Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sozopoł / Созопол
Odnośnie cen wejdź sobie w zakładkę Regiony miasta miejscowości - Rawda i w zakładkę Relacje z pobytu - Rawda 2015 masz podane na tacy ceny potraw jak i nazwy oraz zdjęcia menu, mniej więcej są to ceny zbliżone poza słonecznym i złotymi gdzie jest drożej ewentualnie podobne kwoty tylko gramatura podzielona na pół.
Odpowiedz
Przy plaży Harmani masz kilka knajpek z zestawem dnia,np. Sunny.
Rosół, fasolowa, z pulpecikami, na drugie stripsy, pizza, spaghetti. Do tego napój,małe piwo do wyboru lub kieliszek rakiji. Na deser kawałek melona lub arbuza i chyba lody. Wszystko w cenie ok. 6-8 lv. Twoje pociechy powinny być zadowolone.
W wielu miejscach pizza sprzedawana na kawałki, pieczony kurczak bo i kebab. Nie zdziw się - z frytkami w picie.

Z tym,że do samego Sozopola z Twojego hotelu to jest niezły kawałek. Miej to na uwadze. Piechotą z dziećmi w upał odradzam. Taxi lub kolejka, która jeździ z tamtych okolic do centrum przez Via  Pontikę. Cena to parę lewa.
Odpowiedz
Dla dzieci polecam fileta z kurczaka w płatkach kukurydzianych (kawałki piersi) podobne jak w MD i KFC tylko sto razy lepsze, pierś  z kurczaka grilowana lub panierowany. Zupa z kurczaka czuli pileszku sup moze nie przypaść do gustu i smaku dzieciom. Moje tylko raz zjadły i nigdy więcej. Po prostu ich zupy są inne i nie każdemu smakują. Dzieci są zachwycone smakiem panierowanej białej ryby, kaszkawałem panierowanym (bułgarski ser żółty), naleśnikami (pałaczinki) z czekoladą jak również nadziewane szynka i serem. W ostateczności moje konsumowały kurczaka z grilla i kawałki pizzy.
Odpowiedz
Drodzy Panowie i mile Panie Smile mial ktos moze doswiadczenie z wypozyczaniem samochodu w Sozopolu? Musze na podczas urlopu skoczyc do Sofii na dwa dni i moze cos jeszcze zobaczyc po drodze.. Polecicie jakas wypozyczalnie?
Odpowiedz
(17.07.2016 06:50:25)andrewpl napisał(a): Witam serdecznie.
W sierpniu wybieramy się wraz z dziećmi (6 i 8 lat) do Green Life Resort.
Ja mogę napisać coś w skrócie o samym kompleksie, byliśmy tam 2 lata temu. To obiekt o wysokim standardzie. Całość ogrodzona, żeby wejść/wjechać trzeba mieć kartę magnetyczną a przy wejściu pilnują ochroniarze. Posiada restaurację, ale dla gości z wykupionym wyżywieniem. Czy da się go wykupić na miejscu nie wiem, bo codziennie jeździliśmy do Sozopola. Restauracja jest niedaleko wejścia głównego. Kawałek dalej jest sklep spożywczy z całkiem dobrymi cenami. Ewentualnie niedaleko kompleksu przy głównej ulicy (w stronę Sozopola) były też stragany z owocami, warzywami itp. Dzieci nie powinny się nudzić: posiadają kilka basenów wraz z animatorami, co prawda nie mówią po polsku, ale dzieci dadzą radę. Jest tam sporo Rosjan, Polaków mało. Na samej plaży też "luksus". Na prawdę na pobyt z dziećmi można go polecić. Faktycznie chyba jedynym minusem jest to, że do centrum trzeba dojeżdżać, bo o ile nic się nie zmieniło to w pobliżu tylko knajpy na plaży, a tam ceny sporo wyższe. Natomiast był to też "luksus", można było zająć leżaki przy tych lokalach a kelnerzy sami przynosili zamówienia na plażę. Oczywiście były też "normalne" płatne parasole i leżaki a i ze swoim za darmo też sporo miejsca.
Odpowiedz
Info dla zmotoryzowanych.
Parking obok stadionu.

1 h - 2 Lv.
1 dzień 10 Lv.
Za tydzień parkowania zapłaciłem 70 Lv.
Otwarte nie tak jak w tamtym roku 24h tylko od 9.00 do 22.00.
Na bramce stoi 10 - 12 letni chłopak, który zapisuje nr samochodu do zeszytu i po zawarciu transakcji wydaje paragon ze sklepu obok.
Na ul. Odesa brak wolnych miejsc. Nie wiem jak przy porcie...
Odpowiedz
Miałbym pytanie - jeżeli gdzieś było coś na ten temat to proszę o linka - jak wygląda życie nocne w Sozopolu?
Chodzi mi o dostępność dyskotek, klubów nocnych, kasyn itp.
Odpowiedz
mnogo
ks. Tischner
„Prawdy są trzy: cała prawda, święta prawda i gówno prawda”
Odpowiedz
Witam, ja już w Sozopolu Smile Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze tego miejsca Smile Gdyby ktoś wybierał się do Starego Miasta na kolację to polecam restaurację "Riviera Sozopol". Kelenerzy polskojęzycni, jedzenie i widoki przednie Wink
Ktoś się orientuje gdzie tutaj można wypożyczyć jakiś motor lub skuter? Warto odwiedzić inną plażę niż Centralna?
Pozdrawiam !
Odpowiedz
Mówisz plaża centralna - ja to interpretuję jako plażę przy starym mieście, ale nie wiem czy dobrze Cie zrozumiałem. Ta plaża jest zatłoczona nawet w czerwcu, nie chce wiedzieć co się teraz na niej dzieje. Smile ale nic... lećmy:
Przy nowym mieście jest długa plaża, Harmanite im dalej na południe tym luźniej.
Przy okazji oczywiście odwiedzasz Verandę i Iliana.Smile

Dalej na południe, już właściwie za miastem, za półwyspem Budjaka jest Kawacite, jeszcze parę lat temu był tam tylko zapyziały kemping, teraz hotelisko się robi.

Jeśli będziecie mieli środek transportu tzw. Plaża kierowców, a właściwie Djuni. Trzeba minąć ten hotel (wybitne dzieło architektoniczne) i dalej mamy plażę wzdłuż drogi. W miarę pustą, i póki co jej nie zabudują, bo z tyłu jest rezerwat ptactwa.

Ale prawdziwa perełka, to plaża Arkutino, o której kilka dni temu pisał Dżek w swojej relacji, obejrzyj zdjęcia. Ja też na niej byłem w tym roku - na prawdę jest grzechu warta, choć to daleko.

Co do skutera, nigdy nie wypożyczałem, ale rozejrzałbym się po ogłoszeniach gdzieś na tym wielokrotnie zakręconym skrzyżowaniu/placu.

Pzdr
Marek
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości