? Tongue
Odpowiedz
Bagietki będą, robić masło czosnkowe.
Odpowiedz
Nie szaleńców za bardzo
Odpowiedz
Arek, uprzedzę Cię. Kawarma była po prostu ZAJEBISTA!

[Obrazek: 20160305_214131.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości