Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kraimorie / Крайморие
Troszkę niezgodnie z FAQ-iem tego działu ale pozwolę sobie na to, iż nie zacznę od opisu - bo po prostu nie znam tego miasteczka :-)

W związku z tym, iż w najbliższe wakacje (przełom czerwca i lipca) właśnie tam będziemy urzędowali z rodzinką przez kilka dni, zwracam się do wszystkich mogących pomóc w tym temacie o opinie/recenzje/ciekawostki/ładne miejsca itd,itp dotyczące tego kawałka Bulgarii :-) przeczytałem już cały internet 2 razy!! (zupełnie jak Chuck Noris:-) i praktycznie 0 informacji.... :-)

Jeśli ktoś coś wie to prosze o info, a jeśli nikt nic nie wie to sam uzupełnie ten temat ale po powrocie :-)
Odpowiedz
Noo jak nie sluże pomoca .
To nie miejscowość to dzielnica Burgas. Co prawda troche oddalona od miasta.
Krajmorie to specyficzne miejsce, mało ta jest domów , mało mieszkanców , mało turystów. Jeżeli są turyści to tylko bułgarzy i głównie z okolicy. Jest przystanek autobusowy z którego kursuja autobusy miejskiej linii do Burgas, poczta, kilka kafejek i małych restauracyjek. ale nie za wiele. Kilka sklepików. Ceny sa znaaaczne niższe niż gdziekolwiek indziej. Jest plaża nawet ładna , płytka, dla dzieci jest ok. Przy plaży knajpa z piwem i rybkami - ceny jak ze sklepu. Obok plaży jest lasek w którym są domki kempingowe mające swój urok. Cisza , spkój, na plaży ludzie będą tylko w weekendy, las daje przyjemny chłodek na upalne dni .
A teraz najlesze - w lasku nad samym brzegiem morza z pieknymi widokami jest śmiem twierdzić najlepsza restauracyjka ... nad południowym wybrzeżem napewno. Wszytko jest pyszne a ceny niewyrogdne nieskie , w weekendy albo wieczorami trzeba bić się o miejsca.Widoki boskie.
Każdy kto przyjeżda do mnie w gości prowadze tam mimo że mam ok 10 km do tego miejsca ale warto.
Jeżeli masz jakiesz inne pytania dawaj śmiało po to jest forum
pozdrawiam
Odpowiedz
(08.03.2016 22:11:34)orlinezze napisał(a): ...
A teraz najlesze - w lasku nad samym brzegiem morza z pieknymi widokami jest śmiem twierdzić najlepsza restauracyjka  ... nad południowym wybrzeżem napewno. Wszytko jest pyszne a ceny niewyrogdne nieskie , w weekendy albo wieczorami trzeba bić się o miejsca.Widoki boskie.
Każdy kto przyjeżda do mnie w gości prowadze tam mimo że mam ok 10 km do tego miejsca ale warto.  
Jeżeli masz jakiesz inne pytania dawaj śmiało po to jest forum
pozdrawiam

no, to trzeba będzie wpaść w tym roku
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
(08.03.2016 22:11:34)orlinezze napisał(a): A teraz najlesze - w lasku nad samym brzegiem morza z pieknymi widokami jest śmiem twierdzić najlepsza restauracyjka  ... nad południowym wybrzeżem napewno. Wszytko jest pyszne a ceny niewyrogdne nieskie , w weekendy albo wieczorami trzeba bić się o miejsca.Widoki boskie.

dzieki Orlinezze za odzew :-) moglbys rozzwinac temat tej restauracyjki?? tzn bardziej dokladnie okreslic jej lokalizacje? z uwagi na "malosc" Kraimorie pewnie zjemy we wszystkich przybytkach, ale jak masz cos sprawdzonego to bardzo chetnie skorzystamy :-)

>Krajmorie to specyficzne miejsce, mało ta jest domów , mało mieszkanców , mało turystów. Jeżeli są turyści to tylko bułgarzy i >głównie z okolicy.

no wlasnie przechadzajac sie po kraimorie na streetview na pierwszy rzut oka wyglada idealnie pod nasze potrzeby! hotel mamy wzglednie blisko plazy, knajpy sa, jest sie gdzie poszwedac (lubimy takie dlugie kilkugodzinne spacery tak poprostu bez celu...byle przed siebie :-) mamy tez samochod wiec w razie potrzeby mozna wyskoczyc do czegos wiekszego typu burgas, czernomorec czy sozopol :-)
dziwi mnie tylko totalny brak informacji o tym kawalku swiata ;/ no nic - zajedziemy i niech sie dzieje :-)
Odpowiedz
w Krajmorie macie pole popisu jeżeli lubicie spacery . Od plaży na północ jest kilka kilometrow niezabudowanego brzegu i na koniec piękne dzikie skały , na połódnie od plaży jest lasek w którym jest knapka i bungalowce a za nimi też dzika plaża i piaskowce . ładne to miesjce i nie ma tłumów. do restauracje wejdziecie do lasku mijacie dawną knajpe "Piletata" która jest teraz zamknięta i za 100metrów w lewo ; za jeszcze 100 metrów jest knajpka - trudno nie trafić
https://www.google.bg/maps/dir//42.44433...m2!4m1!3e0
street view jeszcze tam nie dotarł

Będziecie zadowoleni jedżcie śmiało.
Odpowiedz
Właśnie wracam z Krajmorie i specjalnie zrobiłem kilka zdjéć do tego tematu

Wejście

[Obrazek: DSCF3536.jpg]

main street

[Obrazek: DSCF3537.jpg]

przystanek autobusowy
[Obrazek: DSCF3538.jpg]

wejście na plażę

[Obrazek: DSCF3542.jpg]

no i ulubiona knajpa o której wspominałem niestety jeszcze zamknięta i w remoncie

[Obrazek: DSCF3544.jpg]
Odpowiedz
Orlineze ze zdjec wynika, ze tego wlasnie szukamy :-) ja juz sie nie moge doczekac wyjazdu :-) dobrze ze to juz niedlugo :-) dzieki za podeslanie fotek, a ze swojej strony dodam, ze po powrocie uzupelnie tez swoimi wypocinami :-) niech bedzie dla potomnych :-)
Odpowiedz
Orlin wlasnie eksploryujemy Kraimorie :-) hotel mamy boski ;-) dzis tylko na szybko male rozeznanie bo dopiero tu dotarlismy i padamy z nog ...od jutro trtoszke4 wiecej sie pokrecimy ;-) pozdrawiamy z Kraimorie
Odpowiedz
(26.06.2016 17:35:38)marcys napisał(a): Orlin wlasnie eksploryujemy Kraimorie :-) hotel mamy boski ;-) dzis tylko na szybko male rozeznanie bo dopiero tu dotarlismy i padamy z nog ...od jutro trtoszke4 wiecej sie pokrecimy ;-) pozdrawiamy z Kraimorie

super, ciesze sie , że wam sie podoba . Knajpe znacie. Jak macie jakiesz pytania prosze śmiało
Odpowiedz
Odwiedzilismy dzis polecana przez Ciebie knajpe, ale faktycznie ma branie bo w zwykly poniedzialek o 20 full komplet gosci ;/ do tego ciagle ktos podjezdzal i odjezdzal obywajac sie samym tylko smakiem...jutro jadymy do burgas ;-) byle tylko pogoda byla
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości