(31.05.2016 19:39:21)marcys napisał(a): (31.05.2016 14:17:35)mrozek napisał(a): A wg mnie kupno i późniejsza rezygnacja np. z ubezpieczenia to już skrobanie tyłka szkłem i robienie z siebie dziada. Nie stać mnie na wczasy, samochód czy nowy garnitur, to nie kupuję. Koniec.Urażonych przepraszam, urazić chciałem.
o chyba sie jakis przedstawiciel ukazal :-) mrozek wg mnie biznes to biznes! skoro taka wielka machina ubezpieczeniowa nas bezlitosnie wysysa to czemu jak taki maly szarak chce cos dla siebie ugrac to od razu musi byc bleee???
marcys, nie jestem przedstawicielem, a o ubezpieczeniach coś tam wiem, bo mam grono znajomych, którzy w tym robią i siłą rzeczy dotykają mnie one w wielu aspektach codzienności (życie, majątek, ubezpieczenia firmy, samochody, itp.). I w zasadzie mógłbym mieć to serdecznie gdzieś, a nie mam, bo nie godzę się na cwaniactwo i jak to nazwałeś "ugrywanie dla siebie". Co innego poszukiwanie tańszych alternatyw i oszczędności - bo to jak najbardziej popieram i rozumiem, a co innego wyrachowane kupno produktu z zamiarem wycofania się PO jego częściowym użyciu. Przykład z garniturem jest doskonały.
Zresztą ja jestem inny: płacę podatki, zusy w kwotach należnych i na czas, a akurat ASS zawsze biorę największy dostępny, bo chcę mieć święty spokój w razie W, a fakt, że obejmuje i podróże urlopowe jest dla mnie jedynie dodatkiem. "Biznes to biznes" nie jest moją dewizą, a raczej "słowo droższe pieniędzy". Wiem, jestem dziwny jak na dzisiejsze standardy, ale zmienić się nie planuję, pomimo że pewnie czasem byłoby łatwiej.
Górnolotny cytat: Czy opłaca się być porządnym człowiekiem? Pewnie nie, ale warto...
OK, proponuję koniec tematu. Wyraziłem swoją opinię na ten temat, bo mnie to po prostu mierzi i zamiast ugryźć się w palec i nie napisać nic, nie umiem przejść obojętnie. Bez większej nadziei, że kogoś skłonię do głębszej refleksji. Rozumiem sytuację, w której 100 PLN to dla kogoś dużo i liczy każdy grosz by móc zafundować rodzinie wakacje. Życie jednak uczy, że to bardzo rzadkie sytuacje...
Przepraszam za totalny offtop,
zdrówka, mrozek