Ocena wątku:
  • 8 głosów - średnia: 4.38
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na bułgarskim szlaku jacky @ maryla od lat !
Witaj z powrotem, rzuć później jakis link do relacji czy fotek z Italii Smile
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
(24.04.2016 22:58:29)jacky6 napisał(a): Plany i to takie wielowariantowe cały czas się tworzą.
Z jednej strony do zaliczenia przewiduję wielokroć odkładane punkty jak choćby Delta Dunaju czy Horezu, z drugiej zaś strony - całkiem nowe obiekty.

Jakby coś, to możemy pogadać o Horezu, bo do 15-05 nie skończę relacji.
Odpowiedz
(25.04.2016 18:45:40)Wawo napisał(a): Witaj z powrotem, rzuć później jakis link do relacji czy fotek z Italii Smile

Nawet podczas pielgrzymki i zwiedzania zaglądałem na forum.

[Obrazek: 30955s8.jpg]

Czasami jednak net hotelowy był albo słaby, albo drogi ( 4 € za godzinę ) albo po całym dniu pielgrzymowania padałem z nóg...
Na razie moje fotki oglądać mogą zaprzyjaźnieni na FB ale przymierzam się do relacji impresji turystycznych i religijnych na jakimś forum turystycznym - jeszcze nie podjąłem decyzji a nie jestem pewien, czy zostałaby ona pozytywnie przyjęta na Bulgaricusie ...
to przyjemne żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi....Big Grin
Odpowiedz
(24.04.2016 19:17:49)wkrak napisał(a): Jakie w końcu są plany dojazdowe do BLG? Bo jesteśmy ciekawi.
Łapiąc oddech zdrowotny po pielgrzymce zacząłem zasiadać nad tegorocznymi planami.
Sporo sobie przygotowałem zimą.
Teraz zaś pora zakreślić pierwszy etap.
Praktycznie przewiduję domknięcie kuferków około 16 maja.
Od tej pory będzie nie tylko nocne czuwanie ale przede przede wszystkim dzienne na accuweathzerze dzienne czytanie prognoz...
pierwszy etap szacuję sfiniszować w 3 okolicach:
- Eger
lub
- Velky Meder
lub
- Harkany...
To jest program minimum - zależny od pogody.
Odpowiedz
Ma być coraz cieplej także Harkanyfurdo powitają!
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
(30.04.2016 13:49:12)Wawo napisał(a): Ma być coraz cieplej także Harkanyfurdo powitają!

I właśnie dlatego wszelkie znaki na niebie wskazują, że pierwszym celem będą Harkany, jako, że accuweather prognozuje dlań temperaturę wyższą względem Egeru o ca 3 - 4 st. C.
Tamże zapadnie decyzja o ilości dni basenowych oraz trunkowania wina w pobliskich Villanach.
...
Od wczoraj wertuję z pomocą wujaszka gogle stronki w poszukiwaniu detali o bułgarskich kąpieliskach termalnych.
O ile bowiem zaznałem bardzo dużej radości w Dobrinishte, to po raz drugi podchodzę do tematu Pavel Banja. Tym razem o Pavel Banja i możebności tam zakwaterowania tudzież kąpieli termalnych - już sporo jest w necie. Nie jestem tylko pewien, czy Pavel Banja zaliczymy na dzień dobry czy w drodze powrotnej...
Gorzej jest z wyszukaniem danych o kąpielach termalnych na obrzeżach Burgas. Info netowe są skromne i sprowadzają się do info, że zakład balneologiczny znajduje się ca 15 km na północny zachód od Burgas.
W poszukiwaniu bliższych informacji zwróciłem się na priva do Orlinezze. Nadmieniam o tej prośbie tutaj dlatego, aby nie przegapił prywatnej korespondencji.
Jeśli otrzymam pomoc to chętnie się z Wami podzielę.
Nota bene swego czasu mocno pomocną mi była Sikornik ale teraz nie śmię nadużywać jej wiedzy.
A kupa bagażowa powoli rośnie.
To znaczy się, tym razem koncentrujemy się na zabraniu stosownych zestawów ubrań, jako, że początek spodziewam się chłodnych poranków i wieczorów. O żarełko i trunki to już się nie stracham, zasadniczo nie spodziewam się, że będą powalająco droższe niż w PL - jeśli coś będzie droższe to drugie ( rozweselające ) będzie tańsze i rachunek się wyrówna.
Odpowiedz

Obzorskie malowanki i chlebki wielkanocne AD 2016.

Pozyskane z FB strony Administatora Kmietstwa Obzor.

[Obrazek: o6xwfq.jpg]

I tak to się zaczęło ...

[Obrazek: 2ngep2s.jpg]

dzieciarni mnóstwo...

[Obrazek: 10ckx6x.jpg]

Pogoda też dopisała ...

[Obrazek: 2nb8rwk.jpg]

Nie wiadomo, co bardziej zostało ubarwione - jajka czy dziecięce paluszki...

[Obrazek: wv9vl1.jpg]

Kolory w pełnej palecie ...

[Obrazek: 343rnnc.jpg]

Pamiątkowe zdjęcie grupowe...

[Obrazek: 2vcz7ds.jpg]

I Matka Boska też dostała swój udział...

[Obrazek: 2eg5pow.jpg]

Turyści w szortach też dopisali...

[Obrazek: 2ltk412.jpg]

Piekarnia też cieszyła się powodzeniem swoich wypieków...

[Obrazek: 2v92fz8.jpg]

świąteczny kiermasz przeszedł powoli do historii...
Odpowiedz
[Obrazek: 59vmf7.jpg]

a takie tam...
Odpowiedz
Jacky zaczynam się bać o Ciebie Smile
Odpowiedz
(09.05.2016 23:31:09)Bulgarius napisał(a): Jacky zaczynam się bać o Ciebie Smile

to był tylko cytat.pl...
wracając do odliczania - bo kuferki już w połowie spakowane...
1-szy termin startu to 18 maja, następny 23 maja...
wszystko zależy od prognoz pogody na trasie przejazdu...
ostatnio analizuję opcję dojazdu mocno okrężnego - mianowicie wybrzeżem Adriatyku a to dlatego, że tam ciągle słoneczne prognozy w odróżnieniu od tygla bałkańskiego, gdzie ciągle kotłują się deszcze i burze...
dało by to okazję zaliczenia ( wreszcie ) słynnych Jezior Plitvickich oraz dokończenia przerwanej przed laty objazdówki nad Jadranem...

PS - przed chwilą zapoznałem się z wątkiem zawierającym podstawowe informacje dla wyjeżdżających do BG.
Nie chcę tam zaśmiecać go swoimi myślami - może nawet poradzę, aby przykleić go na czas sezonu wyjazdowego.
Osobiście przyłożyłem się do jednego z przepisów - tego mówiącego o możliwości pobytu do 90 dni.
Wg mnie jest on już martwym - bo i tak nie jest realizowany to znaczy się nie ma żadnej w tym zakresie kontroli. Na granicy patrzą się tylko czy jest ważny dokument tożsamości. Na granicy z TR sprawdzali mi bułgarscy pogranicznicy dodatkowo ważność BG vinietki.

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości