Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Byala by makej
A w drodze powrotnej z Kaliakry co ???

Nasz ulubiony Bałczik
Obiad w Devie zawsze smakuje tak samo dobrze nawet po czterech latach :

[Obrazek: IMG_7510.jpg]

Spacer pustą jeszcze o tej porze promenadą :

[Obrazek: IMG_7512.jpg]

[Obrazek: IMG_7513.jpg]

[Obrazek: IMG_7516.jpg]

Pałac Królowej Marii i ogrody zwiedzała pozostała część ekipy, my już tam byliśmy dwa razy.
Wypatrywałem leona koło żółtej budki z rybami ale chyba jeszcze nie dotarł Smile
Odpowiedz
Po wycieczce czas na odpoczynek na Karadere...
Pogoda nadal rewelacyjna więc teraz trochę SPA, smarujemy się glinką z Bielitych Skał :

[Obrazek: IMG_7537.jpg]

[Obrazek: IMG_7546.jpg]

Nie wiem do końca jakie ten zabieg ma właściwości ale po wysuszeniu na słońcu i po spłukaniu w morzu ciało było nienormalnie śliskie jakby nasmarowane balsamem...
Dużo golasów też chodziło się smarować Smile

Kolejnego dnia wieczorem forumowy kolega Saszka999 zabiera nas do :

[Obrazek: IMG_7598.jpg]

Piękna Marina, piękne jachty, super samochody (mercedes to najsłabsza marka), proporcjonalnie do zachodu słońca zapełnia się głównie bułgarską śmietanką towarzyską...

[Obrazek: IMG_7606.jpg]

[Obrazek: IMG_7609.jpg]

[Obrazek: IMG_7610.jpg]

[Obrazek: IMG_7600.jpg]

[Obrazek: IMG_7617.jpg]

[Obrazek: IMG_7618.jpg]

Znalazł się też polski akcent :

[Obrazek: IMG_7619.jpg]
Odpowiedz
Świetna fotorelacja - zwłaszcza cieszy fakt, że się tak fajnie integrujecie z Saszką. Ja już odliczam dni - jeszcze 9 i też będę w Białej korzystać z Waszych doświadczeń.
Odpowiedz
myszabe z tego co czytałem też możecie się integrować bo więcej bulgaricusów będzie w tym samym czasie w Białej, a więc miłego wypoczynku i integracji Smile
Będę śledził informacje bo... już tęsknię za Białą

Wtorek 19.07.2016
Kolejna wycieczka - Delfinarium Warna i Aquapark Złote Piaski

Będąc w Białej nie sposób nie zahaczyć o Warnę toż to niecałe 50 min drogi. W tym roku postanowiliśmy tylko pochodzić po nadmorskim parku i "zaliczyć" (nie lubię tego słowa) Delfinarium. A to atrakcja nie tylko dla dzieci, przekonaliśmy się o tym sami. Te bardzo inteligentne ssaki w 45 minutowym występie dały dużo radości. Bilety kupiliśmy przez internet siedząc w hotelu w poniedziałek wieczorem na stronie :
http://dolphinarium.festa.bg/en/
Zysk z tego zabiegu jest taki, że zamiast 25 lv/os w kasie, bilet online kosztuje 20 lv/os. (My byliśmy z piętnastolatkami więc one płaciły jak osoba dorosła) Nasza 6-cio osobowa grupa zaoszczędziła w ten sposób 30 lv czyli trzy whisky Savoy 0,7l Big Grin
Kolejnym zyskiem jest to, że nie stoimy w kolejce po bilety (była dłuuuga) tylko ustawiamy się od razu przed schodami na widownię.
Bilet nie jest na określoną godzinę tylko na "all times" czyli na którą dojedziemy tak wejdziemy zgodnie z grafikiem pokazów:

[Obrazek: Schowek01.jpg]

Elektroniczne bilety wrzuciłem na pendriva i poprosiłem w recepcji mojego hotelu o dostęp do drukarki co spotkało się z życzliwym gestem wskazującym hotelowego laptopa i tak wygląda bilet :

[Obrazek: image.jpg]

myszabe wiem że lecicie samolotem ale warto się wybrać tam z dziećmi, z Białej jeżdżą busy, można też na Czernomorce wynająć samochód, niestety nie wiem ile kosztuje ale na jeden dzień chyba niedużo, a można by zaliczyć w jeden dzień dwie atrakcje np. Delfinarium i Kaliakrę.
Droga do Delfinarium znakomicie oznakowana już od wjazdu do Warny, spokojnie można bez nawigacji, niebieskie znaki DELFINARIUM ze strzałkami co kilkaset metrów.

Kilka fotek z pokazu żeby nie zdradzać wszystkiego Smile :

[Obrazek: IMG_7665.jpg]

[Obrazek: IMG_7667.jpg]

[Obrazek: IMG_7670.jpg]

[Obrazek: IMG_7676.jpg]
Odpowiedz
Makej oczywiście delfinarium jak najbardziej w planach byli. Nawet dojazd komunikacją już patrzyłam. Dziękuję za sugestię z biletami online. Chyba czas zacząć moją relację. .
Odpowiedz
makej, byłeś może wcześniej w tym delfinarium ?
Jeżeli chodzi o moje odczucia, to po raz pierwszy, jak to pierwszy, wszystko było nowe i ciekawe, i faktycznie niezłe przeżycie (dla nas). Natomiast drugim razem (dwa lata po) zacząłem zwracać uwagę na powtarzalność, warunki, ilość występów etc, etc. Przyznam, że mimo tego, że zwierzęta także lubię na talerzu, to jakieś miałem niesympatyczne odczucia.
Malutka oczywiście, jako Dziecko, bawiła się nieźle.
Odpowiedz
Kiedys jak pamietam obowiązywaly dwa cenniki, dla turystów właśnie coś koło 20 lv oraz dla bułgarów połowe tego. Warto było zagadać przed wejściem.
Swoją drogą atrakcja fajna dla dzieci lub kogos kto w życiu nie widział delfina. Nic nadzwyczajnego. Dla porównania w Walencji mamy oceanarium, wejscie (jak byłem) 20 euro całodniowe, w tym wlasnie pokaży godzinne delfinów, nieco podobne do tych z Varny. Smile
...:::Bbbuuulllgggaaarrriiiaaa Rrruuullleeezzz:::...
96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22
Odpowiedz
wolffer i wawo obaj macie rację, od znajomego wiem, że repertuar pokazów od lat się nie zmienia (zmieniają się tylko aktorzy, np. jak byliśmy teraz w basenie było 5 delfinów a tylko 4 wykonywały polecenia, zresztą Pani prowadząca mówiła że ten jeden to emeryt).
Jak ktoś ogląda pierwszy raz, szczerze powiem - jest to jakaś atrakcja, zwłaszcza dla dzieci.
Wiadomo, nie można porównywać z Walencją jak pisał wawo, czy np. z Teneryfą, gdzie był mój brat i niecka basenowa była wielkości dwóch basenów olimpijskich i skakały nie tylko delfiny ale i orki a publiczność przed wejściem dostawała peleryny przeciwdeszczowe takie jak na ŚDM w Krakowie. No ale to nie kosztowało 20lv  Smile

Dodam jeszcze, że po zakończonym show można zrobić sobie fotkę z foką, która daje buzi, co mój syn uczynił.
Koszt 10 lv, odbiór oprawionego w ramkę zdjęcia natychmiastowy...

Dalsza relacja jutro, bo jestem zmordowany po pracy, już mogę iść na urlop Smile, zazdroszczę wszystkim wyjeżdżającym...
Odpowiedz
Nasza młodzież by nam nie darowała gdybyśmy nie pojechali do Aquaparku. My z resztą jesteśmy też trochę zwariowani, lubimy parki rozrywki ale te w ekstremalnym wydaniu, dlatego chętnie towarzyszymy młodym.
Dopytywałem na forum co z najnowszym aquaparkiem w Pomorie, okazało się dzięki informacji od orlina że otwierają 22.07. a my wracamy 23.07.
Aquapark w Słonecznym Brzegu sobie odpuszczamy, po nieciekawych wspomnieniach z 2013 r. Chodzi o czas oczekiwania za kołem dmuchanym czy matą na której się zjeżdża - to było nieporozumienie, po jednym zjechaniu obsługa odbierała ci "wywalczony" rekwizyt by dać innemu bo kolejka była ogromna a ty miałeś się ustawić na nowo.
Czas zjazdu 1 minuta, czas oczekiwania za kołem 20-25 minut - porażka. Podobne kolejki na konkretne zjeżdżalnie, jak już "dorwałeś" koło to powoli po schodach na wieżę, tam przeciągi (wiało wtedy), gęsia skórka i co ino...
Poza tym tłumy ludzi... wiadomo duży kurort.
Wybór padł na Złote Piaski tym bardziej, że połączyliśmy wypad z Delfinarium a Warnie, wszak Złote Piaski to prawie dzielnica Warny...
Mieliśmy też miłe wspomnienia z tego Aquaparku z 2012r - tam zjazdy na bieżąco, multum kół pojedynczych i podwójnych, brak kolejek itp.
No i nie zawiedliśmy się, już na parkingu tylko kilka samochodów, myślimy - pasuje.
Pogoda bezwietrzna, ciepło, w środku faktycznie ludzi nie za dużo (godz.12.30), dominują grupy młodzieży przebywającej w Złotych Piaskach (przyszli chyba pieszo bo żadnego autobusu nie było widać), słychać głównie język polski, rosyjski, francuski i niemiecki. Wstęp 33lv za cały dzień + 5lv za szafkę ( braliśmy jedną na dwie osoby ).
Uwaga! Nie zabierajcie żadnego jedzenia i picia, nie wolno wnosić, przy wejściu kontrola plecaków. My o tym wiedzieliśmy ale grupa Rosjan pozbywała się prowiantu - konsumowali bądź rzut do kosza. My mieliśmy jedynie 0,5l butelki ze zwykłą wodą do picia, powiedzieli że to ok...
Na terenie aquaparku dwa snack bary, ceny nie specjalnie wygórowane - pizza 13-14lv (40cm), hamburger, hot dog 4-5 lv, jedynie piwo, ale to w drink barze w basenie 5 lv za 0,5lv ale to chyba po to, żeby za dużo nie kupić i się nie utopić Smile
Fotki później bo teraz idę na rower Smile
Odpowiedz
Obiecana fotorelacja z Aquaparku Aquapolis :

[Obrazek: IMG_7755.jpg]

[Obrazek: IMG_7756.jpg]

[Obrazek: IMG_7708.jpg]

[Obrazek: IMG_7714.jpg]

[Obrazek: IMG_7727.jpg]

Dumna reklama Bulgaricusa... no może model nie idealny Smile

[Obrazek: IMG_7719.jpg]

Generalnie 5 godzin na zjeżdżalniach + odpoczynek na Slow River = jesteśmy spełnieni.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości