Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po co jechać do Bułgarii.
Przeglądam forum i zastanawiam się  co w Bułgarii można zobaczyć i po co tam jechać.Informacje są rozrzucone .Byłem dość dawno w Bułgarii i wówczas jechało się bo było tanio i to była główna atrakcja plus słońce.Osoby które wcześniej jeździły do Chorwacji po jednym sezonie w Bułgarii nie zostawiały suchej nitki.Dziś nie wiem jak to wygląda.Nie każdy ma czas czytać wszystkich opisów.Mnie tutaj bardzo ciekawi relacja prowadzona przez Zdzicha niestety na takie atrakcje potrzebna jest specjalna ekipa lubiąca góry a nie np plaże i słońce.

Ja by was ktoś zapytał po co jechać do Bułgarii i co tam warto zobaczyć to co byście napisali ? Bo ja poleciłbym bym nie wiele.
1 Nesebyr
2 Rodopy

Kiedyś podałbym niskie ceny i inna kultura która bardziej przychylna jest dla mężczyzn, a mniej dla kobiet.
Ciekawy jestem jak byście zachęcili innych do tego kraju.

http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/
Odpowiedz
A to coś się ostatnio zmieniło z cenami?
Bo jak dla mnie nadal jest tam tanio, w porównaniu choćby do wywołanej Chorwacji.

Poza tym my jeździmy do Bułgarii również dlatego, że czujemy się tam swojsko, pod wieloma względami przypomina nam ona Polskę. Prawie jakbyśmy byli nad Bałtykiem, tylko jest słońce i ciepła woda. No i taniej, jak już wyżej wspomniałem.
To chyba najważniejszy powód, dla którego jedziemy te ponad 1,5tys. kilometrów.
Oprócz tego oczywiście bardziej oklepane tematy: bułgarskie jedzenie, kultura (nie zawsze lepsza ale inna, ciekawa), piaszczyste plaże (o górach się nie wypowiadam bo nie byłem), wypasione hotele za cenę niższą niż pokój w Cro, zabytki (oczywiście Nesebyr ale też Sozopol), ludzie (spotykałem się z opiniami, że Bułgarzy nas nie lubią, ale ja na takich nie trafiłem, wręcz przeciwnie).
No i ostatnio doszedł chyba jeszcze jeden atut: bezpieczeństwo. Dwa sąsiednie kraje, czyli Turcja i Grecja, mają problem uchodźców a Turcja dodatkowo zamachy.

Oczywiście są tez minusy, jak coraz bardziej zabudowywane wybrzeże itp.
Ale pytanie było o plusy, więc na tym się skupmy.
Odpowiedz
Zastanawiam się co Ci odpowiedzieć,bo to w jaki sposób skonstruowales swoją wypowiedź jest bardzo zaczepne. Tak w zasadzie wątek też nie w tym miejscu co trzeba,bo tu powinna być relacja. Jednakże odpowiem choć częściowo. Bułgaria,ma dosyć bogata historię. Tylko niestety wiele miejsc nie było eksponowanych. Południowe wybrzeże to nie tylko piach ,słońce i woda(do pracy przy betoniarce zatrudnię),ale również góry Strandza . To też tereny na których obecnie prowadzi się wiele badań archeologicznych(co roku odnajduje coś nowego) . To też dodatkowo ciekawa roślinność i zwierzęta. Zresztą dotyczy to całego wybrzeża. Piszą o tym stali bywalcy Bułgarii. To też znakomitą kuchnią. Jest mnóstwo wątków na ten temat. Nikt jednak nie wypunktujeCi wszystkiego . Trzeba trochę poszukać.Przyjemnej lektury
Odpowiedz
(24.03.2016 12:29:43)Dux69 napisał(a): Przeglądam forum i zastanawiam się  co w Bułgarii można zobaczyć i po co tam jechać.Informacje są rozrzucone .Byłem dość dawno w Bułgarii i wówczas jechało się bo było tanio i to była główna atrakcja plus słońce.Osoby które wcześniej jeździły do Chorwacji po jednym sezonie w Bułgarii nie zostawiały suchej nitki.Dziś nie wiem jak to wygląda.Nie każdy ma czas czytać wszystkich opisów.Mnie tutaj bardzo ciekawi relacja prowadzona przez Zdzicha niestety na takie atrakcje potrzebna jest specjalna ekipa lubiąca góry a nie np plaże i słońce.

Ja by was ktoś zapytał po co jechać do Bułgarii i co tam warto zobaczyć to co byście napisali ? Bo ja poleciłbym bym nie wiele.
1 Nesebyr
2 Rodopy

Kiedyś podałbym niskie ceny i inna kultura która bardziej przychylna jest dla mężczyzn, a mniej dla kobiet.
Ciekawy jestem jak byście zachęcili innych do tego kraju.

TU МASZ W PIGULCE WSZYSTKO - OKOLO 6 000 POWODÓW Smile

https://opoznai.bg/
"In vino veritas, in aqua sanitas"
Odpowiedz
1. Pliska
2. Jeździec z Madary
3. Kaliakra
4. Stara Zagora
5. Melnik
6. Kamienny Las
7. Monastyr Aladża
8. Szipka
9. Dolina Róż
10. Mistyka Bułgarii i jej folklor
11. Riła
12. Pirin
13. Sofia
14. Pancharevo
15. Ropotamo
16. Iskar
17. Małe wioski
18. Szlakiem Bułgarskiego Odrodzenia Narodowego
19. Bansko Jazz Fest
20. July Morning
21. Witosza
22. Wino Pelin
23. Festiwal Rożen
24. Całkiem sporo fajnych twierdz
25. Perperikon
...

To tak na szybko, kolejność przypadkowa.
Odpowiedz
W kazdym sklepie, w lodowkach na kazdej polce jest po kilkanascie powodow:-)
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
Wpis mastika_fan mnie dobił! W ilu miejscach jeszcze nie byłem!?

Zwiedzanie w Bułgarii jest rozrzucone po kraju. W wielu miejscach jest coś małego/średniego do zobaczenia. To jest duża różnorodność atrakcji. Rzeczywiście nie ma tu Barcelony ani Krakowa.
Do tego jedzenie. Do tego ciepło i ciepłe morze, a jak masz dzieci, to prawie każdy wyjazd wakacyjny jest nad morze. Do tego ceny - spóbuj wynająć coś po drugiej stronie Bałkanów nad Adriatykiem. Nawet Albania w pierwszej linii hoteli nad morzem podrożała.
Odpowiedz
Odpowiem pytaniem na pytanie tfuuu...
A po co się jeździ na wczasy?
A z listy mastika_fun to punkt nr 10 nieustająco i wciąż Dodgy
Odpowiedz
Troszeczkę się nie zrozumieliśmy.Ja w Bułgarii już kiedyż byłem.Nie jeżdżę tak jak Wawo 20 razy rok w rok bo należę akurat do tych co lubi zobaczyć cały świat.
Większość Was znam z poprzedniego forum .
Chodzi o to natomiast ze ja nie wybieram miedzy Bułgaria a Chorwacją gdyż w tym roku wraz ze znajomymi wynajmujemy campery i objeżdżamy całe Bałkany.Ja jako znany fan Bułgarii w moim towarzystwie chciałbym pokazać im to co najlepsze w tym kraju jest przejazdem.Dlatego tez poprosiłem i najciekawsze .Takie za które się nie będę wstydził a wśród ludzi pozostawia dobre wrażenie o Bułgarii.
Natomiast tanio to rzecz względna na tle Unii Bułgaria jest tania ale na tle Azji gdzie np to wszystkie Europejskie kraje to wioski.
 Tak jak Napisal Ventos .Czujecie się na tym forum jak jedna wileka grupa przyjaciół i nie musicie pisać i się przekonywać ale czasami zajrzy tu człowiek który szuka konkretów.Czyli krótkie np 5 najlepszych miejsc.

Teresa znowu napisała poszukaj sobie .No właśnie szukam i tak nie do końca znajduję chyba ze mam szukać gdzie indziej.Nie przekona mnie roślinność Bułgarii bo widziałem lepsze.Co do kuchni mam wątpliwości.Raczej po dwóch tygodniach marzy się o schabowym ale to tak wszędzie jest oprócz Chin.Co do historii natomiast to Polaków chyba najbardziej bedzie interesował Warneńczyk .Czyli jak to przy głupawy król stał się sławny.Raczej więcej wstydu przyniósł i lepiej o nim nie pisać.

Z Wawo się zgodzę chociaż z tego co słyszałem to piwo Zagorka nie jest już tą Zagorką a nie wiem jak tam moja ulubiona Burgas 63 teraz się miewa.
Natomiast jak napisał Mastika fan,mastika zmrożona plus menta( bez wody)jest ciekawym doświadczeniem gdyż stan upojenia po tym alkoholu się różni  od upojenia innymi alkoholami.(Bardzo skutecznie przekonywał mnie w tym temacie kiedyś Tosho)
Natomiast co do propozycji Mastika fan no szkoda ze nie wymieniłeś 5 najlepszych bo wszystkiego nie jestem w stanie zobaczyć.

Bateniki fajna stronka trochę radze sobie z cyrylicą ale szkoda ze nie ma po angielsku (chyba ze nie znalazłem)Za to zdjęcia przekonują lepiej niż tekst .

Na końcu pytanie
.Po co jeździmy na wczasy.Pewnie każdy ma inna odpowiedź.Mnie akurat leżenie na plaży nudzi.Dlatego pytam o ciekawe miejsca do zwiedzania.

Dla mnie ciekawą atrakcja są kobiety w Bułgarii natomiast moja żona widzi Bułgarów w bardzo niekorzystnym świetle.

Reasumując dalej nie poznałem konkretnych ciekawych,tzw,,żelaznych'' miejsc wręcz wizytówki Bułgarii tylko jakieś ogólniki .

Odpowiedz
Ja bym to ujął tak:
jeśli będziesz mi w stanie logicznie wytłumaczyć dlaczego ja osobiście lubię bardzo naleśniki z białym serem lekko podsmażane, to ja podam wszystkie powody dla których jeżdżę obecnie akurat do Bułgarii.
No, a jeżeli powiesz mi dlaczego moja Córka lubi naleśniki bez domieszki czegokolwiek, a innych nie, to się do odpowiedzi przyłożę.

Dlatego niektórzy zachęcają do odwiedzenia innych tematów, gdyż w każdym z nich jest wszystkiego po trochu i nikt w jednym temacie kwintesencji całej nie wyłoży. W sumie można by zamknąć forum na takim jednym temacie.

Tak więc pozostaje szukanie na forum, jeżeli nie to w necie lub wydawnictwach, a także organoleptycznie.
jak się spodoba to fajnie, jeżeli nie, to jakoś będziemy musieli z tym żyć, a o gustach raczej ciężko dyskutować.

... a ja czekam na coś o tych naleśnikach, bo do tej pory nie wiem jak to jest ...
Odpowiedz