Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karta bankomatowa
(20.07.2016 13:36:49)jozefTarnów napisał(a):  ktoś korzystał z karty ING ?

Jak płacisz w sklepie w strefie Euro to przelicza od razu po kursie pln/eur wg tabeli ING a dniu rozliczenia transakcji. Jeśli np w bułgarii to przeliczaja bgn/eur wg kursów visa (chyba nie maja w ing mastera) a poźniej z eur na pln po kursie z tabeli ING w dniu rozliczenia transakcji + 3% za przewalutowanie od ostatecznej kwoty w pln za przrewalutowanie.

Teoretycznie się nie opłaca, ale są to sprawy groszowe.

Dla przykładu, płaciłem w zeszlym tygodniu w restauracji na Wegrzech 4100 Ft przeliczyli mi po 62,48 + 1,87 za przewalutowanie.

Najłatwiej samemu sobie przeliczyć co sie bardziej opłaca i czy warto biegać do bankomatów, tworzyć nowe konta w bankach zeby było o kilka złoty taniej Smile
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
(20.07.2016 15:37:24)Toska napisał(a): A jak sytuacja z kradzieżą danych z karty w Bułgarii????, ....
a się zdarza, testowałem to Confused Big Grin na szczęście bezkosztowo. Dane do Turcji wywędrowały, ale DB się tym razem wykazało i zablokowało (dobrze, że przed tankowaniem, a nie po Big Grin ). Z kradzieżą tak jak wszędzie, unikaj miejsc odludnych, nie budzących zaufania itp.
(20.07.2016 15:37:24)Toska napisał(a): .... mam oczywiście zamiar płacić tylko w marketach, stacjach paliw i jeśli wybierać kasę to w tym Bulbanku.
i tego bym się trzymał, lecz karty z oka nie spuszczał. Z wybieraniem kasy, to jak wspomniano zleży czym dysponujesz. Mnie przy przelicznikach w DB w sumie się kalkuluje,

a o do opłacalności kart, to niech inni zadające te pytania zaczną od przestudiowania tabel opłat i prowizji własnych banków, wiem że się nie chce, ale warto chyba, tak co by nie być zaskoczonym. Confused Angel
Odpowiedz
(20.07.2016 15:37:24)Toska napisał(a): A jak sytuacja z kradzieżą danych z karty w Bułgarii????, mam oczywiście zamiar płacić tylko w marketach, stacjach paliw i jeśli wybierać kasę to w tym Bulbanku.

Podobnie jak w Polsce... Sprawdzasz, czy nie ma nakładki na klawiaturę/slot karty, zakrywasz klawiaturę przy wpisywaniu PINu...
W tym roku "się okaże", w poprzednich jakoś nie ukradli... Cool
BTW - kolejna zaleta Alior Kantoru - "w razie W" to karta którą łatwiej zabezpieczyć po wyjeździe - wycofać środki, ustawić limity na 0, w ostateczności nawet zlikwidować...
Odpowiedz
(20.07.2016 21:27:47)Saszka999 napisał(a): Podobnie jak w Polsce...
Dokładnie. To karta tzw. przedpłacona, nie kredytowa.
Wawo. Sorry. Karta przez internet, przychodzi pocztą.
Zakup walut również on line. Jedyne wyjście do bankomatu to
już w BG. Tradycyjnie to najpierw szukanie gdzie najlepiej euro kupić,
potem w BG gdzie sprzedać: kantor, a może bank,bo 1-2 lewa więcej?
Odpowiedz
Ebyst jak najbardziej masz racje co do Aliora, korzystalem z niego w zeszlym roku, ale tylko do wymiany walut.

Akurat jak dobrze sie w banku wymieni euro w BG to przy pozniejszej wymianie nie straci sie nic na róznicy kursów bo jej nie bedzie.
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
(20.07.2016 13:36:49)jozefTarnów napisał(a): To ja zapytam o kartę ING jak wygląda sytuacja z tym bankiem? ktoś korzystał z karty ING ?
Placilem kilka razy. Raz sprawdziłem z ciekawości jaki przelicznik mi wyszedł... 2,33

Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedz
(17.07.2016 09:12:09)ebyst napisał(a): Tak. Podpięta do konta w USD w kantorze Alior Banku.
Druga w Euro tylko do transakcji w krajach z walutą Euro.

Czyli karta dolarowa (podpięta pod konto USD) w Aliorze  jest bardziej korzystna  w krajach z  poza strefy euro? Bo wydaje się iż powinno przeliczać podobnie z waluty lokalnej na E czy z na USD.
Odpowiedz
Tak, jest korzystniejsza (ta konkretna Aliorowa). O ile mi wiadomo, walutą rozliczeniową wszystkich kart Alior Kantoru jest USD. Więc jeśli karta jest USD (do konta USD) to masz tylko przeliczenie z waluty lokalnej na USD - dokonywane przez MasterCard. Jeśli płacisz kartą EUR, to masz dwa przewalutowania - z lokalnej na USD (przez MasterCard) i z USD na EUR (przez Alior Kantor) - podobnie jak przy karcie do konta złotówkowego.
Odpowiedz
no chyba, że kartą EUR płacisz w krajach z tą walutą wtedy, z tego co wyczytałem, nie ma przewalutowania. Z tranzytowych to w sumie tylko Słowacja
Odpowiedz
Tak, oczywiście. Jeśli płacisz w natywnej walucie karty (np. w funtach kartą do konta GBP) to żadnego przewalutowania nie ma - z jednym podstępnym wyjątkiem Wink
Co sprytniejsze terminale i bankomaty rozpoznają kraj wystawcy karty (w przypadku kart Alior Kantoru jest to oczywiście Polska) i proponują rozliczenie w walucie danego kraju - czyli w złotówkach. I wtedy - jeśli tego nie zauważysz i nie wybierzesz właściwej opcji na terminalu/bankomacie, to jesteś mocno do tyłu bo następuje wielokrotne przewalutowanie Tongue
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości