Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na bułgarskim szlaku jacky @ maryla od lat !
Dobry czas na Deltę, powinieneś się wyrobić przed najazdem komarów. Jeszcze lepszy czas na Czarnogórę, odwiedzisz przed inwazją turystów Smile Kraj mały to i momentami ciasno, jeśli potrzebujesz jakichś informacji o MNE, chętnie służę.
Odpowiedz
(16.03.2016 13:49:05)jacky6 napisał(a): Licytacja w innym wątku - Dni do wyjazdu...
Ciągnie mnie trasa okrężna - realizacja kiedyś wstrzymanych planów.
Są minimum 2 opcje zaległości - Delta Dunaju lub Montenegro ....

Ale to są dwa zupełnie różne cele. Delta jest w miarę po drodze, a Montenegro i później powrót przez Macedonię i całą Bułgarię, to znając Wasze peferencje podróżnicze zajmuje to minimum 1,5 tygodnia, a Delta z okolica 3 dni.
Odpowiedz
(16.03.2016 15:17:11)mastika_fan napisał(a): Dobry czas na Deltę, powinieneś się wyrobić przed najazdem komarów. Jeszcze lepszy czas na Czarnogórę, odwiedzisz przed inwazją turystów Smile Kraj mały to i momentami ciasno, jeśli potrzebujesz jakichś informacji o MNE, chętnie służę.

Z góry przepraszam za odejście od głownego tematu.
Dla chętnych do odwiedzenia Czarnogóry - mała rada. Zobaczcie w jakim czasie w tym roku przypada święto ramadan (jest ruchome). Po ramadanie muzułmanie w ilościach większych niż hurtowe prą na wypoczynek. Dotyczy to głównie wybrzeża od Baru na południe (przewaga muzułmanów, ale najlepsze plaże do wypoczynku). Ciężko wtedy o miejsca, tłok na drogach, a ceny nie za bardzo da się utargować
Odpowiedz
(16.03.2016 20:31:12)kalachol napisał(a): Dla chętnych do odwiedzenia Czarnogóry - mała rada. Zobaczcie w jakim czasie w tym roku przypada święto ramadan (jest ruchome). Po ramadanie muzułmanie w ilościach większych niż hurtowe prą na wypoczynek. Dotyczy to głównie wybrzeża od Baru na południe (przewaga muzułmanów, ale najlepsze plaże do wypoczynku). Ciężko wtedy o miejsca, tłok na drogach, a ceny nie za bardzo da się utargować

Dzięki serdeczne za trafne naprowadzanie ...
Akuratnie tego roku Ramadan wypada między 6 czerwca a 5 lipca - wtedy już będziemy byczyć się w Obzorze.
Muszę się przyznać, że dwakroć nie wziąłem tego parametru ( Ramadan ) pod uwagę przy swoich wojażach do Turcji i ... poradziłem sobie aczkolwiek nad ranem o bladym świcie nawiedzały nas straże muzułmańskie z potężnymi bębnami wieszczącymi całodzienną głodówkę...
Nie tyczącą się nas - bo śniadanko w pensjonacie czekało ...
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz
(16.03.2016 15:17:11)mastika_fan napisał(a): Dobry czas na Deltę, powinieneś się wyrobić przed najazdem komarów. Jeszcze lepszy czas na Czarnogórę, odwiedzisz przed inwazją turystów Smile Kraj mały to i momentami ciasno, jeśli potrzebujesz jakichś informacji o MNE, chętnie służę.

Dzięki.
Z tą Deltą mam już dylemat od kilku lat - albo brakowało czasu albo akuratnie Dunaj zafundował potężną powódź i odciął drogę dojazdową - jak wiadomo uwarunkowaną pracą promu.
Dlatego przyjmuję ją jako kolejną alternatywę.
Czarnogóra - kiedyś a może jeszcze nadal jest na drugim miejscu jako emerycka baza letnia.
Każda informacja będzie zatem przydatna.
Sorry, ale wcześniej nie sprawdziłem czy już coś w tej materii publikowałeś na forum.
Jeśli w II-giej połowie maja będzie tam cieplej to wygra z Deltą - Delta może poczekać ...
Odpowiedz
Komunikat z konferencji prasowej w Burgas.
Minister Środowiska i Gospodarki Wodnej podziękował burmistrzowi Careva za szybką reakcję na problem czystej wody w Lozeńcu.
Pani Minister Ivelina Vasileva powiedziała:
Prawie 750.000 Levs zostały przydzielone Gminie Carewo do realizacji projektu na budowę zbiornika oczyszczalni ścieków w Lozenets. Celem tej inwestycji jest przechwycenie użytej wody w szczycie sezonu letniego i zatrzymanie jej podczas najbardziej intensywnego zrzutu w ciągu dnia aby później przejść do fazy oczyszczania.
Burmistrz Carewa Pan Georgi Lapchev opisał szczegółowe działania podejmowane przez gminę akcentując, że był to problem minionego lata.
Zapewnił, że budowa zbiornika ścieków zostanie zakończona przed rozpoczęciem sezonu letniego i Łozeniec w tym roku z pewnością będzie mieć czyste morze.
===
Znalezione na stronie Kmietstwa Łozeniec, przetłumaczenie wstępne przez Wujaszka Google, finalne oszlifowanie tekstu na język Wiślan by jacky6... Big Grin
Odpowiedz
(16.03.2016 17:32:21)wkrak napisał(a):
(16.03.2016 13:49:05)jacky6 napisał(a): Licytacja w innym wątku - Dni do wyjazdu...
Ciągnie mnie trasa okrężna - realizacja kiedyś wstrzymanych planów.
Są minimum 2 opcje zaległości - Delta Dunaju lub Montenegro ....

Ale to są dwa zupełnie różne cele. Delta jest w miarę po drodze, a Montenegro i później powrót przez Macedonię i całą Bułgarię, to znając Wasze peferencje podróżnicze zajmuje to minimum 1,5 tygodnia, a Delta z okolica 3 dni.

Powiedziałbym, że Delta może zając zarówno 3 dni jak i 3 tygodnie Wink
Jest co oglądać.
Na zachętę założyłem wątek o Delcie i ogólnie rumuńskiej Dobrudży wątek w "sąsiadach"
Będę uzupełniał.
Odpowiedz
(19.03.2016 10:15:43)Slavekk napisał(a): Powiedziałbym, że Delta może zając zarówno 3 dni jak i 3 tygodnie Wink
Jest co oglądać.
Na zachętę założyłem wątek o Delcie i ogólnie rumuńskiej Dobrudży wątek w "sąsiadach"
Będę uzupełniał.
Cieszę się niezmiernie bo tradycyjne przewodniki już się zdezaktualizowały ...

[Obrazek: 2aad79j.jpg]

Przed nami Niedziela Palmowa - czy uszykowaliście już swoją ?
Odpowiedz
Jasne - leży na stole w kuchni (palma znaczy się)!
Odpowiedz
Niedziela palmowa czyly?!

[Obrazek: palmy-Portugalia-490x326.jpg]

ale patrzac przez okno to
[Obrazek: 0095af1eca99324e97585240e1f36bb3.jpg]

niosa w rekach takie cuda
[Obrazek: palma-wielkanocna_242383.jpg]

podobne to do tego
[Obrazek: 327322678051.jpg]

chyba im palma odbija w tą niedziele.
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości