Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Po co jechać do Bułgarii.
Dux69 niestety nie napisałeś, gdzie chcesz jechać. Piszesz, że jedziesz camperem ze znajomymi po Bałkanach. Ale nie wiemy czy chcesz dotrzeć nad morze - mniemam, że nie po tym co teraz napisałeś, że plażing cię nudzi. Piszesz, że góry też nie bo trzeba mieć kompanów do wędrówek. Ale z drugiej strony piszesz, że ty byś polecił Neseber i Rodopy - jedno nad morzem a drugie góry. Mastika wymienił wiele fajnych pozycji o których warto poczytać i je zobaczyć - może sam spróbuj wybrać coś z tego. Przecież jak ja napiszę pięć pozycji, to samo zrobi Dżek i Wawo oraz Teresa i jeszcze kilka osób to wyjdzie to samo co zrobił Mastika. Odnosząc się do słów, żebyś nie musiał wstydzić się za Bułgarię - myślę, że czasem za nasz kraj się trzeba bardziej wstydzić niż za nich. Napisz co cię interesuje konkretnie czy widoki, czy pomniki, czy muzea, czy pomniki przyrody, czy folklor, czy jedzenie, picie, czy cisza i spokój, czy imprezy również, czy rzeki - pływanie po nich, wycieczka w morze statkiem, czy monastyry - normalne lub skalne, meczety. Czy może gdzieś pod ziemię - o co ja również będę pytał na forum. Napisz myślę, że coś wspólnie sklecimy.
Odpowiedz
Ja (wlasciwie my bo w kilka osob) jezdzimy tam poprostu po to, zeby odpoczac.
Wlasciwie nie wiem co tam jest takiego, ale chyba poprostu nic tam nie ma i wlasnie dlatego mi sie tam podoba.
Nie jezdze do Bulgarii zeby zwiedzac, jezdzimy w to samo miejsce i zwiedzamy glownie bary i plaze.
Nigdy nie bylam zwolenniczka plazingu a tam tak. Czuje sie swojsko, troche jak w Polsce kiedys. I jak sie jest w pare osob to jest fajniej, razniej. Moge sie cieszyc z wyjazdu do Krakowa czy Tokyo, ale tak naprawde czekam tylko wjazd do Bulgarii! <3
Odpowiedz
Wolfer.Odpowiedz dlaczego córka twoja lubi naleśniki bez niczego jest banalnie prosta .Mówiąc krótko twoja córka jest koneserem.(ażeby naleśniki były delikatniejsze podobno dodaje się wody gazowanej zamiast zwykłej)Wiem że to za słaba odpowiedz dlatego ja rozwinę.Chleb jak jest wyśmienity tez można jeść suchy.Wiele innych rzeczy je się jak są smaczne bez dodatków a jak niedobre trzeba czegoś dodać.Dla ciebie posunę się do specjalnego artykułu.Whisky za 30 zł z biedronki.Konieczny jest dodatek np Cola.Whisky 10 letnia ,pijesz bez coli.Ty masz whisky ,córka naleśniki.
Mówiąc poważnie ja nie pytam po co jechać tylko jak jechać -Co koniecznie trzeba zobaczyć.

Bulgarius prawdopodobnie od strony Grecji wjedziemy do Bułgarii.Ja bym chciał 5 jakiś prostych rzeczy zobaczyć, a wy filozofujecie zaraz.
Na takie pytanie odpowiada się tak.Jak was złapie Niemiec i przyłoży wam pistolet do głowy .A potem zapyta .Pięć najciekawszych rzeczy szybko.Co byście odpowiedzieli.

Primma.Ja cię rozumiem .Tez tak bym chciał odpoczywać ,pijesz,leżysz,pijesz ,leżysz,pijesz,leżysz,ale mnie nie stać i o zdrowie się boje Czas przynajmniej picia trzeba skrócić wplatając tam jakieś zwiedzanie.Prawda, nie lubię leżeć na plaży ,ale pospacerować już tak.Mój ulubiony odcinek to na lewo od Sozopola ,nie ta plaża przy skałach na której już nie jeden Polak się utopił tylko na tzw carskiej idziemy w stronę kolejnego campingu.Tam właśnie lezą ciekawe eksponaty Bułgarskie ale zwiezione też z całej Europy na piasku co pozapominały strojów.

http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/
Odpowiedz
Dux samo sformułowanie pytania " po co jechać do BG" kryje odpowiedź że nie warto, ma zaczyn negatywny. No tak każdy z nas to odebrał i nie dziwię się, że odpowiedzi są jakie są. Gdybyś zapytał " co warto zobaczyć po drodze" oddźwięk byłby inny.
Dziwię się że wymieniasz tylko Nesebyr i Rodopy. W Relacjach masz bardzo dużo ciekawych miejsc. Arka, Orlin, Mastika, Zdzicho i inni opisują miejsca do których zwykle nie docieramy i próżno tych informacji szukać w przewodnikach. Dux próżność? Odrobina chęci i można poszerzyć wiedzę o tym co warto zobaczyć. Może zamiast wsadzać kij w mrowisko - przeczytać to wszystko i wyrobisz sobie zdanie?

Odpowiadając wprost na Twoje pytanie - pierwszy raz jedziemy z ciekawości, jeśli jedziemy po raz drugi to oznacza że BG nas wciągnęła. Nie da się tego opisać. Jednych wciąga Chorwacja, innych Grecja a nas... zapomniana Bułgaria.

Od siebie - to jedyne miejsce gdzie odpoczywam, łapię tzw reset.
Czego i tobie życzę.
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
(30.03.2016 17:25:37)Dux69 napisał(a): Primma.Ja cię rozumiem .Tez tak bym chciał odpoczywać ,pijesz,leżysz,pijesz ,leżysz,pijesz,leżysz,ale mnie nie stać i o zdrowie się boje Czas przynajmniej picia trzeba skrócić wplatając tam jakieś zwiedzanie.Prawda, nie lubię leżeć na plaży ,ale pospacerować już tak.Mój ulubiony odcinek to na lewo od Sozopola ,nie ta plaża przy skałach na której już nie jeden Polak się utopił tylko na tzw carskiej idziemy w stronę kolejnego campingu.Tam właśnie lezą ciekawe eksponaty Bułgarskie ale zwiezione też z całej Europy na piasku co pozapominały strojów.

Hahaha, to nie do konca tak. Ja z tych uzaleznionych od treningu (i sila i kadio), startuje w zawodach, w roznych krajach, mam nawet niezly ranking jak na babe.
Ale w Bulgarii robie sobie przerwe. Od wszystkiego. A w barach wcale nie ma przymusu picia na umor, mozna poprostu milo spedziec czas ze znajomymi.

(30.03.2016 20:47:21)peter napisał(a): Od siebie - to jedyne miejsce gdzie odpoczywam, łapię tzw reset.

Dokladnie tak!
Odpowiedz
No to jeden punkt między Sozopolem i Czernomorcem już masz, to jeszcze 4 sobie wybierz
Odpowiedz
Tytuł tytułem ale ja opisałem na początku o co mi chodzi wystarczy przeczytać.
Przez Bułgarię będę przejeżdżał czyli czy mi się ona podoba czy nie  w niej będę kwesta ile dni .Nie do końca zależna ode mnie bo sam nie jadę.
Natomiast pytanie było proste o 5 najciekawszych miejsc do zwiedzenia.
W Polsce bym na szybko wymienił Zakopane,Wieliczkę,Kraków- stare miasto,Malbork,Łebę.Bez większej filozofii.
Natomiast jak się pytam o Bułgarię to naprawdę mało mnie interesuje czy jest tanio ,a bo alkohol jest tani ,a bo ktoś tam jeździ bo mu się gdzie indziej nie chce lub ma tam kochankę.
Inni znowu napiszą,,poszukaj sobie sam''.Nie widzę problemu .Nie w takich krajach się szukało.Trochę czasu jeszcze jest to się poszuka.

http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/
Odpowiedz
To może zacznijmy ot tego którędy wiedzie twój szlak przez Bg by podebrać Ci cosik przy szlaku.
Pozdrawiam,
Zagorkaman
Odpowiedz
Tosho kolega chce wjechać od strony Grecji.
Więc ja polecam: Sofia, Rylski Monastyr, Płowdiw, Stara Zagora, Wielkie Tarnowo, Warna. A sorry wymieniłem 6 ale trudno coś będziesz musiał odrzucić. Wokół każdego z tych miejsc jest wiele rzeczy do zwiedzenia i zobaczenia.
Odpowiedz
(04.04.2016 17:38:00)Dux69 napisał(a): W Polsce bym na szybko wymienił Zakopane,Wieliczkę,Kraków- stare miasto,Malbork,Łebę.Bez większej filozofii.

Stara Zagora, Melnik, Sozopol, Musała, monastyry
Odpowiedz