Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kiedy kupić waluty na wakacje?
Fajna opcja z tym kantorem, na 1000 euro zyskuje się ok. 100zł w porównaniu do kantoru.
To jeszcze potwierdźcie proszę, czy dobrze zrozumiałem z tabeli opłat, jeżeli kupię Eur, przeleje się automatycznie na to konto to później mogę bez opłat wypłacić to euro np. w Euronecie, lub np. jadąc przez Słowację która ma euro, wypłacę sobie tą walutę w jakimś bankomacie też całkowicie bez opłat? A tankując na tej Słowacji paliwo i płacąc tą kartą automatycznie staje się ona dla mnie darmowa?
Pytam, bo kiedyś miałem zwykłe konto walutowe z kartą ale okazało się, że opłaty w ciągu roku były wyższe niż zysk.
Odpowiedz
(09.06.2016 06:06:53)czarmar napisał(a): Nie wiem czy MC w twoim poscie oznacza mastercard, jezeli tak to mastercard rozlicza transakcje w euro a nie dolarach

Jemu chodziło o konto dolarowe w Alior Kantor.

(09.06.2016 07:10:28)ventosa napisał(a): płacąc tą kartą automatycznie staje się ona dla mnie darmowa?

Wystarczy ze w ciagu 6 miesiecy od wydania karty dokonasz transakcji to za wydanie nic nie zapłacisz. Płatności bezgoptówkowe sa za darmo, dochodzi oczywiście przewalutowanie jesli nie placisz w kraju euro strefy.
Pierwsza wyplata z bankomatu w miesiacu jest za darmo za granica, każda kolejna 9 zł (data księgowania transakcji)
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
Ja rozumiem to jednakze do kazdego konta jest wydawana karta i visa standardowo rozliczana jest w usd a mastercard w euro. Dlatego moj post i watpliwosci. Odnosnie walut jakis czas temu pisalem ze zlotowka bedzie sie umacniac nawet ten scenariusz juz sie realizuje. Zobaczymy do jakiego poziomu dojdzie ja bylbym zadowolony gdyby euro kosztowalo 4.25 tylko nie wiem czy zlotowka ten poziom osiagnie.

Wysłane z mojego F5 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
Dzięki Wawo za potwierdzenie.

Czarmar, złotówka się umacnia i już nie tak dużo brakuje do tych 4.25 (niedawno było po 4,40 i więcej) ale wszystko teraz w rękach Anglików (co prawda nie bardzo rozumiem, dlaczego euro miałoby w Polsce podrożeć w razie brexitu, bo przecież oni mają funta a nie euro- no ale tak mówią analitycy). Tak więc zobaczymy, może jeszcze te wakacje nie będą aż takie drogie jak jeszcze kilka dni temu się wydawało. Oby Twoje przewidywania się sprawdziły Smile
Odpowiedz
(09.06.2016 06:06:53)czarmar napisał(a): Nie wiem czy MC w twoim poscie oznacza mastercard, jezeli tak to mastercard rozlicza transakcje w euro a nie dolarach u mnie tak dziala w bgz a dopiero pozniej bank gdzie zostala wydana karta przelicza z euro na pln po kursie banku.

No dobra, udało ci się mnie skutecznie nastraszyć.... Big Grin

Jak pół roku temu wchodziłem w kantor Aliora, to bazowałem na poniższych informacjach:
http://livesmarter.pl/najlepsze-konto-wa...zne-waluty
https://www.mbank.pl/forum/watek,993089,...nie,1.html

Mam konto EUR z kartą - i "w świecie EUR" sprawdziłem wielokrotnie - działa super.
Mam też konto USD z kartą - założone właśnie z myślą o wakacjach w BG - ale jeszcze z niej nie korzystałem...
Jeśli się okaże, że jest tak, jak piszesz, to będę do tyłu o przewalutowanie (USD mam już częściowo zgromadzone).

Mam jednak nadzieję, że się mylisz... Cool

(09.06.2016 07:10:28)ventosa napisał(a): Fajna opcja z tym kantorem, na 1000 euro zyskuje się ok. 100zł w porównaniu do kantoru.
To jeszcze potwierdźcie proszę, czy dobrze zrozumiałem z tabeli opłat, jeżeli kupię Eur, przeleje się automatycznie na to konto to później mogę bez opłat wypłacić to euro np. w Euronecie, lub np. jadąc przez Słowację która ma euro, wypłacę sobie tą walutę w jakimś bankomacie też całkowicie bez opłat? A tankując na tej Słowacji paliwo i płacąc tą kartą automatycznie staje się ona dla mnie darmowa?
Pytam, bo kiedyś miałem zwykłe konto walutowe z kartą ale okazało się, że opłaty w ciągu roku były wyższe niż zysk.

Jeśli mówisz o kantorze Alior i koncie z kartą EUR, to jedna ważna uwaga:
w Polsce euronet wprowadził tzw. "wypłatę EUR" z polskich bankomatów - to NIE JEST wypłata - to jest SPRZEDAŻ i to po nieprzesadnie rewelacyjnym kursie!

Jeśli karą EUR (do konta w EUR) wypłacisz w polskim euronetowym bankomacie EUR, to de facto:
- kupisz te EUR po kursie euronetu
- kwota w złotówkach zostanie wysłana do obciążenia karty/konta
- kantor Alior sprzeda twoje EUR po swoim kursie sprzedaży, aby uzyskać kwotę w złotówkach
- będziesz mieć mocno w plecy na przewalutowaniach...

Natomiast płacenie/wyciąganie EUR w kraju którego walutą jest właśnie EUR (czyli np Słowacja...) działa jak najbardziej "darmowo" (bankomat bez prowizji jest tylko raz w miesiącu, kolejne to chyba 9zł prowizji od wypłaty).
Odpowiedz
mimo, że w temacie jest "kiedy kupić", to ważne jest, tak jak wspominacie powyżej, "jak kupić".
Mimo tego, że Deutsche Bank tak do końca mi się nie podoba i nie będę go polecał, to jestem tam głównie z powodu bankomatów (wszystkie na świecie dostępne bez prowizji - czy tam czy u nas nie muszę się szwendać i szukać), a także wyjazdów wakacyjnych.
Przez poprzednie lata miałem do konta kartę Visa, od niedawna MasterCard. Chyba się z Visą pogniewali, bo już nie ma tam takich warunków, z MC jest teraz lepiej, tak jak kiedyś było z Visą.
A dlaczego myślę, że mi się opłaca. Otóż odpadają prowizje, a waluty z bankomatów przy wypłacie dostaję bez prowizji po kursie bankowym, po przeliczeniu na euro, podobnie z zakupami. Z ciekawości podliczałem sobie po powrocie i w krajach, gdzie waluty są mniej chodliwe w kantorach, w tym leje, levy i kiedyś np. na Litwie lity (zanim euro weszło), to wychodziły mi ceny kantorowe, z niewielkim odchyłkami +-. Wypłaty i zakupy w euro, w związku z tym, że bankowy kurs euro sam w sobie nie jest już taki niski, o dziwo wychodziły trochę drożej, w sumie też do zaakceptowania, ale jadąc do BG raczej z bankomatów w euro nie korzystam. Sporadycznie jedynie przy wyprawach do Słowackiego Raju.
Odpowiedz
(09.06.2016 06:06:53)czarmar napisał(a): Nie wiem czy MC w twoim poscie oznacza mastercard, jezeli tak to mastercard rozlicza transakcje w euro a nie dolarach

Życie jest bardziej skomplikowane niż nam się wydaje Wink

Kluczowy tu jest Alior Kantor, a nie MC
MC do konta w GBP jest rozliczane w GBP - wyłącznie przy transakcjach w GBP
MC do konta w EUR jest rozliczane w EUR - wyłącznie przy transakcjach w EUR (jak widać powyżej - nie dotyczy EUR w Euronecie)
MC do konta w USD jest rozliczane w USD - dla każdej transakcji w walucie innej niż EUR i GBP (i chyba PLN, nie pamiętam bo do tego jej nie używam)

Ważna uwaga - to są karty banku polskiego i wiele bankomatów lub, co gorsza, POSów może proponować rozliczenie transakcji w złotówkach.
Nie przyjmujemy tej oferty bo - kurs do złotówki maja gorszy a do tego bank walnie podwójne przewalutowanie.
W sklepiku patrzymy na ekran POSa przed wstukaniem PINu czy zatwierdzamy transakcję w miejscowej walucie (dobrze) czy w PLN (źle)
Odpowiedz
Dzięki Wawo za podpowiedź z tym alior kantorem. Mam nawet oddział w swoim mieście
https://kantor.aliorbank.pl/?language=pl
Odpowiedz
Przesyłam poniżej link z artykułem dotyczącym rachunków walutowych z kartą m.in. dla podróżnych.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Rachunek...06288.html
Odpowiedz
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale euro znowu drożeje. aktualnie 4,37
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości